用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間公司?
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE ..價錢 3xxx 一年。
   34    0    0    0

我都未買,所以都想知各位家長經邊間買多呢?

agent推介我兩間Bupa and ACE,唔知邊間好啲呢?

引用:想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間

原帖由 wloi 於 15-05-27 發表
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE  ...
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些plan 還包什么呢?

引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-05-27+發表想問大

原帖由 DKmum 於 15-05-27 發表
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
咁你要睇下公司個計劃住院包幾多錢,一般香港公司提供保障按香港醫院收費,如住院每日賠上限一千,在香港可能住三人房,去到當地夠唔夠哩

DKmum 發表於 15-5-27 20:05
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
包平時旅遊保險的事項...旅遊保險留學用唔著。

醒目開學勳章

引用:想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間

原帖由 wloi 於 15-05-27 發表
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE  ...
我可能揀保誠

回覆:海外留學生保險 - 英國

我都想知除咗medical仲包D咩嘢?

hjma 發表於 15-5-28 00:41
我都想知除咗medical仲包D咩嘢?
prudential:
https://www.prudential.com.hk/scws/pages/tc/products/general-insurance/leisure/travel-overseas-study/index.html

除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高保額HK$120萬,唔知其他公司保幾多。聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬

poonseelai 發表於 15-5-28 08:21
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-5-28+08:21+除

原帖由 wloi 於 15-05-28 發表
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。 ...
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償

poonseelai 發表於 15-5-28 09:43
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償
英國全部人用 NHS ...醫療我唔係太擔心,反而擔心責任賠償、突發事故、意外保障。 我見有份 insurance 包埋綁票 ...呢樣又幾奇怪。

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-5-28+09:43+唔

原帖由 wloi 於 15-05-28 發表
英國全部人用 NHS ...醫療我唔係太擔心,反而擔心責任賠償、突發事故、意外保障。 我見有份 insurance 包埋 ...
綁票我唔擔心,鍾意就攞去啦!

引用:除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即

原帖由 poonseelai 於 15-05-28 發表
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
呢樣吾講真係冇為意可以咁大件事

請問大家買咗留學生保险未呀?知唔知最遲幾時要買?我總煩緊幾時買

你自己決定幾時買!如朋友孩子大學畢業會留英找工作,看簽証可。估一般去到英國時買或離開香港,得個安心

Sheep006 發表於 15-6-14 19:25
請問大家買咗留學生保险未呀?知唔知最遲幾時要買?我總煩緊幾時買 ...

我打算8月買.....學校都有提要買保險,怕佢地唔見野或整爛人地d 野要賠錢。

呀仔話較多同學只是用壞學校電腦,在學校按金扣,如果用自己電腦,便不用理。

noel2010 發表於 15-6-14 21:27
呀仔話較多同學只是用壞學校電腦,在學校按金扣,如果用自己電腦,便不用理。 ...
我怕我女會整壞洗衣機、乾衣機同煮食爐,佢係香港都唔會用呢三樣野。
‹ 上一主題|下一主題