用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五快第一次呈分試了
樓主: chesswin
go

小五快第一次呈分試了   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-8 19:57
好開心想分享下,仔仔派左卷主科全拎A,真係好開心,佢嘅努力終於有回報。
大家都要加油呀!

...

不要忘記多讚賞孩子呀!孩子們都是喜歡得到大人的稱讚,尤其父母的認同.

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-06+發表你

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-08 發表
好開心想分享下,仔仔派左卷主科全拎A,真係好開心,佢嘅努力終於有回報。
大家都要加油呀!

...
恭喜恭喜!!我要考埋聽日,我都想有機會同大家分享喜悅!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-8+19:57+好

原帖由 YmOra 於 15-06-09 發表
不要忘記多讚賞孩子呀!孩子們都是喜歡得到大人的稱讚,尤其父母的認同.

...
我有呀!我絕對讚同鼓勵與支持對小朋友係好重要架,我有讚賞佢嘅努力終於有回報,對佢嘅付出加以肯定,雖然仔仔冇太大反應,但我feel倒佢心入面係好開心架!

YmOra    發表於 15-6-10 15:56

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-08+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-09 發表
恭喜恭喜!!我要考埋聽日,我都想有機會同大家分享喜悅!

...
等你好消息

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-08+發表

原帖由 JJDBB 於 15-06-09 發表
咁叻仔,我有D驚女兒会失手!上次中文已失手8x。
要對女女有信心先,就算今次失手都仲有得追,最緊要盡力去做已經足夠。加油!
我兒今次音樂筆試都有失手,佢五音不全,聲音部份好弱聽唔清楚,佢自己都有d失望,我話唔緊要啦,只要盡左力就可以了。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-09+發表恭

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-09 發表
等你好消息
承你貴言,不過我地學校老師應該冇你地咁高效率!

醒目開學勳章

原帖由 JJDBB 於 15-06-09 發表
咁叻仔,我有D驚女兒会失手!上次中文已失手8x。
咁啱啊,我仔上次又係中文失手得8x,前所未有咁低,今次呈分一日未派卷都好擔心,亞仔自己就好有信心…

回覆:小五快第一次呈分試了

阿仔今日開始考,最冇信心係數學

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-06+發表你

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-08 發表
大家都要加油呀!

...
真係好鄧你地開心,你自己跟還是補習㗎?我仔數學分數應用唔得,今次真係冇乜信心

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+15-06-09+發表咁叻

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-09 發表
要對女女有信心先,就算今次失手都仲有得追,最緊要盡力去做已經足夠。加油!
我兒今次音樂筆試都有失手, ...
上次真系連失兩次,之後,做中文功課特別用心,連中文老師都同佢傾計鼓勵佢,所以態度上佢系好嘅!我也同佢盡力了,問心無愧就可以。

alhy.love 發表於 15-6-10 10:22
真係好鄧你地開心,你自己跟還是補習㗎?我仔數學分數應用唔得,今次真係冇乜信心

.......

原帖由 alhy.love 於 15-06-10 發表

...
我仔校長都話呈分最易衰係數學,因語文一般比較穩定,小五有份數比較深,所以如果數弱,考前要操下同類型題目。

醒目開學勳章

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

今日考埋數學終於,亞仔話佢班有1/3人做唔曬,呈分試數學影響好大。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+15-06-10+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-10 發表
我仔校長都話呈分最易衰係數學,因語文一般比較穩定,小五有份數比較深,所以如果數弱,考前要操下同類型題 ...
我認為數底比較弱,趁呢個暑假要多練習,六年級第一次考試就要呈分。

引用:今日考埋數學終於,亞仔話佢班有1/3人做唔

原帖由 kittylam 於 15-06-10 發表
今日考埋數學終於,亞仔話佢班有1/3人做唔曬,呈分試數學影響好大。
我都藤緊…

考晒所有試了,囡囡一身鬆晒!

chesswin  me2  發表於 15-6-10 17:14

回覆:小五快第一次呈分試了

小兒(大仔)今年六年級了,上年小五第一次呈分試,兩公婆帶了細仔外郵旅行,剩下工人照顧大仔,點知工人因血壓問題暈倒入了醫院,要出動爺爺嫲嫲幫手。班主任得悉後甚有微言,認為我兩公婆不重視子女學業。其實大仔天資敏悟,點樣跌都走不出band 1, 所以先會咁放肆考試期外遊。我認為大家放鬆一點,讓孩子在無咩壓力下才可有最佳發揮。(後記:大仔在兩次呈分試後級名次係第二,現在他仍講笑性質埋怨我話因為我外遊令他失落了級一。)

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-10+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-10 發表
我認為數底比較弱,趁呢個暑假要多練習,六年級第一次考試就要呈分。

...
同意,數學操下對小朋友都有幫助。
我仔係數理感強勁完全唔駛溫果隻,呢d可能真係天生,反而英文相對較弱,比中文差,可能同佢唔太鍾意睇英文書有關。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-10 22:53
同意,數學操下對小朋友都有幫助。
我仔係數理感強勁完全唔駛溫果隻,呢d可能真係天生,反而英文相對較弱, ...
英文弱上英中蝕底,要諗下点搞搞佢~

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-10+22:53+同

原帖由 Yanamami 於 15-06-10 發表
英文弱上英中蝕底,要諗下点搞搞佢~
我都諗緊點幫佢,佢又唔算差不過係弱囉,又比較粗心,tense  又易錯,不過佢而家學校有幾科都係用英文教, Eng / Math / Sci 都幾乎全英文上堂,所以英中應該唔成問題嘅。

‹ 上一主題|下一主題