用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班? ...
go

有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班?

小兒現就讀英文私小(男校)小二,讀得都好好。但考慮到妹妹將來入小學,就很煩惱,所以想大囝試一試考插班。他兩年來成績好好,全級考五名內,他的學校英、數教快一年,依然應付自如,唯獨中文較差。
其實讀得好地地都不想轉,但想到妹妹就煩了。我暫時考慮油天,還有什麼學校可以一試?

引用:小兒現就讀英文私小(男校)小二,讀得都好好

原帖由 MamaQueen 於 15-05-27 發表
小兒現就讀英文私小(男校)小二,讀得都好好。但考慮到妹妹將來入小學,就很煩惱,所以想大囝試一試考插班。 ...
重有二隻馬,福馬 & 紅馬,你仔私小有中學嗎?

回覆:有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班?

重有仁立

引用:Quote:原帖由+MamaQueen+於+15-05-27+發表

原帖由 sissysze 於 15-05-27 發表
甚麼是福馬、紅馬?請指教。

俾我係你必試DPS!另外對面海兩間軒小亦搏得過。

http://www.dps.edu.hk/schoolweb/
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

MamaQueen 發表於 15-5-27 17:04
小兒現就讀英文私小(男校)小二,讀得都好好。但考慮到妹妹將來入小學,就很煩惱,所以想大囝試一試考插班。 ...
九龍除咗油天我都無乜心水, 反而我寧願諗沙田兩呂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班?

好多學校都開始啦!要快啦!

hkpapa852 發表於 15-5-27 17:47
啱啱諗到間冷門, 石硤尾間愛德, 男仔升中有保障, 女仔中學網好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-27 17:53

啱啱諗到間冷門, 石硤尾間愛德, 男仔升中有保障, 女仔中學網好

頂尖準B1a男仔,入呢間會否屈就左?唔係有阿妹跟尾,插喇沙,聖若瑟等
亦不為過啊!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-27+發表重

甚麼是福馬、紅馬?請指教。
馬頭涌,一間係土瓜灣,一間係紅磡

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-5-27+17:53+啱

原帖由 奥脫福 於 15-05-27 發表
agree

sissysze 發表於 15-5-27 17:28

Application for these 2 schools were closed in April.

回覆:MamaQueen 的帖子

我建議你不如快D預備好portfo,只要心儀嘅學校都寄咗先;以我自己當年經驗,D學校會係5月尾至6月中到,call 合資格嘅小朋友考筆試,筆試ok,再call 面試。

應該唔少學校已經截止插班申請

hkpapa852 發表於 15-5-27 17:47
你地通常講的油天都是指海泓道那間,其實東莞街那間,大家有何評價呢?和海泓道那間比,會否差很多呢?

循道

同問

回覆 奥脫福 的帖子

Can you find the SSPA results of DPS? It seems that the information DPS disclose is not as transparent as 軒小 and 油天?

I understand there are still 10 guaranteed places at DBS after the feeder school relationship between DPS and DBS ended in 2010 but when will it last for? Prospective parents need to take this into consideration before applying for transfer.

Dps、軒小和新舊油天都值得考慮。

不過,如果你覺得仔仔係有潛質,吾好只係想幫埋亞妹鋪路而轉校,亦可以考慮係試一兩間Band 1A有龍的男校試吓。

引用:小兒現就讀英文私小(男校)小二,讀得都好好

順帶一提,名津小啲中文唔弱,如真係去考要揾下有無該三年級上學期嘅卷,WS 做下