用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網有冇好消息?
樓主: 芝士粉
go

88網有冇好消息?

引用:我想問88網邊間課外活動多d(特別係運動)

原帖由 bookwormsx2 於 15-06-08 發表
我想問88網邊間課外活動多d(特別係運動)?我只知道聖心,但一年考6次試,真係太辛苦,而且派唔到門都叩唔 ...
考6次

phoebewong123 發表於 15-6-8 19:00
我想知沙官小上沙官有幾多位?
因為不是聖幼學生,叩門應該冇機。沙官有精英班?入唔到係咪接近冇機會上沙 ...
有聽過沙官小入唔到精英班就冇乜人理,但實情過沙官小個板問用家會公平d,我都係道聽途說
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

phoebewong123 發表於 15-6-8 19:00
我想知沙官小上沙官有幾多位?
因為不是聖幼學生,叩門應該冇機。沙官有精英班?入唔到係咪接近冇機會上沙 ...
http://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=722&id=722&Itemid=54
官網話上年有44.6%升沙官中,升band one有六成多,牌面睇係勁既
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

小結:

乙一肯定收唔晒:
聖心
迦密
沙官小

乙二肯定收唔晒:
王賜豪
白普理循理

資料不足:
張煌偉(有乙2入)
陳元喜(有乙1入)
美林
冼次雲
禧年恩平
張煊昌(有乙3入)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

乙3沙官一定冇可能,乙1都收唔哂

bookwormsx2 發表於 15-6-8 20:55
乙3沙官一定冇可能,乙1都收唔哂
我估佢應該甲一同二填了,乙一填沙官,中了乙一,佢以為中乙三!因為之前有人係咁誤會了!沙官乙三肯定唔可能的

引用:Quote:phoebewong123+發表於+15-6-8+19:00+

原帖由 MASAYA 於 15-06-08 發表
http://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=722&id=722&Itemid=54
官網話 ...
不能作準。大家不要忘記十二年前是沙士,果幾年係出生率好低,所以前兩年開始升中派到band1係易好多,甚至有學校有多位剩鼓勵叩門。

回覆:88網有冇好消息?

但88網也多了名城一班人,也不見得比91網好⋯

happyty 發表於 15-6-8 21:56
我估佢應該甲一同二填了,乙一填沙官,中了乙一,佢以為中乙三!因為之前有人係咁誤會了!沙官乙三肯定唔可 ...
原來係咁,我聽到都嚇一跳,以為係咪舊年派得太差,今年大家都唔敢進取之下造成咁奇特嘅結果......
不過真係好似多咗人將二三線放第一志願,好似係俾舊年結果嚇親。

回覆:小曳人 的帖子

小曳人可否分享下王賜豪的意見,網上談論的好少。校風如何,適合那一些小朋友?
謝謝!

引用:我想問88網邊間課外活動多d(特別係運動)

原帖由 bookwormsx2 於 15-06-08 發表
我想問88網邊間課外活動多d(特別係運動)?我只知道聖心,但一年考6次試,真係太辛苦,而且派唔到門都叩唔 ...
6次 即係隔個零月就一次

回覆:芝士粉 的帖子

應該就係

我朋友當中

乙一收唔晒: 聖心, 沙官, 迦密
乙二收唔晒: 王賜豪, 新翠白普理 (2間都有人乙二入, 又有人唔入)

回覆:hobby 的帖子

咁請問陳元喜呢?

回覆 bookwormsx2 的帖子

我識得全部乙一入晒

醒目開學勳章 王國長老

thanks資料

想問下冼次雲如何?有無用家可比D意見?

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-06-07+發表

原帖由 siden 於 15-06-07 發表
仲要幾谷
請問知道陳元喜點谷法?

引用:想問下冼次雲如何?有無用家可比D意見?

原帖由 Xmasxxx 於 15-06-09 發表
想問下冼次雲如何?有無用家可比D意見?
我知道d用家話好多功課

zebrabb 發表於 15-6-9 21:28
請問知道陳元喜點谷法?
聽過一個例子, 原本係同區張XX學生成績唔錯, 之後插班入陳元喜, 覺得好谷, 過唔知一年定兩年轉返去張XX, 個學生係讀到書, 但唔適應或唔適合谷囉
如果有能力同受谷可以試, 陳元喜話有資優課程, 不過似係for績優生, 讀得好係唔錯, 多資源