用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於考直資和私校, 開心學校(學券)或學術較强的(私校)有 ...
go

關於考直資和私校, 開心學校(學券)或學術較强的(私校)有利?

選擇A:開心學校,德育强,但學術淺,全校只有一位NET
選擇B:學術深,每日有英文和普通話
請各位前輩指教。

回覆:關於考直資和私校, 開心學校(學券)或學術較强的(私校)有利?

你是問選幼稚園嗎?

我會選B, 因為每間幼稚園都有教德育, 況且德育最重要係父母身教

回覆:B.B.BaBa 的帖子

係呀,想為考小一時諗多一步

搵間龍校,就煩少好多

Jane1983 發表於 15-6-2 15:21
搵間龍校,就煩少好多
有呢個option固然好, 但呢個唔輪到我選擇

醒目開學勳章 貢獻勳章

問題係你考乜小學
你去考學術小學,咪去讀學術KG
你去考開心小學,就去讀開心KG
當然,開心KG都有人入到學術小學,但你預咗要自己教/想辦法囉!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

引用:問題係你考乜小學你去考學術小學,咪去讀學

原帖由 小曳人 於 15-06-02 發表
問題係你考乜小學
其實我唔同意讀完開心幼稚園就入開心小學。因為到時大把學術勁的小朋友去爭(事實係咁無辦法)

小曳人 發表於 15-6-2 17:30
問題係你考乜小學
請問有咩邊間係開心小學? 我聽朋友講大部份小學都「非開心」小學.

Charlotte_mom 發表於 15-6-2 17:34
其實我唔同意讀完開心幼稚園就入開心小學。因為到時大把學術勁的小朋友去爭(事實係咁無辦法)

...
咁係咪趁早讀間學術勁的幼稚園好呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Charlotte_mom 發表於 15-6-2 17:34

...

其實我純响家長教育理念出發
如果學術KG去考開心小學,即係話自己揀錯?無問題~有得轉
但開心KG 去學術小學,一來入到嘅機會率相對細d,二來入到都辛苦,何必呢?
既然呢刻有得揀,就諗清楚自己想點!

教育無對或錯,只有適唔適合

如果相信傳統教學嘅,就一條心,唔好煩
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvik 發表於 15-6-2 17:36
請問有咩邊間係開心小學? 我聽朋友講大部份小學都「非開心」小學.
以直私計,相對活動d有港同、真道、救恩等等

恐龍家

如果小朋友能夠在幼稚園時期,建立閱讀習慣,打好學術底子,對學習有興趣,咁升上小學都讀得舒服,自然吾會太吾開心。

我自己比較喜歡語境好,重視學術,但吾係太谷的幼稚園。但而家要考一線直私,單靠學校,亦係吾夠,家長要自己跟吓。

有人讀村K有神校offer, 亦有人名幼+駛多$去興趣班,但只得小貓一兩隻offer.

若樓主功力高,讀乜都冇問題,otherwise, 有track record 的會免卻日後ham 接小一的煩惱,同時未必一定讀得辛苦/不開心的。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-2+17:34+

原帖由 vvik 於 15-06-02 發表
咁係咪趁早讀間學術勁的幼稚園好呢?
學術型幼稚園唔等於唔開心/冇咁開心。其實真是好睇自己小朋友係咩類型。我覺得學術底子厚一D嘅學生在考小一,選擇多一點,考唔到直/私,仲可以去叩。

底从來都係細打定好。既然你諗多步,諗埋小学。禁可以再諗遠d,殊途同歸,大家都要面对DSE, 开心得幾耐呢?开心幼稚園上开心小学,但应該無开心中学啩?

况且学術高唔等於唔开心吖~举个例:我睇—个考呈分試既帖,我女讀坊间話谷又深無中学backup小学,但人地考試範圍講紧十課八課GS書,我地只考三課。平日功課大都功課堂做完,默書一个学期只三、四次,仲唔計落成績表。所以学術高未必等於唔开心既~打好个底你考小学時就唔洗禁無籌碼。到時真要考开心直資亦得,係咪?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3041076&extra=page%3D4

引用:底从來都係細打定好。既然你諗多步,諗埋小

原帖由 Yanamami 於 15-06-03 發表
底从來都係細打定好。既然你諗多步,諗埋小学。禁可以再諗遠d,殊途同歸,大家都要面对DSE, 开心得幾耐呢? ...
真理

可惜好多人唔明

回覆:關於考直資和私校, 開心學校(學券)或學術較强的(私校)有利

以為津校唔谷?津校先更比直私更谷!考試範圍同功課超多!除非去到二、三線津小,得少於3成升band1中学,你甘心嗎?去升中果边睇下,band2同band1(仲再細分band1a/b/c)中学入U%既分别,睇清下成个形勢好d.

回覆:關於考直資和私校, 開心學校(學券)或學術較强的(私校)有利