用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園畢業禮vs叩門面試
樓主: eaubobo
go

幼稚園畢業禮vs叩門面試 [複製鏈接]

引用:同一日的上午,時間撞到應,你們會如何抉擇

原帖由 eaubobo 於 15-05-28 發表
同一日的上午,時間撞到應,你們會如何抉擇?
若我,會看看有沒有ok的學校收了,如叩門只是想找更好的,我會試看看叩門面試可否改時間;若沒有ok offer在手,抽奬又落空,我會揀按時叩門。因始終不知改期會否扣印象分。

manmonster 發表於 15-5-29 00:49
我是一個40外開的中坑。小時體弱多病,幼稚園畢業禮前數天哮喘病發,畢業禮當日已接近復原,但父母為保障我 ...
這個叫dramatic experience, 成世都會記得,尤其是發現父母講大話欺騙了自己。
Anyway, 你都有道理,其實可以問下小孩佢自己想點。

引用:Quote:manmonster+發表於+15-5-29+00:49+我

原帖由 MrBeast 於 15-05-29 發表
這個叫dramatic experience, 成世都會記得,尤其是發現父母講大話欺騙了自己。
Anyway, 你都有道理,其實可 ...
你而家比小朋友揀,99%一定揀畢業禮,touchwood 派寶校,甲一乙一call 你interview時間真係撞 到正一正,你真係揀畢業禮?你唸清楚係咪真係比佢自己揀....

回覆:幼稚園畢業禮vs叩門面試

通常畢業典禮後,大家還會回校幾天。而家家長們有whatsapp group, 唔會失散。

回覆:幼稚園畢業禮vs叩門面試

我會好努力爭取兩樣做哂。如果真係唔得,會比小朋友決定。

我上年正正撞到正, 我叩了5-6間, 果一刻只有一間同我宗教完全唔同既學校收, 而且呢間同我派到果間都係人地口中既寶校, 突然有一間同我宗教一樣, 我地好想入既學校叫我地去面試, 時間同日子撞到正畢業禮, 我真係好難選擇, 但我好直接同打比我既學校職員講出我既難處, 請她幫忙一係改最早, 我可以放棄採排, 一係就真係不能面試了, 因她說改日子一定沒可能的,  最後她安排了我們一早, 但見的不是校長, 只是主任, 原本所有學生都係見校長, 因已入2ND ROUND.  我地最终入唔到呢間, 但我地無後悔, 因為我地見證住小朋友完成3年幼稚園學業, 見證住老師和學生一齊努力的表演. 看見他們好像大學生在畢業典禮後周圍找同學老師影相, 真係一生難忘.  我唔知小朋友記得有幾多, 但起碼大家有參與過.  有始有終.  他亦有不是相片作回憶.  作為父母的, 停下想想, 一定可能幫小孩選最合適的東西.  每個人可接受同可放棄的東西都不同, 沒有一個絕對的對     

MrBeast 發表於 15-5-28 18:29
細蚊仔好快就會忘記個禮,大人就可能會有些失落冇去到
開心的事, 小朋友好快會唔記得; 唔開心既事, 可能會記一世.

想想自己記得童年時, 開心的事多, 還是唔開心的事記得更多和更清楚?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:sissysze 的帖子

我會衡量該小學的心儀程度和入讀機會。話是話,乜幼稚園畢業禮㨂日子咁㨂得好啲㗎!學校該考慮埋呢點嘛!

引用:我會揀畢業啊,一生人一次。除非叩門好有把

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-28 發表
我會揀畢業啊,一生人一次。除非叩門好有把握(趕到就兩場去晒)。始終小朋友為畢業都彩排唔少無理由咩都唔 ...
我都係

sissysze 發表於 15-5-29 07:37
你而家比小朋友揀,99%一定揀畢業禮,touchwood 派寶校,甲一乙一call 你interview時間真係撞 到正一正,你 ...
唔一定ga, 當然父母要做些指引,好與壞處,至少第時大個冇得yun你ma.

有時候父母幫小朋友做決定,出發都都是為他們好,但有時都是一廂情願。最後點取舍,我想只有樓主先知,始終有很多不同因素。

manmonster 發表於 15-5-29 00:49
我是一個40外開的中坑。小時體弱多病,幼稚園畢業禮前數天哮喘病發,畢業禮當日已接近復原,但父母為保障我 ...
同意...幼稚園畢業禮是人生第一個畢業禮, 意義重大...學校東家唔叩叩西家, 第一又唔會冇書讀, 第二可能叩間更好更適合的! 當然, 我不是樓主, 可能叩的一所學校是你的dream school, 咁就要取捨啦...

我細仔n1 時因黑雨取消了畢業禮, 佢地排左好耐冇得表演, 得3歲人仔覺得好失望, 好彩老師開學校俾佢地同家長影下相, 樓主個是幼稚園畢業, 我覺得不出席會好失望, 反而面試去不成, 或者同原本的面試學校無緣. 亦可以去另一間, 可能更好,
‹ 上一主題|下一主題