用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂䔄幼稚園 天后 Pods 直升 K1?
go

天后 Pods 直升 K1?

請問有冇 Pods 家長知道 PN 係咪會直升 K1? 學校幾時會通知有冇得直升?

如果 K1 想升去佢九龍塘間 HKPS,唔知機會大唔大?有冇成功經驗可以分享?

回覆:天后 Pods 直升 K1?

pods pn 可直升 k1.
轉校方面, 校長之前提及, pods 跟hkps 課程一樣, 只是一間在九龍, 一間在香港, 所以如果搬了屋, 可申請由 pods 去 hkps 或 由hkps 去 pods
以往都有轉校成功例子。我認識的也有3位。

引用:請問有冇+Pods+家長知道+PN+係咪會直升+K1?

原帖由 hibb71 於 15-06-05 發表
請問有冇 Pods 家長知道 PN 係咪會直升 K1? 學校幾時會通知有冇得直升?

如果 K1 想升去佢九龍塘間 HKPS, ...
聽過有k1 waiting list for HKPS k2!

回覆:tamafriends 的帖子

Thank you, tamafriends

請問你是 pods 家長嗎?請教學校課程是否行 IB?我知道學校 reading scheme 好好,亦有家長分享過佢中、英語境強,但請問如果第時想上本地直/私小學,函接會否困難?

另外,照你所知,是否只有九龍區學生才可申請轉去 HKPS?

謝謝分享

回覆 hibb71 的帖子

pods 和 hkps 都不是 ib 課程.

學校著重閱讀, 英文科除了 phonics 外, 沒有特定教科書,
上英文堂時, 老師會用圖書和學生講故事, 之後問學生故事內容.

逢星期五, 可借一中一英圖書回家, 待下星期五回校時, 老師會個別和學生閱讀這兩本書, 再給予評語, 讓家長了解進度.

由於仍未有畢業生, 未知能否函接小學, 只可以 hkps 作參考.

我認識的轉校生, 兩位是住九龍, 一位住將軍澳

引用:回覆+hibb71+的帖子 pods+和+hkps+都不是+

原帖由 tamafriends 於 15-06-05 發表

pods 和 hkps 都不是 ib 課程.
謝謝您Tamafriends. 請問知吾知HKPS小朋友升小一概況?(曾經在HKPS版問過similar questions, 但沒有答案) 謝分享

回覆:天后 Pods 直升 K1?

Pods語境好好,可以直升,安心好多

Thank you tamafriends

很有用的分享。很高興知道老師會跟進每位小朋友的學習進度,我想這就是小班教學的好處。

請問學校 phonics 是用那一套?由 PN 開始學嗎?另,2 間學校會有互動課程嗎(如互相探訪、一同組織活動等)?

引用:Thank+you+tamafriends+ 很有用的分享。很

原帖由 hibb71 於 15-06-05 發表
Thank you tamafriends

很有用的分享。很高興知道老師會跟進每位小朋友的學習進度,我想這就是小 ...
好似唔會,而且harts開了後,相信會越來越多request要轉去hkps,  因為都是九龍區,所以日後從pods轉到hkps的機會一定低很多,學校不會因為sister school多人request轉校而加hkps的人數。

引用:Quote:原帖由+hibb71+於+15-06-05+發表Than

原帖由 sakbbjaijai 於 15-06-05 發表
好似唔會,而且harts開了後,相信會越來越多request要轉去hkps,  因為都是九龍區,所以日後從pods轉到hkps ...
要留意的是,Pods 及HKPS是同一校長,Harts不是。