用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤第二輪收生
樓主: Jane1983
go

陸慶濤第二輪收生 [複製鏈接]

中英是level 3; LS and Maths 是level 2

tongtong2007 發表於 15-6-2 17:49
thanks hkpapa852

羅氏3322 53.9% 好像是中文only, 其他的好傢是如下喎:
你知唔知3322係咩意思? 我用最差既中文科嚟當作3322既百份比, 其實已經係上限, 實際可能更低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-2+16:55+編

原帖由 hkpapa852 於 15-06-02 發表
呢度既入大學率係計埋海外大學同本地自資學位。jupas學位一定無咁多

唔明呀

「3322」(即中文和英文達三級,通識和數學達二級),不明白"用最差既中文科嚟當作3322既百份比, 其實已經係上限, 實際可能更低"

真道dse 51.5% ,咪重低

如果dse計,播道好過真道同陸慶濤喎

剛開始揾小學,好多嘢唔知,thanks all

引用:唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。

原帖由 奥脫福 於 15-06-01 發表
唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。。十二年!  
乜陸唔好咩?朋友個女入左,我仲唸住如果派位唔理想去試下添

KAMIKASHUN 發表於 15-6-2 20:04
乜陸唔好咩?朋友個女入左,我仲唸住如果派位唔理想去試下添
冇話陸唔好,不過比較同區直資嘅成績冇咁突出。

回覆:陸慶濤第二輪收生

淨比較呢四間直資無用,建議大家睇下其他band1英文津校既dse合格率比較一下。
一比便知龍與鳳。

回覆:陸慶濤第二輪收生

我自己認為除優才外,其他3間既dse都唔係band 1成績

bobbob  agree  發表於 15-6-3 11:30

starry_night 發表於 15-6-2 18:09
呢度既入大學率係計埋海外大學同本地自資學位。jupas學位一定無咁多
呢個當然啦.
不過不管係JUPAS學位也好, 自資學位也好, Degree就係Degree, 入到自資Degree course, 總比入JUPAS既Associated Degree course好得多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

starry_night 發表於 15-6-2 21:23
淨比較呢四間直資無用,建議大家睇下其他band1英文津校既dse合格率比較一下。
一比便知龍與鳳。

...
咁啱講開TKO, 只將呢4間比一比.

如果真係要同真正既一線中學比較, 呢4間都未夠班

tongtong2007 發表於 15-6-2 18:11
「3322」(即中文和英文達三級,通識和數學達二級),不明白"用最差既中文科嚟當作3322既百份比, 其實已經 ...

53.9% 中文達3或以上, 唔代表呢班人其它三科都達322既標準, 所以 53.9% 只會係可以達到3322既上限 (即係假設所以中文達3既同學其它三科已經同時附合322既要求)

相同情況亦適用於播道身上. 不過播道有公佈埋畢業生入degree course同non-degree course既比例, 起碼見到呢兩方面係較理想

真道3322雖然都低, 但IB stream非常出色, 結果學校整體入到degree course既比例還是可以.

將軍澳4直資對比起高主教,大家又點睇呢?

tongtong2007 發表於 15-6-3 10:32
唔駛諗, 高主教

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-1 15:58
一間一條龍直資中小學, 不設呈分, 即係預咗讀足至少12年 (無呈分, 好難走喎!)

但中學近年高考成績下滑, 已 ...
公平啲講,雖然成績下滑,但點睇都未之於榜尾,係比中文拖低晒,但羅氏science科目成績相當特出,至低限度佢哋歷年都肯公開所有成績,做法比起另外2間X道好。

醒目開學勳章

tongtong2007 發表於 15-6-3 10:32
高主教屬於很傳統嘅學校,教學方法同GT、EC、Logos都好唔同,好難作比較。

bobbob 發表於 15-6-3 11:32

高主教屬於很傳統嘅學校,教學方法同GT、EC、Logos都好唔同,好難作比較。

在今時今日的教育制度下,人家睇的只是「成果」,而唔係「方法」。

bobbob  咁要睇家長取態  發表於 15-6-3 12:14
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題