用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 叩門申請?
樓主: ivypooh
go

叩門申請? [複製鏈接]

回覆:叩門申請?

渺茫程度是,你見到一叠叠portfolio 在紙皮箱裏。但希望在人間。

回覆 sumaggie101 的帖子

實力加運氣!5月掛號囝囝資料比校長、在8佰封揀到你、安排筆試、過関後、见咗校長2次.最後收咗!在8佰人中揀到你係運氣.因我吾信佢睇晒全部、之後筆試及面試就靠自有實力啦![由交表至筆試其間都是平常心、無乜期望能再進一步、收到有面試才緊張、等結果是好難受的、吾敢関電話!]
現在交表、比較遲、但仲有机會!
到此校叩門最好當買六合彩、吾好太上心\而而囝囝真係有過人之處、否則連筆試都吾過関就枉心机啦!

sumaggie101 發表於 15-6-8 12:44
你當初是如何叩?

我明天才去放低資料還有機會嗎?
實力加運氣!5月掛號囝囝資料比校長、在8佰封揀到你、安排筆試、過関後、见咗校長2次.最後收咗!在8佰人中揀到你係運氣.因我吾信佢睇晒全部、之後筆試及面試就靠自有實力啦![由交表至筆試其間都是平常心、無乜期望能再進一步、收到有面試才緊張、等結果是好難受的、吾敢関電話!]
現在交表、比較遲、但仲有机會!
到此校叩門最好當買六合彩、吾好太上心\而而囝囝真係有過人之處、否則連筆試都吾過関就枉心机啦!

通常叩門測驗及面試會在什麼時候舉行 ?  (六月底或 7 月初)

是否一次過一班學生一起做測驗 ?  (星期六?)

醒目開學勳章 貢獻勳章

hktbaby 發表於 15-6-9 20:55
通常叩門測驗及面試會在什麼時候舉行 ?  (六月底或 7 月初)

是否一次過一班學生一起做測驗 ?  (星期六?) ...

我識好幾個人叩門入
其中一個有詳細話我知發生過乜 (事前佢做過乜,收電話,面試,即時註冊),但無提及筆試
插班嘅筆試就响平日,面試都會係平日
小一叩門消息應該比插班早

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝!

通常叩門筆試是一次過好多考生在同一時間參加 ? 或只挑選數位精英參與 ?

一般情況下是否在 7 月中前已安排了所有叩門筆試及面試?

醒目開學勳章 貢獻勳章

hktbaby 發表於 15-6-11 11:23
回覆 小曳人 的帖子

謝謝!
我真係未聽過小一叩門有筆試呀~
有筆試嘅係插班!
插班筆試應該係6月尾7月頭,唔係人人都有筆試機會,面試日期係學校暑期前最係一日,今年係10/7

而小一叩門,你search一下舊年6月中嘅post,有位叩門家長問過d嘢,佢有講幾時面試,印象中係6月中 (唔係6月最尾個星期)

恐龍家

其實喇沙如果係見會幾時開始?冇理由到而家都未有聲氣

醒目開學勳章 貢獻勳章

巴士 發表於 15-6-11 16:47
其實喇沙如果係見會幾時開始?冇理由到而家都未有聲氣
唉~都話自己爬文咯
你掃多兩版就見到舊年係點啦!
恐龍家

註冊當日, 見只有兩個膠箱, 我估四五十份叩門信左右, 應該無一佰份, 唔通校學日日清個膠箱?  

另外, 如果有人通知去面試, 可否在這裡講聲, 因朋友都是等待中.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

single_debbie 發表於 15-6-12 10:05
註冊當日, 見只有兩個膠箱, 我估四五十份叩門信左右, 應該無一佰份, 唔通校學日日清個膠箱?  

另外, 如果 ...
尋日返去學校,見到兩個膠箱係空嘅,相信有職員定時清空
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

小曳人,
仔仔二年班開心嗎? 之前預備幫呀仔叩門, 差唔多睇晒成個LS thread :)

醒目開學勳章 貢獻勳章

single_debbie 發表於 15-6-12 10:21
回覆 小曳人 的帖子

小曳人,
多謝關心!呢個仔適應上有d問題,但到學期尾終於搵到幾個朋友仔一齊過小息,總算放心d!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

, 男仔應該容易搵朋友仔, 唔似女子玩開幾個, 就係果幾個朋友仔.

請問叩門要填表嗎?

回覆:babykeikeikei 的帖子

(唉~都話自己爬文咯
你掃多兩版就見到舊年係點啦!)---引用小曵人

請收到通知嘅家長留個言,已經星期六,音信全無,又繼續等…

叩此校、吾好太着意、因有太多人爭啦、收到回覆、當係额外獎賞會好過些!否則你會好難受的!我有你之前經驗、好明你感受、而旦有人已收回覆、亦未必在此覆你、因你是競爭对手!

吓!如果驚俾其他家長知道收到叩門通知係因為驚(對手)知悉,呢個思維比較匪疑所思。如果我話俾您聽我尋日收到叩門面試通知,咁様又會對(對手)有乜影響?

Soundervolt 發表於 15-6-14 19:35
吓!如果驚俾其他家長知道收到叩門通知係因為驚(對手)知悉,呢個思維比較匪疑所思。如果我話俾您聽我尋日 ...
以上我話(可能)啫!跟住就會問、考乜呀?几時有確定呀?你仔有乜特長呀?有無宗教分呀、人事呀?
、我上年經驗係-學校吾想人透露!

‹ 上一主題|下一主題