用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

醒目開學勳章

回覆 conniecheung 的帖子

有好多家長唔鍾意?好多官小都爭崩頭

bookwormsx2 發表於 15-5-29 11:11
回覆 conniecheung 的帖子

有好多家長唔鍾意?好多官小都爭崩頭
我既睇法完全一樣, 暫時唔識有D"父母"話唔鍾意官校.

不過有不少"非父母"成日都話官校唔好, 甚麼公務員態度差, 國民教育. 不過都只係人云亦云, 未經查証就繼續散播既廢話.

saiwanho  我喜歡最後一句!  發表於 15-5-29 22:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:點解不唔喜歡官立學校?

因我家人小朋友讀緊,我唔鐘意將小朋友分精英班,不是精英班好像被遺棄咁。反而直私無呢d

gigiwin888 發表於 15-5-29 11:18
因我家人小朋友讀緊,我唔鐘意將小朋友分精英班,不是精英班好像被遺棄咁。反而直私無呢d

...
其實好多津校都有分精英班和非精英班, 只不過未必間間會講明.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-5-29+11:18+因

原帖由 hkpapa852 於 15-05-29 發表
其實好多津校都有分精英班和非精英班, 只不過未必間間會講明.
你說得對,所以我不喜歡

我唔喜歡官校的唯一原因:無宗教科!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-5-29 11:28
我唔喜歡官校的唯一原因:無宗教科!

呢個正正係我鍾意官校既原因,可以唔洗讀宗教科,讀少一科。

ekhc    發表於 15-5-31 23:53
evacalbee    發表於 15-5-29 12:10

conniecheung 發表於 15-5-29 10:52
如題,
眼見很多父母都唔鍾意官立學校,何解?
我自己就中立的,冇特別喜愛或者厭惡。
還有一種原因: 吃不到的萄葡

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-5-29+11:28+我唔喜

原帖由 se6b03 於 15-05-29 發表
呢個正正係我鍾意官校既原因,可以唔洗讀宗教科,讀少一科。
有D宗教學校,宗教科唔使讀唔使考。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點解不唔喜歡官立學校?

拿,咪鬧呀,聽返黎咋:有人話官校程度唔高,入到好中學都係因為聯繫位作怪,入到都辛苦(所以有人好想入因為聯繫位,有人好唔鐘意覺得勉強無幸福)。講多次:咪鬧呀聽返黎咋

引用:拿,咪鬧呀,聽返黎咋:有人話官校程度唔高

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-29 發表
拿,咪鬧呀,聽返黎咋:有人話官校程度唔高,入到好中學都係因為聯繫位作怪,入到都辛苦(所以有人好想入因 ...
我同意,名氣大於一切!

Charlotte_mom 發表於 15-5-29 12:10
拿,咪鬧呀,聽返黎咋:有人話官校程度唔高,入到好中學都係因為聯繫位作怪,入到都辛苦(所以有人好想入因 ...

我都係聽返黎。

就咁睇下圖,好容易比佢誤導,以為自己間小學同以上四間中學有聯繫,好大機會入到。

原來一所中學可以有幾間聯繫小學, 以伊利沙伯中學為例, 就有7所聯繫小學, 分别是福馬官、農官、紅馬官、九官、廣官、佐官、塘官共7間。

而伊中大概只有廿多個位比呢7間小學分,所以,聯繫小學其實冇乜用, 聯繫1-2間就尚可, 例如呂明才、皇仁、嘉諾撒之類, 好似伊中呢類聯繫7, 聯咗等於冇聯, 得個名好聽。

回覆:點解不唔喜歡官立學校

我唔中意官校因為所有政府提出的改革,佢一定執行。

MayLiee818    發表於 15-5-30 10:16
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 15-5-29 12:28
我都係聽返黎。就咁睇下圖,好容易比佢誤導,以為自己間小學同以上四間中學有聯繫,好大機會入到。
原來 ...

佢無講大話wor, 係的確同果四間中學有聯繫

不過最尾玩文字遊戲之嘛:
四分之一學位保留予本區官立小學學生升讀

唔熟遊戲規則就易誤會lor

回覆 gigiwin888 的帖子

有好多津校唔分精英班,反而有d直私更奉行精英制,不過全部都係簡入黎既精英。重點:不可一概而論

引用:Quote:conniecheung+發表於+15-5-29+10:52+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-29 發表
還有一種原因: 吃不到的萄葡

我覺得睇邊間官校,有d真係麻麻地,d中學不是頂級官中,我本人最like 軒小,尤其是男仔。

Charlotte_mom 發表於 15-5-29 12:37
佢無講大話wor, 係的確同果四間中學有聯繫
佢最尾呢句其實係唔啱嫁!

四分之一學位保留予本區官立小學學生升讀

因為聯繫位不只留俾本區, 如只計留係本區, 都一定無1/4

官校資源一般比津校多,以前長俸給引咗一班好老師。