用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 德信中學交流區
樓主: benben23
go

德信中學交流區  

識人讀德信,原本該小朋友比較內向,但最近見佢轉變不錯…對人有禮,有問有答…我覺得非常好吖!
p.s.前年我兒同三個朋仔都有in德信,我兒是b1b,收咗但放棄。另一個是上述那個b2b,都收了;其餘兩個b2b-c,沒有收…四個小朋友操行都好好,所以我覺得interview是最重要的一環,要有問有答有笑容,不怕講英文,好大機會都會收!而且interview時d老師非常好禮貌

引用:識人讀德信,原本該小朋友比較內向,但最近

原帖由 MM1155 於 15-06-05 發表
識人讀德信,原本該小朋友比較內向,但最近見佢轉變不錯…對人有禮,有問有答…我覺得非常好吖!
p.s.前年 ...
聽你咁講,都比較放心,去聽升中講座時,好欣賞校長講的説話。

回覆:德信中學交流區

升上中學,是另一個階段,我比較緊張校風多過係咪band one。

MM1155  非常同意  發表於 15-6-6 02:48

醒目開學勳章

BOBO1229 發表於 15-6-5 19:50
升上中學,是另一個階段,我比較緊張校風多過係咪band one。
同意!

我想問,要買幾多套運動校服?

有朋友個仔讀緊德信中學,一樣係有讚無彈,話除有英話教學外,同德信小學一樣品德教育亦係一流,好快就會升值變成Band 1c 中學。

我想問,注冊7月7日當天是否即時要買校服及書本?

平時放學一般放幾點? 有沒課後活動? 同學多數補那間補習社?

THANKS

收到關於註冊手續的信,說7月7日帶備"入註冊證”,那是甚麼?是最初接受offer時已交的派位証?

引用:收到關於註冊手續的信,說7月7日帶備"入註

原帖由 0203Ma 於 15-07-01 發表
收到關於註冊手續的信,說7月7日帶備"入註冊證”,那是甚麼?是最初接受offer時已交的派位証? ...
7/7那天要返小學攞註册証,再交回去德信。

啊!唔該哂

熱血勳章

好彩當日無聽小六班主任話去讀"校風好BAND 3"中學,堅持送仔仔讀德中。

今日派晒卷,成績都好滿意。 最重要係D老師真係好好、好鼓勵D 學生,貫徹校長金句 -- 有教無類。

nono76    發表於 15-7-7 09:20

引用:好彩當日無聽小六班主任話去讀"校風好BAND+

原帖由 hktwun 於 15-07-02 發表
好彩當日無聽小六班主任話去讀"校風好BAND 3"中學,堅持送仔仔讀德中。

今日派晒卷,成績都好滿意。 最重 ...
希望無揀錯

引用:啊!唔該哂

原帖由 0203Ma 於 15-07-02 發表
啊!唔該哂
你好呀,你仔仔也是九月入讀中一。

引用:回覆+benben23+的帖子 各位好﹕我仔仔今年

原帖由 Chocolate 於 15-07-07 發表
回覆 benben23 的帖子

各位好﹕
大家好,今日註册係由我老公帶個仔去,你地經學校買書定自己出去買?

回覆 BOBO1229 的帖子

我覺得最好係學校買, 因為係出面買好多時都買唔齊, 可能要去幾間買/揾, 折扣又間間都差唔多。 如係學校買就算唔齊, 書商都會送去學校比較方便。

醒目開學勳章

BOBO1229 發表於 15-7-7 23:30
大家好,今日註册係由我老公帶個仔去,你地經學校買書定自己出去買?

...
經學校買會好點, 因為有幾科係校本課程, 其他書局未必有.
我呢兩年都係經學校買. 如未有未出既. 開學上堂時會派番.

好方便.

引用:回覆+BOBO1229+的帖子 我覺得最好係學校買

原帖由 新幹線 於 15-07-08 發表
回覆 BOBO1229 的帖子

我覺得最好係學校買, 因為係出面買好多時都買唔齊, 可能要去幾間買/揾, 折扣又間間 ...
thanks

引用:Quote:BOBO1229+發表於+15-7-7+23:30+大家

原帖由 nono76 於 15-07-08 發表
經學校買會好點, 因為有幾科係校本課程, 其他書局未必有.
我呢兩年都係經學校買. 如未有未出既. 開學上堂時 ...
thanks

中一小朋友是不是規定要在校學一種樂器