用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網有冇好消息?
樓主: 芝士粉
go

88網有冇好消息? [複製鏈接]

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-6-9+21:28+請問知

原帖由 MASAYA 於 15-06-09 發表
聽過一個例子, 原本係同區張XX學生成績唔錯, 之後插班入陳元喜, 覺得好谷, 過唔知一年定兩年轉返去張XX, 個 ...
請問有無方法知道小朋友谷唔谷到呢?

zebrabb 發表於 15-6-9 22:29
請問有無方法知道小朋友谷唔谷到呢?
遇到困難會逃避就唔受谷, 最好先由鼓勵建立信心, 即係出名有愛心個d學校
鍾意接受挑戰既就受谷, 如果揀間輕鬆會冇學習動機添
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-6-9+21:28+請問知

聽過一個例子, 原本係同區張XX學生成績唔錯, 之後插班入陳元喜, 覺得好谷, 過唔知一年定兩年轉返去張XX, 個 ...
同區有兩間張xx,比多少少提示好嗎?

julinata 發表於 15-6-10 01:43
同區有兩間張xx,比多少少提示好嗎?
就係你小朋友讀個間,提示夠大呱
p.s. 阿女而家讀得開心嗎?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-6-9+22:29+請問有

遇到困難會逃避就唔受谷, 最好先由鼓勵建立信心, 即係出名有愛心個d學校
鍾意接受挑戰既就受谷, 如果揀間輕 ...
好清晰,那我明白了,多謝

Xmasxxx 發表於 15-6-9 12:20
想問下冼次雲如何?有無用家可比D意見?
我覺得功課量ok, 小一上學期由初初3,4樣慢慢增至5,6樣。小一下學期每天約7,8樣(通常在週五), 學校星期五是番半日的,
變相多了時間做功課。
中文默書約3星期一次,小一英文上學期冇默書,下學期每chapter 一次。
一年考試4次,小一免考第一個次改為小測。

學校7月有個for k2的暑期英文班,你可考慮了解下。
開放日在9月中。

請問, 白普理及咖密那間排位比較高一些?

我幾個月前去過陳元喜簡介會, 的確比我感覺係幾進取, 學生質素相當不錯, 老師的示範教學有條理亦好有效率
學校強調拔尖, 當然也有提及補底
唯一是感覺不到人情味

MASAYA  同感, 尤其最後一句  發表於 15-6-10 09:22

echanhl 發表於 15-6-10 09:02
請問, 白普理及咖密那間排位比較高一些?
兩間都係好學校, 白普理就實而不華, 迦密就marketing都做得好, 迦密較多人放第一志願, 白普理升中透明度高d, 學術應該差唔多, 兩間學生大部份都讀得開心, 迦密會稍谷

回覆 MASAYA 的帖子

謝分亨
我知道的是白普理校舍比較舊, 不及珈密

babycat9001  OUT LOOK NOW ONIY  發表於 15-6-13 08:04

echanhl 發表於 15-6-10 09:49
回覆 MASAYA 的帖子

謝分亨
早兩三年講過大修或搬遷, 而家好似冇左件事, 隔離張煌偉裝修完唔同晒

回覆 ren 的帖子

謝謝你的回覆.

我見有d學校每星期都有默書, 冼約3星期才一次, 小一好像有比較長的honeymoon期, 之後會否好谷 ?
學校星期五番半日,聽說是課外活動,整体完全不像坊間說好多功課。

總括而言, 你以用家身份會否推介這間小學 ?  

引用:Quote:julinata+發表於+15-6-10+01:43+同區

原帖由 MASAYA 於 15-06-10 發表
就係你小朋友讀個間,提示夠大呱
p.s. 阿女而家讀得開心嗎?
明了。。。。
你講既個案都好值得參考。
阿女讀得唔錯,不過我唔肯定佢是否開心,問下佢再話你知。

Xmasxxx 發表於 15-6-10 13:08
回覆 ren 的帖子

謝謝你的回覆.
我都做左用家一年唔夠,高年班情況我不太清楚。不過校長時時提醒家長唔好迫得學生太辛苦,
我估往後唔會太大變化掛。
星期五番半日,下午的課外活動是自由報讀性質,
主要是球類活動。
我覺得呢間小學合一些唔想太谷的家長。
但我亦expect 小朋友第日中學唔會入沙田四小龍。
(咁我唔想谷丫嘛!)
只可以話我小朋友同呢間好夾,
但每個小朋友都唔同,每個家長期望都唔同,
好難話推介唔推介。
最好你帶小朋友去感受下(開放日), 睇下佢中唔中意。

julinata 發表於 15-6-10 13:11
明了。。。。
你講既個案都好值得參考。
阿女讀得唔錯,不過我唔肯定佢是否開心,問下佢再話你知。 ...
個別例子0者,適唔適合真係好個人,不過我主張讀得好地地就盡量唔好轉校
如果可以,多d上黎分享,唔同學校既家長都多d上黎分享,大家就唔會因為資料少而產生不必要或不真實既恐懼

來來去去都係區內龍頭既資料,仲好多係外人道聽途說 (即係我呢d),睇見到悶

ren 發表於 15-6-10 13:42
我都做左用家一年唔夠,高年班情況我不太清楚。不過校長時時提醒家長唔好迫得學生太辛苦,
我估往後唔會太 ...
多d用家分享真好,之前一直以為冼次雲好多功課,睇完你分享先知完全唔係個回事

引用:Quote:julinata+發表於+15-6-10+13:11+明了

原帖由 MASAYA 於 15-06-10 發表
個別例子0者,適唔適合真係好個人,不過我主張讀得好地地就盡量唔好轉校
如果可以,多d上黎分享,唔同學校 ...
我好贊成你既講法。
1.讀得好好地就繼續。2.大家都係著重龍頭。

曾經好多次,身邊有人:在街遇到既“幼稚園同學家長”、坊間講座識既家長,均“好心地”勸我替阿女去轉校,就正正是大家都睇龍頭,似乎去到龍頭學校既小朋友才有用,彷彿就是高高在上。

我覺得,現今人與人之間欠缺了最基本的尊重,看事情亦欠缺客觀。

julinata 發表於 15-6-10 15:03
我好贊成你既講法。
1.讀得好好地就繼續。2.大家都係著重龍頭。
人為左方便就用標籤分類,但標籤左之後就好難睇得返本質,所有資優呀ADHD呀學障呀都係,貼個標籤就以為睇清楚一個人既特質,只係貪方便累事,同理,將學校分一二三線就以為已經分好邊間學校好邊間學校差,邊有咁簡單

回覆:88網有冇好消息?

真係多謝用家的分享

看一個人的成就起碼要睇到20-30 歲,誰知道寶校出品一定差? 熱門的一定成功?  眼光放遠一點,唔好比無謂壓力比小朋友就好了。
‹ 上一主題|下一主題