用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph vs 荃官
樓主: Heihomami
go

St Joseph vs 荃官

germanyeung 發表於 15-6-2 23:26
為何女才選擇崇真呢?崇真語言環境會否比荃官好一點?
主要都係因為升中考慮, 深水埗女仔升中, 遠表係荃灣有更多好選擇.

崇真語言環境會否比荃官好一點?我諗佢收得你咁既學費, 應該會好D.

至於B1比例, 亦應該唔會差得過荃官.

加上如果成績唔夠Top, 仲有間所謂"有聯繫"既二線直資中學作backup
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 15-6-1 14:40
所以睇下是否情定官中, 如果是官小升官中機會是大一點 !至於升其他中學派位資料, 官小都不太差, 都有4X % ...
4X%係入英中, 當中應只有3X%可以話係一線中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

germanyeung 發表於 15-5-31 00:12
我同你情況類同,崇真vs荃官小

TT, 語境好, 缺點是要交學費, 荃官小我係舊生第一輪有分都唔揀!

Heihomami 發表於 15-6-3 06:15

回覆 fatty64 的帖子

係呀,觀塘道嗰間。見大家咁講,咁睇怕要繼續努力叩門喇。

小心判斷,唔好亂咁聽人講!當然唔係叫你唔好去叩門,不過聖小係一間
進可攻退可守的好學校!有人嫌佢直屬中學只係B2。。。哈哈,六年之
後仔仔若一下唔好彩做唔到B1生,果d人既睇法相信會徹底改觀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

我爬文看到,你小朋友係咪讀聖若瑟英文小學?想請教下,你覺得學校如何?謝謝你。

manmonster 發表於 15-6-3 10:03

回覆 奥脫福 的帖子

我爬文看到,你小朋友係咪讀聖若瑟英文小學?想請教下,你覺得學校如何?謝謝你。 ...

我講就會有bias。。。只能夠咁話,我在有選擇的情況下「投」左三次「票」,
咁你認為我整體滿唔滿意學校呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你。

回覆:Heihomami 的帖子

我個仔st jo都收左 之後自行成功了
兩間選 我都選了自行成功果間

由此綜合大家意見,若叩門考到荃灣浸聯,就更唔需要多想,必選浸聯?

引用:Quote:germanyeung+發表於+15-5-31+00:12+

原帖由 LuLuKiuKiu 於 15-06-03 發表
TT, 語境好, 缺點是要交學費, 荃官小我係舊生第一輪有分都唔揀!
多口問句,你選擇了那所學校呢

醒目開學勳章

回覆 germanyeung 的帖子

浸聯