用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 13個半月b女 唔知佢仲細定有問題
樓主: 鄧豆豆
go

13個半月b女 唔知佢仲細定有問題 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+happy_floren+於+15-05-29+發

原帖由 dubdub 於 15-05-29 發表
姑娘俾野佢掂到手佢都唔識打開去拎,加上頭圍細below 3, 頭骨差唔多生埋。喱part 已經refer 返醫院check排C ...
我囡頭圍都細 都好似3定below 3

回覆:13個半月b女 唔知佢仲細定有問題

引用:Quote:原帖由+dubdub+於+15-05-29+發表姑娘

鄧豆豆 發表於 15-5-29 12:14
你細囡好叻 好彩 否則會好辛苦 我生完第一個太難湊唔敢再生

係呀,如果2個都係咁,我命都唔長。仲有個d治療堂,成6百幾7百元一節,佢阿爸已話貴,又話銀行存款直線下降,攪到阿囡上年9月已要由1星期返2節,減到1星期1節,如果有2個遲緩,佢實日鵝夜鵝都有可能。
點解我會生2個,因為佢阿爸囉,由17歲佢話最少要2個開始,為完成佢阿爸心願,點都要2個。

回覆 dubdub 的帖子

而家小朋友點呀?有上治療嗎?

引用:回覆+dubdub+的帖子 而家小朋友點呀?有上

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+15-5-29+13:57+編

我就係知排政府很久先排到,所以都要自費上私人,好彩進度都唔錯,加埋阿妹開始講句子,所以應該會繼續進步。
昨天,大囡同細B的對答:
大B:我鐘意食雞肶。
小B:我唔鐘意食雞肶。
大B:我鐘意食粟米。
小B:我唔鐘意食粟米。
大B:我鐘意食香蕉。
小B:我唔鐘意食香蕉。
……很長的對答。連平時佢喜歡吃的東西,佢都玩到唔記得咗,好攪笑。

無呀,因為都唔合資格。但都要治療咗先,唔想錯過黄金期。

引用:有多小朋友互動下係好d.+ 我大女都成日同細

有多小朋友互動下係好d.
我大女都成日同細路玩,所以亞仔同人交流暫無問題。
協康剛打黎都要排3-4個月
原來你有大女 甘有經驗好好多 我第一個 同埋如果呢個有事我都唔知點算好

引用:亞女同亞仔差8年,好彩亞女好鍚細佬。 你搵

亞女同亞仔差8年,好彩亞女好鍚細佬。
你搵左做評估未?或者打返去健康院講返情況叫佢轉介返醫院。

...
Pm

回覆 鄧豆豆 的帖子

我個囡宜家11個月都係啱啱先識自己坐,但都未坐得穩,3個月發現有心臟病做完手術至今,由出世到宜家生長線都未達標過,都係一大堆專科跟身(心臟科、營養師、職業治療、黎緊會去物理治療、智能體力評估中心、遺傳學)好多時見到佢宜家都好似個6個月BB咁(出街D人仲問我佢有冇3個月,得6.14kg),想同佢報n班,但爬過文知道呢D情況會收嘅機會好渺茫,真係唔知點做先幫到個囡

回覆:Rubykychung 的帖子

我個女, 20個月都唔識自己起身、坐底、踎...好多好多,
之前返親健康院CHECK時都FAIL, 姑娘次次都話冇問題, 到18個月時, 佢地先覺得D問題, 安排轉介, 唉
‹ 上一主題|下一主題