用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲 vs 紐西蘭
go

澳洲 vs 紐西蘭

大家會選那個國家升學呢?

回覆 JOJA 的帖子

視付經濟能力,兩地學費差別頗大。

比我選, 我選紐西蘭

JOJA 發表於 15-6-2 08:00
大家會選那個國家升學呢?

兩地著名大學

澳洲
Australian National Univ.
Monash Univ.
Univ. of New South Wales
Univ. of Melbourne

Univ. of Sydney
Univ. of Queensland  
Univ. of Western Australia
Univ. of Adelaide

紐西蘭
Univ. of Auckland

引用:比我選,+我選紐西蘭

原帖由 Macau媽媽 於 15-06-02 發表
比我選, 我選紐西蘭
我都會

Macau媽媽    發表於 15-6-2 20:35

纽西蘭好啲

Sheep006 發表於 15-6-2 21:16
纽西蘭好啲
我囡鐘意紐西蘭, 但而家費事轉

回覆 Macau媽媽 的帖子

我仔幾個小學同學,升中一時已返纽西蘭讀啦!因為他們有纽西蘭passport

回覆:澳洲 vs 紐西蘭

我想我個女中四去紐西蘭,有d人又話遲中三去好d,我都仲諗緊,中幾去好d。大家講下中幾去好d,thx!

回覆:澳洲 vs 紐西蘭

澳洲的學費相對貴些,但不是太多,算上匯率大約三成。名氣高的大學澳洲要多些,不亞於奧大的就有四五間。講到將來就業發展機會,相信澳洲也會多些。紐西蘭的就相對簡樸一些,尤其是小城市的,但相應地交通沒有那麽便利,需要轉機。

回覆 akvbi 的帖子

照我所知, 都係Y9去讀會好D, 因佢地要考NCEA試

中學學制表

年齡

年級

公開考試

Year 13

NCEA Level 3

Year 12

NCEA Level 2

Year 11

NCEA Level 1

Year 10

我兒子現在12YRS, 已有學校收左。明年2月可以入讀YR 9 (到時就13。5 YRS)

KING’S HIGH SCHOOL (BOYS)
還有, OTAGO BOY’S HIGH SCHOOL

澳洲, 就有, 
HILLCREST CHRISTIAN COLLEGE

請問大家覺得邊間最好呢?

elbar  紐西蘭兩校稍勝。   發表於 15-6-4 22:01

回覆 akvbi 的帖子

hi.  如去澳洲,就要完了中三去。 因去了那邊是讀YEAR 10.   很多學校都不會收YEAR 11 &12 的插班生,所以最遲要讀完中三去。
如CATCH UP 唔到YEAR 10, 就最好完了中五後,去讀 university foundation.

我仔仔係香港讀完中三過去NZ北島小鎮升讀Year 10 (3rd & 4th terms), 當時係經聯招會搵學校, 現16歲讀緊Level 12....!

http://school.ksou.cn/big5/nz.php 有列Australia, NZ & USA學校概況, 如學生人數, 國際生人數, 分佈及學校比較.

回覆 FSKO 的帖子

呢度都唔係好多去紐西蘭讀書,可唔可以分享下我都有興趣考慮細仔去英國或紐西蘭讀中三,現在大仔係英國讀緊G9, 紐西蘭完成中學可去英國或美國升大學嗎?

Hello, SCSO.

早兩星期我都有同升學顧問傾過有關轉去UK升大學問題, US不在我考慮之列..
1) 建議完成Level 2 + IELTS UKVI (要有6-6.5分), 先報讀 foundation一年制課程, 再入大學.
2) 完成NCEA Level 3 +  IELTS UKVI直接報大學, 但開學時間相差半年......

升學顧問 建議 1), 入到好一點的大學機會大啲...

已叫阿仔考慮, 等佢自己決定去英國定留係NZ升大學.... 我個人想阿仔入Auckland U..太太唔想佢去澳洲, 因超多中國人..

如需要約見升學顧問,可給妳contact. (當年經聯招會報名, 至今不用付任何費用, 每年都有約見問資料 - 利申, 我唔係升學顧問, 無利益關係, 只係該升學顧問OK, 無市儈感覺...)

http://www.baike.com/wiki/NCEA 有詳細講解NCEA...請參考.

樂意與各位分享交流, 謝謝!

回覆 FSKO 的帖子

Thanks for your information, 請問Auckland有無boarding中學? Term break或其它假期駛唔駛去home stay family住?

據我所知...私立才有boarding中學, 學費跟UK差不多... 公立學校都安排 home stay family, 約 NZ240一星期 (大約$1400) 包食住洗(好多home stay不包wifi 每月另付NZD20). 每晚六時要返屋企.. 學校與home stay families經常有聯絡.

學校會應家長要求, 儘量配合分配 home stay families... 一般都係編排兩至三名不同地區國際生一齊入住同一家庭. 各有獨立房間.

以我仔為例讀公立學校, term break或假期都係留係該鎮仔, NZ規定沒成年人陪伴不得離開該鎮仔過夜, 可去Auckland一日遊(來回共4小時車程).. 去Hamilton 約30分鐘車程, 若去鎮內同學家留宿是批准的... 亦有香港同學term break會跟home stay family 去一兩天短trip...露營, 踏單車, 出海....

回覆 FSKO 的帖子

Thanks好詳細,我以為NZ boarding school會平過英國添, 課程較香港淺嗎?你小朋友喜歡在NZ讀習慣嗎?

回覆 scso 的帖子

Level 10-11 數理科課程都較香港遲 ...Level 12-13 相對地都比香港輕鬆....

因都有其他香港學生, 初期有照應, 小朋友都很快適應. 學習方面如上, 初期唔會太有壓力.... 娛樂係少一點, 但運動及自由又多一點大一點.....

6月22-28日有升學中心主辦NZ, AUS, UK中學聯招...有學校代表來港...可上網睇吓資料..