用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶
樓主: sumyau1012
go

阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶

可以考慮去做義工,試下 Kids4Kids 既 Buddy Reading,雖然無錢收,仲要蝕埋車錢,但係可以幫到有需要既小朋友,有講故事技巧訓練,仲可以練大膽講野。

引用:請問有沒有什麼有意思的暑期活動介紹。阿女

原帖由 sumyau1012 於 15-06-06 發表
請問有沒有什麼有意思的暑期活動介紹。阿女似乎很擔心暑假太長,連續幾日都有提出

...
聽日香港足總暑期班開始報名,又抵玩又可能跑個夠

sumyau1012 發表於 15-6-6 12:52
有年本來無學野,在家玩,後來佢話悶,就立即報野。上年幫佢報半日班,下午返學校跳舞,成個暑假都有野學。 ...
Mon-Fri: 上午練琴、做網上中英數練習、閱讀、聽audio book、寫作練習

下午
Mon, Fri: 補數
Tue, Thur: 學游水
晚上
伴讀、練古箏、練唱戲

Sat:
上午 學唱戲、學琴
下午 學功架

Sun:
上午: 返教會或學唱戲

點會悶呢

引用:Quote:sumyau1012+發表於+15-6-6+12:52+有

原帖由 little_yolky 於 15-06-11 發表
Mon-Fri: 上午練琴、做網上中英數練習、閱讀、聽audio book、寫作練習

下午

引用:請問有沒有什麼有意思的暑期活動介紹。阿女

原帖由 sumyau1012 於 15-06-06 發表
請問有沒有什麼有意思的暑期活動介紹。阿女似乎很擔心暑假太長,連續幾日都有提出

...
有沒有皇家音樂樂器試或5級樂理要教?就是其中一樣已花去整個暑假。

引用:Quote:sumyau1012+發表於+15-6-6+12:52+有

其實悶唔悶係不同的小朋友o既性格,有d喜歡在家hea, 有d就無o野做會好悶。

所以因應小朋友去安排吧!

我同囡囡講有個小朋友吾想放暑假,怕悶。
佢話“下!”

CALVEN  我仔反應同你囡一樣  發表於 15-6-15 17:06

佢唔想放, 阿媽都要放暑假。現在返半日, 我不知幾高興, 不用5点半起床煮飯。

暑假可以去旅行,想起也高興。

亞女間學校好成功, 邊間呀?

回覆:rchchan0505 的帖子

我聽個女咁講,我都(下)😂

回覆:阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶

好多謝各位分享。已經幫個女報左畫班,羽毛球,手功,中英文。💪

IloveJJ 發表於 15-6-12 08:46
嘩!你女花好多時間落大戲到喎! 講個好消息你聽:經過呢一年既數學預習方式,我仔到下學期,已跟得返學校進度 ...
枱上一分鐘, 枱下十年功, 一上到枱開聲就無得呃人, 所以要勤加練習。

係, 真係中英文差咗一條街, 噚口啱啱考最後一科, 見佢又帶本新書番去, 我就話:阿女, 帶書番學校溫啦, 唔好帶閑書住啦。佢就好嬲, 話自己會响等校車時至睇, 平時都係咁, 小息會溫書, 話我唔信佢, 仲要加埋C6幫口。

咁好啦, 你要跳落火坑, 我都叫咗你唔好跳, 你唔聽我都無辦法既。今日放假, 本《文成公主》睇得七七八八, 個爸爸又縱佢, 又响台灣飛咗一盒書過嚟俾佢睇, 你話遲D中英文差咗個離島咁遠都有份。

回覆:阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶

我都覺得小朋友放暑假都幾悶,所以比佢返下暑期班,可以去玩下,學下野,幾好

九龍灣好似有間星河,都係超平。Promotion $1980就7星期番足5日,又玩又學,可以參考。

回覆:sumyau1012 的帖子

報下學校嘅暑期活動班

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-6-12+08:46+嘩!你

IloveJJ 發表於 15-6-17 08:43
咁你唔威迫利誘佢睇英文書?我上學期要我仔每晚臨瞓睇本英文書,後來佢因為响學校偷偷上堂睇中文書被鬧,我 ...
我個女真係好難搞.......
佢前排唱戲唱「思凡」(註: 林黛玉死後升仙最後一次見寶哥哥), 所以係咁睇紅樓夢, 唔同version, 最後連原著都睇埋, 不過有D深, 所以睇咗兩回放棄咗。
跟住, 上YouTube睇咗「劍雪浮生」, 所以無端端迷上咗文成公主, 所以依家刨緊。
近期因為肥咗, 老師話下次教佢唱長生殿, 做楊玉環, 所以又要爸爸買《長生殿》, 排緊隊暑假睇.......仲有一D我未聽過既戲曲故事。最好笑佢前幾日俾蚊响額頭叮咗3粒爛, 腫咗, 佢照完鏡話:媽咪, 似唔似唐代女仔果D花鈿

總之, 中文英文越拉越遠。暑假剩係要求佢日日聽+睇audio book一個Chapter而已, 再每晚伴讀ORT, 真係要加緊急起直追了。