用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問其實多唔多學校有教六四事件
樓主: Queenielam88
go

好奇一問其實多唔多學校有教六四事件

學校唔教學生就唔知? 好似性教育咁, 以為避左唔講就冇問題? 學生好奇大人點解避呢d話題, 到佢有能力自己搵, 但冇能力消化先容易出事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:好奇一問其實多唔多學校有教六四事件

小學教六四?老師一定要好識教,拿捏要准。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-1+21:05+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-01 發表
講得對, 不是要小學生去判斷偏執對或錯, 而係發生咗就變成中國近代重要歷史, 唔係要認識祖國咩?點解要避而不提呢?現階段起碼俾佢地知發生過乜事, 其它由他們長大後自行思考!

rabbitmonkey 發表於 15-6-1 23:07
講得對, 不是要小學生去判斷偏執對或錯, 而係發生咗就變成中國近代重要歷史, 唔係要認識祖國咩?點解要避而 ...
要客觀地講述發生過乜事已經唔簡單了, 中學生可以自己搵資料, 再討論, 可以得出較客觀的看法。小學生, 仲要話初小, 老師話乜咪乜囉, 老師選擇教材要講乜唔要講乜已經好難客觀了。六四係現代史, 仲要咁現代, 很多史料仍未公佈, 沒有得出很學術的結論, 其出現、經過及影響並未梳理好, 如果要在小學基礎課程中教授, 老師的功力要非常好, 並且引導小朋友長大後可以自行再深入探討, 我並不認為香港大部份的小學老師能夠勝任。

andrew 發表於 15-6-1 20:32
好奇一問:點解咁多人喜歡讓孩子給人洗腦。
你要知道, 無論哪一個觀點, 其實我們都係一直讓孩子洗腦。
舉例說, 我老細好反對我帶小朋友返教會, 因為佢話小朋友咁細個無辨別能力, 宗教好似洗腦一樣, 讓佢大個無咗選擇, 只接受基督教/天主教教義。但在我的角度, 佢從小沒有帶小朋友接觸宗教, 並在他們面前表達自己對宗教的意見, 讓小朋友接受自己的想法, 這個也是一直在洗腦。

我們不同立場的人, 一直用自己的觀點不自覺地幫人洗腦而已。

引用:Quote:rabbitmonkey+發表於+15-6-1+23:07+

引用:Quote:andrew+發表於+15-6-1+20:32+好奇一

原帖由 little_yolky 於 15-06-02 發表
舉例說, 我老細好反對我帶小朋友返教會, 因為佢 ...
//我們不同立場的人, 一直用自己的觀點不自覺地幫人洗腦而已。//

Agree. 是不是「洗腦」,會因人的觀點、角度和立場不同而產生不一樣的解讀。

little_yolky 發表於 15-6-2 09:21
舉例說, 我老細好反對我帶小朋友返教會, 因為佢 ...
唔好話洗人腦,好多時自己都洗自己腦,只願睇自己相信或意見一致既討論/報導,然後其他說法一律不去看不去聽不去想,思維就變得單一
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

問題係好多人都唔願意相信與自己認知有所不同的真相。學運領袖親身見證的,你信嗎?

引用:好奇一問:點解咁多人喜歡讓孩子給人洗腦。

原帖由 andrew 於 15-06-01 發表
好奇一問:點解咁多人喜歡讓孩子給人洗腦。
講件歷史事件,件事發展經過叫洗腦?
唔好以為唔講小朋友就唔會問,佢地睇到新聞都會問。

引用:Quote:原帖由+andrew+於+15-06-01+發表好奇

引用:Quote:原帖由+lovelytwins+於+15-06-04+發

原帖由 IloveJJ 於 15-06-04 發表
如果剩係將件歷史經過講出嚟,而且係兩邊既都講,咁當然唔算洗腦。佢問題係:你唔知個老師除咗個事件經過外 ...
是的,老師總會有自己觀點,我仔間學校係佔中期間,有老師係普通話堂用廣東話同只有小一嘅學生講佢嘅個人觀點,違反學校指引,有家長向學校投訴。我仔到而家都好記得,講開個老師都會話,嗰個講佔中嘅老師。
如果真係可以做到平述事情就好,但真係唔易,加上小學生欠分析能力!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-06-04+發表如

原帖由 wan_sosin 於 15-06-04 發表
是的,老師總會有自己觀點,我仔間學校係佔中期間,有老師係普通話堂用廣東話同只有小一嘅學生講佢嘅個人觀 ...
我覺得應該要信任老師,佢地都唔敢咁易違反學校指引。小朋友返屋企都會講下學校既野,如果家長發現有偏則,都可加以糾正,冇咁容易比老師洗腦既。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-04+發表

原帖由 lovelytwins 於 15-06-04 發表
我覺得應該要信任老師,佢地都唔敢咁易違反學校指引。小朋友返屋企都會講下學校既野,如果家長發現有偏則, ...
我無講洗腦,洗腦係上面嘅人講!我只係覺得,與其係學校聽完,小朋友都可能未必明得到件事,學校教唔教都無乜問題!小朋友想知,要知,都好多機會,反正佢哋只需要要知有件咁嘅事,根本唔難!但如果放係學校,對學校嚟講,都可能要幾花功夫時間研究點講,點樣比指引老師!
同埋比小朋友知嘅目的是什麼?尤其小學生咁細個,當歷史?認識政治?對小學生來說,是二十多年前佢哋未出世嘅事。

引用:Quote:原帖由+lovelytwins+於+15-06-04+發

原帖由 wan_sosin 於 15-06-04 發表
我無講洗腦,洗腦係上面嘅人講!我只係覺得,與其係學校聽完,小朋友都可能未必明得到件事,學校教唔教都無 ...
冇話你講洗腦,我只係講件事: )
同意你講學校唔教都冇問題。
如教都點係講翻件事既經過。
家長分析都要兩面都講,當然唔其望佢明白哂成件事,佢慢慢大就會明白。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-04+發表

原帖由 lovelytwins 於 15-06-04 發表
冇話你講洗腦,我只係講件事: )
同意你講學校唔教都冇問題。
如教都點係講翻件事既經過。
我都同意你嘅講法!將來佢唔總會知,總會明!

呢d野, 一定要自己教. 唔好難為老師. 唔好俾人用假資料呃, 唔好俾歪理黎歪曲事實。
由日侵華,  民國政府抵抗日軍, 太平洋戰爭, 1945年原子彈炸敗日本. 1949年建國, 大躍進, 民化大革命. 改革開放.  
最起碼 太平洋戰爭, 參與的不只一國, 無得俾任一國家作歷史。

引用:呢d野,+一定要自己教.+唔好難為老師.+唔好

原帖由 無知人 於 15-06-04 發表
呢d野, 一定要自己教. 唔好難為老師. 唔好俾人用假資料呃, 唔好俾歪理黎歪曲事實。
由日侵華,  民國政府抵 ...
同意一定要自己教!

絶對贊成,自己教最貼近事實

回覆:好奇一問其實多唔多學校有教六四事件

我好細個已經有教個仔
我好驚大個我未教得切已被洗腦
佔中我一樣有教
但會講事實
唔講自己觀點 又兩面都講下
始終每件事都有兩面
但當然自己會有自己想法 只係唔想逼個仔同我一樣