用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網有冇好消息?
樓主: 芝士粉
go

88網有冇好消息? [複製鏈接]

引用:沙官校園環境企理乾淨,+升英中率一流+6x%,+

原帖由 薯蛋頭 於 15-06-16 發表
沙官校園環境企理乾淨, 升英中率一流 6x%, 可以說入左去你就不用點愁6年後的遊戲, 但老師始終古板小小 (校 ...
想問下6x%係邊度可以睇到架?我睇到聖心話有75.7%上英中

引用:沙官校園環境企理乾淨,+升英中率一流+6x%,+

原帖由 薯蛋頭 於 15-06-16 發表
沙官校園環境企理乾淨, 升英中率一流 6x%, 可以說入左去你就不用點愁6年後的遊戲, 但老師始終古板小小 (校 ...
升英中,不等於band 1中學
因為英中可包括一些直資非band 1中學

芝士粉 發表於 15-6-16 15:37
想問下6x%係邊度可以睇到架?我睇到聖心話有75.7%上英中
聖心係邊度有升中數字?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:芝士粉+發表於+15-6-16+15:37+想問下

原帖由 hkpapa852 於 15-06-16 發表
聖心係邊度有升中數字?
睇上年7月有舊帖講

芝士粉 發表於 15-6-16 16:22
睇上年7月有舊帖講
有冇辦法搵得番出嚟?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:薯蛋頭 的帖子

因為好多學校會計埋可以開英文班既學校,都當英中。而迦密唔會咁做,所以好似差過人地咁。
迦密係一間相對比較好既學校,王賜豪冇得比住,而我覺得沙官太多公務員等退休太hea。

引用:Quote:芝士粉+發表於+15-6-16+16:22+睇上年

有冇辦法搵得番出嚟?
我唔識整,文中講:

小六共有169人, 獲派第一志願共有138人(81.7%), 獲派頭三志願共有153人(90.5%), 獲派英中共有128人(75.7%), 原校升聖中共有60人(35.5%)。 一句講曬,「金漆招牌,信心保證」。

引用:Quote:芝士粉+發表於+15-6-16+16:22+睇上年

有冇辦法搵得番出嚟?
另一段

有1X個曾,另有2個LS,1個油真,1個上智,1個華仁。 頭兩班全中英中。 入油真及上智的並非前領份子

今年精英班派位分佈: 14TST, 5沙祟, 8沙官, 2沙培, 1港華, 2LS, 2沙循, 1聖心, 1LKM, 2ST Rose, 1油真, 1蒙民偉。

聖心網頁搵唔到任何升中派位資料嘅

聽聞學校覺得哩幾年派位差左 (其實已經好勁),黎緊更谷。

芝士粉 發表於 15-6-16 16:45
另一段

有1X個曾,另有2個LS,1個油真,1個上智,1個華仁。 頭兩班全中英中。 入油真及上智的並非前領份子 ...
曾肇添?都幾多位喎,咁多間都話有十幾人入
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

呢2日叩完迦密同王賜豪, 睇黎都係陪跑多, 都係叠埋心水張煊昌算啦

回覆:universal2333 的帖子

請問迦密需要111嗎?考什麼?

回覆 cherrie28 的帖子

我就係1-1-1 IN 囉, 不過好似有D唔係1-1-1 跨區嗰D都有得IN,
佢用英文,國語同廣東話問姓名, 年齡, 鍾意咩水果, 點解鍾意
跟住比幅圖你睇, 裡面有D人係唔啱的, 如亂拋垃圾特等, 要搵D唔啱嘅返出黎

回覆:薯蛋頭 的帖子

我女舊年乙二派左王賜豪!初期都有點擔心,但讀落覺得學校其實唔錯,各方面都好平均,老師們都好用心教學,我女越讀越有自信心…學校今年十週年…相信學校會越來越出色的…如果d家長係喜歡唔會只係死谷小朋友,只著重成績方面的…呢間係不錯的選擇

回覆:universal2333 的帖子

謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題