用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問今年9月升K2,想搬去34校網區,應該幾時搬才? ...
樓主: RADOBB
go

請問今年9月升K2,想搬去34校網區,應該幾時搬才? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+echaichai+於+15-05-31+發表

原帖由 siden 於 15-05-31 發表
仲以為起碼有廿幾個,原來得咁少大抽獎位

聽聞SRL小學top果班都未必鐘意入沙田讀直屬中學,唔知係咪真的呢 ...
fd話都係,頭嗰啲會想再上一層樓,識一個全級考大約二十自行去上智,因知佢唔係住嗰區

siden    發表於 15-5-31 17:15

引用:Quote:原帖由+echaichai+於+15-05-31+發表

原帖由 siden 於 15-05-31 發表
仲以為起碼有廿幾個,原來得咁少大抽獎位

聽聞SRL小學top果班都未必鐘意入沙田讀直屬中學,唔知係咪真的呢 ...
好似話舊年考到全級110都上得返書院,就係因為頭嗰啲都閃

但佢都keep到b1英中,已算是不錯,所以聖小在34網也是一個不錯的選擇

回覆:請問今年9月升K2,想搬去34校網區,應該幾時搬才?

我覺得 SRL 幾好,進可攻退可守

不過net 34都係逃不過唔中乙一就中寶的命運

siden 發表於 15-5-31 18:44
我覺得 SRL 幾好,進可攻退可守

不過net 34都係逃不過唔中乙一就中寶的命運
認同

回覆:請問今年9月升K2,想搬去34校網區,應該幾時搬才?

想入SRL 派唔到重可去叩門,一年收12個,學術行先,教友無so。  HY 就無人事,非HY kg唔使唸

引用:想入SRL+派唔到重可去叩門,一年收12個,學

原帖由 sissysze 於 15-05-31 發表
想入SRL 派唔到重可去叩門,一年收12個,學術行先,教友無so。  HY 就無人事,非HY kg唔使唸

...
也對

sissysze 發表於 15-5-31 16:57
好似話舊年考到全級110都上得返書院,就係因為頭嗰啲都閃
另一方面諗, 考得全級110仲有機會入到, 即係全級110都仲係B2.

只係呢位全級考110係較好彩抽得番入去啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lauwingtai 發表於 15-5-30 08:26
34網已經連續兩年「首三志願百分比」全港最低, 啟德公屋入伙後, 學位供不應求, 今年有150人要派去黃大仙 ...
請問如果男仔揀34網係咪都冇著數?!

vvik 發表於 15-6-1 10:14
請問如果男仔揀34網係咪都冇著數?!
蛇都死, 睇埋本週未6月6日派位, 你就知我有冇嚇你。

lauwingtai 發表於 15-6-1 11:40
蛇都死, 睇埋本週未6月6日派位, 你就知我有冇嚇你。
唔知今年會唔會有人連基道放乙都入唔到? 牧愛乙二都入唔到呢?

再唔係, 等下下年唔知幾時先出個份2015年度小一入學報告書, 睇下34網會唔會4連冠 (其實34網過去3年都係全港派首三志願最低既校網)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-1 11:53
唔知今年會唔會有人連基道放乙都入唔到? 牧愛乙二都入唔到呢?

再唔係, 等下下年唔知幾時先出個份2015年度 ...
原來已經三年冠, 失覺失覺

lauwingtai 發表於 15-6-1 11:55
原來已經三年冠, 失覺失覺
我只可以肯定2010年唔係34網 (2010年最差係83網), 34網只係尾4. 2012,2013同2014都係34網排最尾, 2011年個份小一入學報告書我唔見咗, 唔知道當年係邊個網派得最差..... 有可能34網其實已經4連冠(如果2011年都係佢), 爭取緊5年霸都未定

請三思啊!

各位, 唔好意思, 我係新手, 剛剛才睇到LEI個網, 了解左少少升小既野,
仔仔今年9月K2, 知道差不多要報直資AND 私校小學, 但如果係等派位果D,
家住9龍城, 係咪可以揀 34 OR 41 校網?? 34 而家係咪千祈唔好揀? 41 有咩好學校可以填??

回覆:conniemanman 的帖子

我唔建議搬入34網,舊年阿囡小—派位,部分派得唔理想,好彩全部直屬小學收番。其實34區已超爆額了。如果派左去黄大仙就真係企係樹喊。。。

tiffany

conniemanman 發表於 15-6-3 16:18
各位, 唔好意思, 我係新手, 剛剛才睇到LEI個網, 了解左少少升小既野,
仔仔今年9月K2, 知道差不多要報直資A ...
校網有晒規劃, 係無得揀, 除非你搬.

九龍城三個校網都已經淪陷咗.
34網同41網, 最差既情況唔係派咗去同區既寶校, 係派咗去黃大仙既雙非收容所!
35網好DD, 不過都會派咗去油麻地果欄.

我而家睇到好多人都話9龍城好爆, 但我冇得揀, 只可以9龍城OR 將軍澳區, 但若要諗埋中學, 係咪都係9龍城好D?

conniemanman 發表於 15-6-3 17:03
我而家睇到好多人都話9龍城好爆, 但我冇得揀, 只可以9龍城OR 將軍澳區, 但若要諗埋中學, 係咪都係9龍城好D? ...
tko啲小學其實應該唔差的 (聽聞有d馬鞍山之友都會入去搵學校). 不過中學b1位不足, 到時又要再煩過.

引用:Quote:conniemanman+發表於+15-6-3+17:03+

原帖由 ok3 於 15-06-03 發表
tko啲小學其實應該唔差的 (聽聞有d馬鞍山之友都會入去搵學校). 不過中學b1位不足, 到時又要再煩過.
...
請問各位,如果仔離開35網去91沙田網係唔係好好多?

‹ 上一主題|下一主題