用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班? ...
樓主: MamaQueen
go

有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班? [複製鏈接]

回覆:有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班?

我覺得軒小校網好,男仔成績好入QC機會好大,女仔除了可選聯繫位BPS外,band1女校也有很多選擇!

九龍區31網油天,女仔唔係太多中學可以選,得油真、QE..............,男仔就好好,油尖旺區就有2大男校照住。

九龍城會好好多................但本人愚見,始終灣仔校網好d。

回覆:MamaQueen 的帖子

循道

妹妹幾年班?能力如何?眼見細佬妹若唔太差,考阿哥間私小waiting 到大抽獎後都收咗。BTW今年報插班有d遲啦,下一年阿哥更加唔想走,唔好俾佢知道係為咗阿妹呀!

引用:妹妹幾年班?能力如何?眼見細佬妹若唔太差

原帖由 momama 於 15-05-28 發表
妹妹幾年班?能力如何?眼見細佬妹若唔太差,考阿哥間私小waiting 到大抽獎後都收咗。BTW今年報插班有d遲啦 ...
樓主嗰仔應讀緊男私小,阿妹無得跟

MrBeast  可能有分加  發表於 15-5-28 08:16

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,睇返你自己住嘅區,睇睇有無校車到,我會prefer 兩間油天,沙田兩呂,仁立仁紀 呢幾間
至於DPS,一嚟過咗申請期 (好似係4月),二嚟位太少,所以唔報
睇你肯唔肯再降少少要求,其實仲有好多唔錯嘅男女校

你個細嘅今年幾年班?如果K2嘅話,你真係慢咗dd... 建議你聽日好交申請,因為好多學校係5月份收插班申請架!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

妹妹下年先讀幼稚園,報小一時哥哥剛好小六。其實都是考慮一下,依家讀得不錯都唔太想變動,只抱住一試的心態。上網見到油天插班申請6月才截,想不到好多學校已截了申請。

估計樓主小朋友應該係讀緊九龍灣聖若瑟小學,雖則呢間程度不算淺,但樓主要考慮想考的官津可能更深,建議樓主要比較相若(或深少少)程度嘅學校。

純粹個人意見,不喜勿插。

herman0114 發表於 15-5-28 12:51

估計樓主小朋友應該係讀緊九龍灣聖若瑟小學,雖則呢間程度不算淺,但樓主要考慮想考的官津可能更深,建議樓 ...

如果樓主仔仔能以呢個名次完成三次呈分試,係穩入男拔、喇沙、聖若瑟、CoEd等
學校喎!區區油天又點會應付唔黎呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:herman0114+發表於+15-5-28+12:51+估

原帖由 奥脫福 於 15-05-28 發表
如果樓主仔仔能以呢個名次完成三次呈分試,係穩入男拔、喇沙、聖若瑟、CoEd等
學校喎!區區油天又點 ...
其實無諗過阿囝入喇沙、男拔。
諗過插班津校都係因為妹妹,因我怕煩。
阿囝的中文可能真係唔夠人砌,但英、數絕對ok,因為我兩個姨甥讀油天,知道什麼程度。尤其英文,一定容易過佢依家讀緊嘅內容。

醒目開學勳章 貢獻勳章

MamaQueen 發表於 15-5-28 18:07
其實無諗過阿囝入喇沙、男拔。
諗過插班津校都係因為妹妹,因我怕煩。
阿囝的中文可能真係唔夠人砌,但英、 ...
相信奥脫福 係指中學穩入嗰d名校,唔係指小學插班

你兩個爭咁遠,我就話可以享受幾年一齊返學,如果純為個妹....只值得試插最出多嗰幾間男女校
有無問過哥哥意願?越大越唔想轉校架!佢地會有歸屬感...特別係去間淺過本身嘅學校,真係唔好隨便轉

恐龍家

小曳人 發表於 15-5-28 21:17

相信奥脫福 係指中學穩入嗰d名校,唔係指小學插班

你兩個爭咁遠,我就話可以享受幾年一齊返學,如果純為個 ...

正是。新油英文好似用 My Pals are here! ?前年未轉書時,小二用 Book 3,過去
插小三又番 Book 3?感覺上真係好似 repeat 咁。

當然轉油天的最大得著就係劍指九華(如果心儀的話)兼帶埋阿妹入黎囉。

咦?說好了的放榜呢?!

放榜日期 : 2015年6月22日(星期一)

公佈方式 :

(一) 電話聯絡
(二) 張貼於本校大堂
(三) 上載於學校網頁

以上只限取錄生及後備生,家長無須致電本校查詢。

http://ycps.edu.hk/report/20150520002.pdf

小二至小六插班生取錄者,將於7月15日或之前以電話通知,家長無須致電本校查詢。

http://ycps.edu.hk/report/20150622001.pdf

即係有幾多個正選,幾多個後補,依然係一個。。。

奥脫福 發表於 15-6-22 09:53
咦?說好了的放榜呢?!

未過office hour喎?! 佢無話sharp 9:00 公佈. 可能又要等埋發叔呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-22 11:09

未過office hour喎?! 佢無話sharp 9:00 公佈. 可能又要等埋發叔呢!

但第二張的通告係今日出。。。

呢間學校應該唔會等發叔,但或者會等埋陳樞機!  

已經出左啦! 學校網頁POST左.
正取13人,備取28人.

有無經驗媽媽告知,其實後備機會大唔大呢?

janice3604 發表於 15-6-22 11:43
有20個叩門位只收13人?

我又真係好想睇下開學時小一全級有幾多人..... 剩番個7個叩門位, 到底真係唔用, 定係......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

janice3604 發表於 15-6-22 11:43

呢個帖係講緊小二至小六,唔係小一。

‹ 上一主題|下一主題