用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 填錯派位表,點算?
樓主: alhy.love
go

填錯派位表,點算? [複製鏈接]

填錯, 重要出結果一天先知 !

現在只好做好心埋準備, 做好叩門準備 !

引用:+填錯,+重要出結果一天先知+!現在只好做好

原帖由 subb 於 15-06-05 發表
填錯, 重要出結果一天先知 !
叩門時,因為心水小學冇填落乙部,會不會拒絕約見面試?有咩意見呢?

咁要睇學校是否111,如是,佢絕都沒法 !!!! 現實是,睇怕解釋都無人信/可憐

現在做好D,諗清楚明天應該點做,喊都沒用,努力向前看,去做去補救 

今日努力D準備/研究,邊間小學應該叩/可以叩,機會是比有準備的人呢 ! 

咁重要的事都可以錯,填個刻是否好心大心細呢 ??!!!!

其實填個刻先3心2意, 沒意思 !
如果自己是不小心一群,一早想清楚,填定落張SAMPLE中,
去到抄番,抄完對番。

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇嚟聽日會派乙一
如果你甲一二要111,咁你之前自行揀邊間呀?
一般情況,兩個1都受嘅...
其實又唔係間間要111,叩兩間都唔會好辛苦,盡力啦!
恐龍家

引用:+本帖最後由+subb+於+15-6-5+10:43+編輯+\

原帖由 subb 於 15-06-05 發表

咁要睇學校是否111,如是,佢絕都沒法 !!!! 現實是,睇怕解 ...
最怕解釋,學校點睇家長,咁重要既野都錯得,好多學校好睇家長對小朋友既支援有幾多!

王國會長

有圖有真相
到今天才突然發現?

引用:Quote:原帖由+bopui0607+於+15-06-05+發表

原帖由 alhy.love 於 15-06-05 發表
就係誤會咗填咗甲部就唔可以填乙部,甲部填咗2間心水,乙一填中西區官小聯繫英皇中學,都後悔英皇小學放落 ...
乙一填了李陛?

回覆:填錯派位表,點算?

謝謝你地意見。
自行時都係同甲一二相同,希望明天好彩抽中心水小學啦!

alhy.love 發表於 15-6-5 11:12
謝謝你地意見。
自行時都係同甲一二相同,希望明天好彩抽中心水小學啦!

...
自行衹可以選一間, 咁又點會同甲一二相同呢?
最多同甲一相同

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+15-06-05+發表

原帖由 sunnygirl 於 15-06-05 發表
乙一填了李陛?
Yes, 這間有咩意見?唔係好了解,每級只有2班

alhy.love 發表於 15-6-5 11:21
Yes, 這間有咩意見?唔係好了解,每級只有2班

呢間唔屬於受歡迎果批, 但亦唔會係好差既一間學校.

其實好多學校一級都係得兩班. 得一班你先要驚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:alhy.love+發表於+15-6-5+11:12+謝謝

原帖由 ww08423 於 15-06-05 發表
自行衹可以選一間, 咁又點會同甲一二相同呢?
最多同甲一相同
對,同甲一相同

引用:Quote:alhy.love+發表於+15-6-5+11:21+Yes,

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表
呢間唔屬於受歡迎果批, 但亦唔會係好差既一間學校.

其實學多學校一級都係得兩班. 得一班你先要驚
謝謝你!

回覆:subb 的帖子

subb    發表於 15-6-5 12:07

Freeb 發表於 15-6-5 11:52
不用擔心,就算你唔填都有機會去好學校......因有個朋友咩學校都唔填...就咁交張form...咁都派到何文田一線 ...
咩學校都唔填會派到? 攞明老點啦!

mayyylai  agreed, 有冇可能乜都唔填反而派到間心水小學,除非佢係教局所出嘅號碼好前   發表於 15-6-5 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Freeb+發表於+15-6-5+11:52+不用擔心

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表
咩學校都唔填會派到? 攞明老點啦!
唔填都派到一線,咁以後人人都唔填等派一線

ckh311 發表於 15-6-5 12:05
唔填都派到一線,咁以後人人都唔填等派一線
咁都唔填係真係一定會派到學校既.
我諗或者係咁, 佢朋友對一線學校既定義, 同我地唔同啫.

咁何文田有間領X, 真係唔填都會派到喎, 如果佢覺得呢間係一線, 咪就係一線囉!

回覆:ckh311 的帖子

Freeb 發表於 15-6-5 12:17
是真事....我不是講笑的....我唸佢號碼排好前而教署亦無mark邊間是大熱學校不可優先俾嗰D咩嘢都無選嘅人.. ...
似乎你連派位機制係點運作都唔知喎!

一間學校都無填係派位表上, 不管 No. 有幾靚, 即使輪到佢都唔會"求其"派一間俾佢, 係會"skip"咗 (因為佢無揀). 係要等派晒同網所有有填志願既人既學位先至random派一間仲有位剩既學校俾佢.

如果係咁既情形下仲有位剩既學校, 唔會係我心中既一線學校囉!

回覆:hkpapa852 的帖子

‹ 上一主題|下一主題