用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要 ...
樓主: d47d89
go

[旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要   [複製鏈接]

lenny1130 發表於 15-6-25 19:18
唔知有無人同我係一樣既煩惱!我個女喜歡閱讀,閱讀量不少,但質很差,我認為佢係睇完覺得故事好睇,便算! ...
佢睇咩書多?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:[旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要

其實阿女算咩都睇,多數台灣繪本,橋梁書,近期開始睇福爾摩斯!睇書速度好快,我亦知佢都幾多詞語未明,但又唔問,又唔俾我解下,速讀太多!所以好想佢改善下!有無人可分享下!

lenny1130 發表於 15-6-26 08:47
其實阿女算咩都睇,多數台灣繪本,橋梁書,近期開始睇福爾摩斯!睇書速度好快,我亦知佢都幾多詞語未明,但 ...
只要見到個女有興趣睇就得,唔需要理佢明幾多。

引用:Quote:lenny1130+發表於+15-6-26+08:47+其

原帖由 eviepa 於 15-06-26 發表
只要見到個女有興趣睇就得,唔需要理佢明幾多。
Evia papa, 拜讀您對閱讀的指引很久, 得益不少.
我家小孩也愛閱讀, 但只讀 fiction book, 請問怎能引導他們看 non fiction book?

引用:唔知有無人同我係一樣既煩惱!我個女喜歡閱

原帖由 lenny1130 於 15-06-25 發表
唔知有無人同我係一樣既煩惱!我個女喜歡閱讀,閱讀量不少,但質很差,我認為佢係睇完覺得故事好睇,便算! ...
我女同你女好相似,只快速看完故事便算

引用:Quote:原帖由+eviepa+於+15-06-26+發表只要

原帖由 Rabbit315 於 15-06-26 發表
Evia papa, 拜讀您對閱讀的指引很久, 得益不少.
我家小孩也愛閱讀, 但只讀 fiction book, 請問怎能引導他們 ...
我家小朋友也是⋯⋯

lenny1130 發表於 15-6-26 08:47
其實阿女算咩都睇,多數台灣繪本,橋梁書,近期開始睇福爾摩斯!睇書速度好快,我亦知佢都幾多詞語未明,但 ...
兒子快7歲,會認讀好多中文字了。有一陣子,想引導他看橋樑書,結果失敗,因他不願看太長篇的中文字,要我讀。但過程中我發現,正經的故事我兒是不會看的,他只會對搞笑的書有興趣。因我不想他看太多這類型的中文書,所以認為失敗了也不是損失。

而且,看長篇小說有一個大問題,就是如你所說,很多時跟本都不明白字和語詞的意思,但還是可以看得津津有味,因為可從前文後理推斷劇情。如果讀一個有意義的故事,那沒問題;但若像我兒,花時間在看搞笑小說,倒覺得不太好。後來我想想,我兒本身愛閱讀,終有一天他會看字海書,急什麼呢?所以,現在反而把握時間,在他仍願意聽我讀書時,讀一些有質素的短文給他聽,解釋一下詞語意思。訂一些兒童雜誌。不求兒子成為大文豪,只希望他思考表達方面有少許深度就好了。

英文書方面,我讓他看任何他愛看的小說,其實他有許多字都是不懂的,就是在追劇情,不要你解釋。由於是外語,我倒覺得是好事,保持興趣就好了。但我仍然會讓他看每頁幾句的圖畫書。當字量少時,他返而會問我生字的意思,而且,我覺得從這個年紀,從圖畫中得到閱讀樂趣,依然是件好事。

回覆:Olympian 的帖子

我家小朋友反而狂讀旅遊書........

Olympian 發表於 15-6-29 11:00
兒子快7歲,會認讀好多中文字了。有一陣子,想引導他看橋樑書,結果失敗,因他不願看太長篇的中文字,要我 ...
請問是什麼搞笑中文書?可否推薦一下?

回覆:Olympian 的帖子

對!可能自身較急進!只要小朋友有興趣閱讀,真的不用急識字,認字多少

MrBeast 發表於 15-6-29 18:20
請問是什麼搞笑中文書?可否推薦一下?
小火龍大賽車,屁屁超人。其實真係幾好笑幾得意,尤其小火龍。

haihaimom  小火龍係列喺台灣係得獎童書,非常暢銷  發表於 15-7-3 12:19
MrBeast  Thx  發表於 15-6-29 20:25

回覆:[旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要

我想請問,我仔小四,喜歡閱讀,特別喜愛與科學有關的文章,也喜愛看成語故事、三國演義、論語漫畫,但成績始終只是中游,無論作文或閱讀理解也不覺有何長處!是否要待他升上中學才見果效?
但我確已很心急了!

我仔至愛看偵探小說

MNIF 發表於 15-7-4 15:02
從小開始閲讀真的很重要,但至重要的是閱讀甚麼,你給小朋友膚淺的東西,他就學會普通。正如天天給小朋友播 ...

對!我也一直强調要讀經典,中英文一樣。而家學校的問題系唔教經典。
而家學校D教科書,全部系平庸作者寫D平庸文章,唔叫呢D做垃圾已經好比面。
我從來唔叫阿仔溫教科書,每晚我先叫佢讀經,之后至做功課向老師交差。
然後就睇課外書,睇課外書都有益過睇教科書。

回覆 lenny1130 的帖子

佢一本書會否睇好多次?  我囡中英速度也好快, 但每本書可以睇over 10 次以上, 或者更多。

MNIF 發表於 15-7-4 15:02
從小開始閲讀真的很重要,但至重要的是閱讀甚麼,你給小朋友膚淺的東西,他就學會普通。正如天天給小朋友播 ...
都幾大壓力wor, 有時見ek分亨case: 考完8級琴後唔再彈,不怕孩子對書本失去興趣嗎?

小朋友興趣行先, 每樣都要有目的去做太辛苦。我女只要認真學習就夠, 只要本書内容ok, 佢肯睇中文書已滿意, 還有盡量佢自己攪掂。

琴唔練又唔鐘意, 最好唔好學。

每個小朋友都不同, 有d天生愛閲讀, 有d唔鐘意家長咪要想辦法培養佢閲讀興趣。

不過我是庸母親, 所以一定只是教到個平凡女兒。
‹ 上一主題|下一主題