用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 4 歲小孩態度問題
go

4 歲小孩態度問題

好多時唔滿意就大叫,喊!
有無方法改善?
其實我都用温柔語氣講左好多次,有咩事同媽媽哥哥好好講,但通常佢第一個反應就係大叫同喊!
佢喊既原因係通常俾哥哥搶玩具。哥哥唔同佢玩⋯⋯沒完沒了⋯⋯

引用:好多時唔滿意就大叫,喊! 有無方法改善?

原帖由 Bstar 於 15-06-02 發表
有無方法改善?
其實我都用温柔語氣講左好多次,有咩事同媽媽哥哥好好講,但通常 ...
Ignore 佢,叫佢喊完再搵你。你返房洽洽先。

回覆:hedhed 的帖子

都試過,但無用!
下次都係咁重覆

回覆:4 歲小孩態度問題

試多幾次,你認為自己的方法正確嗎?如果係,不要放棄,繼續教育!小朋友都無咁易改正架!加油!

引用:都試過,但無用! 下次都係咁重覆 +

原帖由 Bstar 於 15-06-03 發表
都試過,但無用!
下次都係咁重覆
咪由佢叫飽佢囉。我唔係叫你ignore佢係罰佢,係你真係洽下同俾你篤下手機。小朋友都係重覆犯錯的,同埋佢地都想發洩,咁佢覺得叫囂重要過你理佢咪由得佢,叫飽佢。叫佢叫完通知你囉。我係屋企係咁對佢。如果係街,我會同佢講,你咁想叫,返到屋企你同我坐底,叫到飽。之後咪俾佢喊又好乜都好,夾佢返屋企,返到屋企叫佢叫飽佢囉!唔叫都叫佢叫!咁喜歡叫吖麻⋯⋯

Bstar 發表於 15-6-2 11:18
有無方法改善?
其實我都用温柔語氣講左好多次,有咩事同媽媽哥哥好好講,但通常 ...
留意下平時有冇咩野表現令佢覺得你地偏心哥哥?
有時佢唔係喊果件事,可能佢覺得你地鍚哥哥多過佢。

平時得閒多d同佢講爸爸媽媽都好鍚佢。

回覆:konew720 的帖子

有的!
兩個亦有私下私人時間媽媽陪!
現在努力學習中!有點改善!

小朋友會用較激動的表現情緒或不滿,有可能係唔識用言語表達
媽媽可以喺佢嗌時,主動問佢:你點解嗌呀?係咪因為……(原因)呢?如果小朋友話係,你就可以同佢講返你好明白佢嘅心情,但係嗌對事情無幫助,並且先口頭教佢正確的處理方法,然後示範一次,比小朋友模擬。
佢見到原來問哥哥就會同佢玩的時候,之後都會用這個方法。

引用:+本帖最後由+eugenmmm+於+15-6-12+14:35+編

原帖由 eugenmmm 於 15-06-12 發表

小朋友會用較激動的表現情緒或不滿,有可能係唔識用言語表 ...
係哎,小朋友有情緒是希望你回應佢的情緒,如果佢未能釋懷,即未講中佢心底的問題,所以先繼續發脾氣。所以唔係叫佢收聲,係問佢係咪因為乜乜原因令佢好傷心,所以大叫,大喊,直到佢點頭,其實就自然收聲。呢個係一個好大的課題,可能一招唔係次次適用,坊間有好多教家長管理情緒的短期課程,真係值得上,獲益良多