用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不叩門
go

不叩門 [複製鏈接]

其實有無人唔打算去叩門, 無論結果是如何, 都會接受的? 又或者非常保守填表, 有信心入到一間可以接受的, 唔駛煩!
   2    0    0    0

引用:其實有無人唔打算去叩門,+無論結果是如何,+

原帖由 lingchai 於 15-06-05 發表
其實有無人唔打算去叩門, 無論結果是如何, 都會接受的? 又或者非常保守填表, 有信心入到一間可以接受的, 唔 ...
我唔叩,因為有私小backup

叮噹媽媽    發表於 15-6-5 16:55

原帖由 lingchai 於 15-06-05 發表
其實有無人唔打算去叩門, 無論結果是如何, 都會接受的? 又或者非常保守填表, 有信心入到一間可以接受的, 唔 ...
Me too, 有私小back up, 大個個又考緊試,今年唔玩叩門

實有人吾叩門,讀邊間都無所謂。

一年有5萬幾考生,真係週圍考的,就係幾千人。上得來EK,都係緊張d既家長。

回覆:Jane1983 的帖子

我唔叩除了有私小back up外,仲有係唔想阿女去考筆試,只得五歳人仔,唔想佢再受呢d壓力。

回覆 FortuneBB 的帖子

只要家長吾係太重得失,小朋友就吾會太大壓力。

叩門難過考私小, 我一定吾叩

回覆:不叩門

習慣叩門,由幼兒園起下午班叩上午班OK咗,再叩全日制但waiting 排笫一,9月開學後通知可,要買過曬校服和書,小—派半日制叩門全日制都得了,中學派位叩門都收咗,但。。。

回覆:不叩門

申報冇back up/冇報私校直資等,俗語話成功給有凖備的人

引用:習慣叩門,由幼兒園起下午班叩上午班OK咗,

會唔會去叩門, 大家既睇法不同.  如果小朋友派到校風差既學校, 家長會擔心嗎? 叩門既家長有好多種, 有D可能派甲一走去叩乙一(我真的見過). 有的是為了小朋友去好少少的學校.  我當時派到最後一個志願, 之後叩門去到第4志願已經很接受了.  另外統一派位的小學面試是沒有筆試的

sasa1034 發表於 15-6-6 11:45
會唔會去叩門, 大家既睇法不同.  如果小朋友派到校風差既學校, 家長會擔心嗎? 叩門既家長有好多種, 有D可能 ...

有些是有筆試, 因當考小一插班!

引用:Quote:sasa1034+發表於+15-6-6+11:45+會唔

原帖由 Kaw0307 於 15-06-06 發表
有些是有筆試, 因當考小一插班!
兩年後玩法果然𨍭了

今天之前決定不叩門,自知亞仔没有實力叩門,亦唔會咁黑派到尾掛!
點知今天結果。。。。。真係黑到呢~ 喊死了!!!

引用:今天之前決定不叩門,自知亞仔没有實力叩門

原帖由 Tata188 於 15-06-06 發表
今天之前決定不叩門,自知亞仔没有實力叩門,亦唔會咁黑派到尾掛!
點知今天結果。。。。。真係黑到呢~ 喊 ...
傻豬,唔使喊。我當年都派第尾,冇喊架。呢個只係lucky draw,我地控制唔到。返屋企慢慢同老公傾下下星期點安排。要註冊要交叩門表。其實不需要有壓力(不論大人小朋友)。面試時放鬆D。雖然不是叩門到心儀小學,但現在見到亞仔讀得開心,鍾意返學,成績又唔錯,已經好安慰。我當時亦有諗過如果叩門不成,就讀一年,之後考插班。

引用:會唔會去叩門,+大家既睇法不同.++如果小朋

原帖由 sasa1034 於 15-06-06 發表
會唔會去叩門, 大家既睇法不同.  如果小朋友派到校風差既學校, 家長會擔心嗎? 叩門既家長有好多種, 有D可能 ...
叩門有筆試。特別是上水區的小學。

引用:我唔叩除了有私小back+up外,仲有係唔想阿

原帖由 FortuneBB 於 15-06-05 發表
我唔叩除了有私小back up外,仲有係唔想阿女去考筆試,只得五歳人仔,唔想佢再受呢d壓力。

...
如果我無記錯,小一面試好似無筆試㗎喎

引用:Quote:原帖由+FortuneBB+於+15-06-05+發表

原帖由 wister 於 15-06-06 發表
有d小學有

引用:Quote:原帖由+FortuneBB+於+15-06-05+發表

原帖由 wister 於 15-06-06 發表
有d學校在叩門資料內説面試當天要自備文具。如果我冇理解錯,小一叩門面試是可以筆試。

‹ 上一主題|下一主題