用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 星級爸爸張老闆,唔使話人哋烏龜王八蛋呀?! ...
go

星級爸爸張老闆,唔使話人哋烏龜王八蛋呀?!

就算人哋家長報,都唔使話人哋烏龜王八蛋呀?! 咁口響!咁你間XX中心都唔好開暑期班,7月同8月唔開,放有薪俾員工返去陪小朋友吖笨!

利申:我無報呢間補習社,亦無瘋狂報暑期班。

http://news.mingpao.com/pns/%E6% ... 00005/1432577807478

http://news.mingpao.com/pns/%E6% ... 00005/1432577807478

排隊嗰間好似話係玩操卷嘅
張老闆嗰間好似玩drama嘅,都唔同style
隨遇而安

引用:排隊嗰間好似話係玩操卷嘅張老闆嗰間好似玩

原帖由 crispin 於 15-05-27 發表
唔同 style 就可以咁話人哋?

真係烏龜王八蛋,你個個去操卷,邊有人來我嘅?飯號學drama呢?

crispin 發表於 15-5-27 12:36
我又覺得張老闆講得有道理,雖然語調太Harsh,得罪人。

老實講,One size fit all 式嘅操卷班,其實點會有用。

王家爸爸 發表於 15-5-27 14:11
我又覺得張老闆講得有道理,雖然語調太Harsh,得罪人。
我阿女去年暑假就係好似張老闆所講, 睇咗一個暑假(中文)書, 無練琴、無睇audio book、無做數學練習、無寫作, 所以, 今年佢將會「被」安排一個充實暑假

王家爸爸  我仔暑假主要睇書同寫作   發表於 15-5-27 14:45
王家爸爸    發表於 15-5-27 14:45

judy 發表於 15-5-27 13:40
真係烏龜王八蛋,你個個去操卷,邊有人來我嘅?飯號學drama呢?
係囉!係囉!唔去學術,去哂張生度學藝(偽)術就最好。

回覆:11B 的帖子

coco_cocopig 發表於 15-5-27 15:17
其實咩類型嘅家長都實有,有時都真係登小朋友可憐....連星期六日都要操卷補習

...
好似我親戚小朋友, 一星期七日, 學嘢+補習用咗六日, 得一日休息, 真係人都顛。不過, 個細路唔知點解又好enjoy喎。佢小學時操水操得好勁, 依家中學去體院學。上次飯局問我阿女去邊學游水, 我話巨鯨, 佢阿媽就好不屑咁係咁彈人泳會細。我心諗, 我想阿女學游水運動吓啫, 又唔係去比賽, 駛唔駛咁睇唔起呀, 我都好努力咁打電話打咗1.5鐘頭至打得通架。

Lam3Tai  人各有志0者!  發表於 15-5-28 08:28

如果我老闆迫我每個假日都要做十個鐘,唔理佢把口點樣話為我著想,呢個老闆就肯定係烏龜王八蛋。

呢個邏輯,點解唔可以應用嚮家長身上?

Lam3Tai  仲要話我好享受去做!  發表於 15-5-28 08:28

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-5-27+14:11+我又

原帖由 little_yolky 於 15-05-27 發表
我阿女去年暑假就係好似張老闆所講, 睇咗一個暑假(中文)書, 無練琴、無睇audio book、無做數學練習、無寫作 ...
講起寫作,如果小朋友抗拒,你地會點處理?

人說人話,龜蛋說龜話。

回覆:星級爸爸張老闆,唔使話人哋烏龜王八蛋呀?!

原文:
《為了吸引你進入這陷阱,父母就說﹕「等一陣補習完畢,給你時間打機。」這等於讓你吃了K仔再要你吸海洛英,如果真有這樣的父母,我只能以烏龜王八蛋來形容他們了。》

唔係所有人喎,是否有點斷章取義呢?

如果父母真係在暑假,一日逼小朋友操卷操10個鐘,係好吾啱。

不過有幾多個父母有咁既威力,逼到小朋友咁做。暑假班,除非日托,否則一堂都係一兩個鐘而已。

我吾buy死谷死操,但企係道德高地,亂咁鬧人,都吾係好合理。

sheffield  同意!  發表於 15-5-28 09:38

咁我真係識人報咗操卷班, 暑假一至五, 每日三個半鍾, 真係鄧個細路可憐.

Yanamami  係咪5升6年級?  發表於 15-5-28 07:36

回覆:happiemm 的帖子

個細佬終有一日同亞媽講 媽,我很累了
暑假係要keep住學習心態 一星期2,3日 每次1-2個鐘算合理 操足一星期果d唔該自己去睇左醫生先 自己唔睇醫生仔女遲早都要睇精神科

回覆:Jane1983 的帖子

coco_cocopig 發表於 15-5-27 22:26
同意~~~其實我都想知點解香港會變到咁.....
求學只是求分數,無法!