用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 升一線中學達及多%才能算是一線小學呢? ...
go

請教: 升一線中學達及多%才能算是一線小學呢? [複製鏈接]

如題!
   1    0    0    0

HEIHEI0602 發表於 15-6-3 13:43
如題!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2946586

HEIHEI0602  謝  發表於 15-6-3 14:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如題!

原帖由 HEIHEI0602 於 15-06-03 發表
如題!
揾幾間一線小學,睇下升一線中學%

回覆 mcl203 的帖子

2014年學校公布升一線中學的小六生比例大約接近40%, 這算一線小學嗎?

引用:回覆+mcl203+的帖子 2014年學校公布升一線

2014年學校公布升一線中學的小六生比例大約接近40%, 這算一線小學嗎?
要睇下小學係邊區,和乜係一線中學,有d小學將B2a都當一線計

教統局分頭1/3係Bl,即係33.3%

HEIHEI0602  睇過公布的清單, 全部是英文中學   發表於 15-6-3 14:47

HEIHEI0602 發表於 15-6-3 14:15

英中都有好多係二線
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

睇過都有1x個是B1A中學, 當然都有1X是B1C的。
就不知1X個B1A的, 有幾多是派進去的。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 睇過都有1x個是B1A

睇過都有1x個是B1A中學, 當然都有1X是B1C的。
EK咁多高手係到,唔開名真係難搞d

ps...我只係吹水友一名~~~

HEIHEI0602 發表於 15-6-3 14:15

真係一區區, 好似係11網, 14網, 間間都5X甚至6X, 4X只可以叫二線.

醒目開學勳章 貢獻勳章

HEIHEI0602 發表於 15-6-3 15:57

就不知1X個B1A的, 有幾多是派進去的
唔係派入去,即係點入去?唔明!

HEIHEI0602  第一輪自選. 這是沒有數據會公佈   發表於 15-6-4 09:43
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實大家對一線中學嘅標準都有d唔同,更何況一線小學呢~~
恐龍家

hkpapa852 發表於 15-6-3 16:50
真係一區區, 好似係11網, 14網, 間間都5X甚至6X, 4X只可以叫二線.
我哋大埔都係, 4X唔可以叫一線, 但又未去到二線, 都係好受歡迎既學校, 不過唔係「最」受歡迎果批。我哋幾間一線係做到5X-60%的。

MASAYA  1.5線   發表於 15-6-4 13:16

回覆:小曳人 的帖子

我估是自行考2間時考入去

小曳人 發表於 15-6-3 17:45
唔係派入去,即係點入去?唔明!
可能考呢....SPCC / DBS / DGS / SPC / HYS / GHS

hkpapa852 發表於 15-6-3 16:50
原來東區最易睇...有網友上次吹post左張祝珊張收生表...一目了然
張祝珊憑成績收生...佢地收得多d即係該小學成績好d

醒目開學勳章 貢獻勳章

hobby 發表於 15-6-3 18:11
我估是自行考2間時考入去
但呢個從來都係不解之迷,無人知當中幾多係自行,幾多係抽,幾多係叩門入
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 15-6-3 18:12
可能考呢....SPCC / DBS / DGS / SPC / HYS / GHS
咁一睇間學校名就知係考定派啦...所以唔明佢問乜~
恐龍家

hkpapa852 發表於 15-6-3 15:44
英中都有好多係二線
仲有d直資中學....大部份都話一定收B1生....咁係咪即係話B1中學...入一線

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-3+16:50+真係

原帖由 mcl203 於 15-06-03 發表
原來東區最易睇...有網友上次吹post左張祝珊張收生表...一目了然
張祝珊憑成績收生...佢地收得多d即係該小 ...
可以呢度post多一次出來嗎?

hha 發表於 15-6-4 11:11
可以呢度post多一次出來嗎?
http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/uploads/2014/11/Distribution-of-PS-in-SSPA-2014.pdf

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3050195&pid=40895938&fromuid=1443469

‹ 上一主題|下一主題