用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 你地嘅小朋友上PG老師有開電視播DVD嗎? ...
go

你地嘅小朋友上PG老師有開電視播DVD嗎? [複製鏈接]

小女16個月大,剛報名了一間PG,但報名後才發現唱歌時間老師會播DVD。我從來都不讓小女看電視或電子產品,唔想因上PG而俾佢睇,而且老師又唱又跳再播DVD,其實令小朋友分心。我囗頭同email表達我的意見,但得不到答覆,我仲應唔應該俾小女去上??

0    0    0    0

回覆 kitkitlui 的帖子

我之前有同我仔仔返過2間PG,2間都無睇的,只係用錄音機播歌,跟住唱/跳/玩.

引用:小女16個月大,剛報名了一間PG,但報名後才

原帖由 kitkitlui 於 15-06-02 發表
小女16個月大,剛報名了一間PG,但報名後才發現唱歌時間老師會播DVD。我從來都不讓小女看電視或電子產品, ...
Playgroup 啫,唔啱就quit la

醒目開學勳章 貢獻勳章

有真人都仲要tv!呢間嘢都自已話咗自己唔夠好咯,做乜仲去呢?!
恐龍家

邊間  

我覺得唔好... 播DVD... 屋企都得啦... 睇youtube都得啦... 使乜特登返學

我女之前返英文PLAYGROUP, 果啲特別EVENT時, 老師會俾佢地同啲同學一齊睇卡通DVD, 大約7-10分鐘

係我女又係無卡通睇嘅小朋友, 佢當時同啲同學一齊睇, 如飴甘露咁...  但都只係限於特別EVENT果時囉

回覆:你地嘅小朋友上PG老師有開電視播DVD嗎?

真人唱加動作已經夠!
如果睇DVD ,不如留响屋企

引用:小女16個月大,剛報名了一間PG,但報名後才

聽說ESF的playgroyp都係咁,我本人就吾鐘意

Yes, esf playgroup 有DVD or YouTube 環節,我上另一間playgroup 間唔中也會用DVD 輔教。

個人極反感,因為我小朋友未看過電視的,也不相信multimedia learning 對幼兒有好處。

我支持你去反映。

為了增加一點希望(可能根本冇任何advantage )入esf kinder, 我都要繼續忍

貝珠 發表於 15-6-4 13:14
我支持你去反映。

為了增加一點希望(可能根本冇任何advantage )入esf kinder, 我都要繼續忍
唔好意思,esf kinder 好好嗎?

Esf kinder 是平民國際學校,視乎你buy唔buy international school 果套. Play base 學習。

引用:Esf+kinder+是平民國際學校,視乎你buy唔bu

咁我就唔知Esf kinder 有冇播電視

樓主係為咗咩原因而上呢個PG? 如果為咗上佢嘅幼稚園, 咁你只能夠忍; 如果唔係, 咪quit囉.

貝珠 發表於 15-6-4 13:14
我支持你去反映。

朋友係esf職員,佢話讀esf playgroup係冇任何adventage入kindergarten。
playgroup只係借場。

如果你唔係local香港人就有priority入esf kinder。

貝珠 發表於 15-6-6 02:01
Esf kinder 是平民國際學校,視乎你buy唔buy international school 果套. Play base 學習。

...
Play base 學習都唔係播dvd or video俾小朋友睇。
我個囡上果間montessori playgroup都係外國教學法,play base學習。
even circle time,佢地都唔會播音樂跟住唱,主要老師唱,因為老師一路教野一路唱,老師自己唱可以靈活好多,有時會因應教既野改歌詞,小朋友係有反應d,比用機播歌更有反應。
講真如果係睇video唱,我係屋企叫姐姐播youtube俾小朋友睇都得啦。

樓上請不要誤會我意思,我回答miffysue 問Esf 幼稚園好不好,我話Esf 係play base 學習,並指出我不清楚Esf kinder 有沒有用video

‹ 上一主題|下一主題