用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不叩門
樓主: lingchai
go

不叩門 [複製鏈接]

引用:實有人吾叩門,讀邊間都無所謂。一年有5萬

原帖由 Jane1983 於 15-06-05 發表
實有人吾叩門,讀邊間都無所謂。

一年有5萬幾考生,真係週圍考的,就係幾千人。上得來EK,都係緊張d既家長 ...
見到呢句「一年有五萬幾考生」真係好唏噓,我仔係即將讀k1既龍b, 我得閒來look下小學呢邊做定功課,諗起龍年有九萬幾個小朋友出世,仲要加埋對上兔年(都係九萬幾人)既大b,諗起考小一就想死,好想知到時d學校係點嘔d位出來...... 唉~

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-06-05+發表實

原帖由 crystalupala 於 15-06-07 發表
見到呢句「一年有五萬幾考生」真係好唏噓,我仔係即將讀k1既龍b, 我得閒來look下小學呢邊做定功課,諗起龍 ...
Agree

回覆 brother4 的帖子

孩子由細到大用咩資料去扣門,參加好多興趣班?攞好多奬?寫好多信去同一間學校?

引用:Quote:原帖由+FortuneBB+於+15-06-05+發表

原帖由 wister 於 15-06-06 發表
如果我無記錯,小一面試好似無筆試㗎喎
有d學校有筆試

其實唔係個個小朋友扣門都適合,無訓練過,真係對答都驚。

扣門又少,要爭位不是易事。

自問我兒不是表現自己的人,雖然成日博嘴,但對其他人害羞。我又無帶佢參加面試class

應該不會是扣門成功頂尖的一群。

幸好抽到頭三,如果唔係,我都只用平常心去考了。

回覆:不叩門

我揀左次熱在第一志願,中左,我當初怕要叩門

冇私小bk up ,唔叩門,派寶校,覺得有心讀,讀邊間都冇問題

回覆:lasan 的帖子

孩子己中學,之前應較容易叩門,不像現今多縮班,叩門真難得多,當年派半日制小學,去叩別區小學‘’荃天",每星期冩—封信給校長及校監,冇面試,八月初有電話oK。。。

講多少少,入了發現孩子有學習障礙,科科平均得60分,好`彩當年荃天有支援小組,幸好中學評核試前有改善,有80分以上成績,但現支援小組有冇不淸楚。。。

親戚係40網佢自己話派到一間好差勁唔鐘意,但又唔叩門,又四圍同我地識嘅人呻、冇私小backup, 平時就一味讚佢細路點叻點醒!平時要認叻,有時就淨識怨,又唔努力下叩門,最怕呢種家長親戚都咁話!

‹ 上一主題|下一主題