用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 13個半月b女 唔知佢仲細定有問題
go

13個半月b女 唔知佢仲細定有問題 [複製鏈接]

1) 身型已經偏細粒 12m得15磅 餐餐食粥未食已經喊定 餵既過程非常痛苦 比十幾廿樣玩具 一手比 另一手就掉
2) 未識bye bye kiss 比野人 拎起物件再放返低 聽指令好似收唔到甘 暫時未有動作係我講完指令後跟住做 拍手做到動作 但係喜歡時才做
3) 仍然一大堆bb話 未聽到佢叫人 爸 媽 奶都未識叫
4) 未識獨立行
5) 食奶仍然係抱起度餵 飲水用匙 佢無動機自己拎奶樽水杯 會放軟手
6) 情緒起伏大 一唔開心 滿意就喊 試過忟到蜈蚣彈 我好擔心呀 都唔知佢仲細定性格定有問題 想教佢野 有時已經執埋手 示範佐都唔肯做 好似老鼠拉龜無從入手 搞到我日日望住佢都諗佢有無問題 對佢笑唔出

0    0    0    0

鄧豆豆 發表於 15-5-27 09:02
1) 身型已經偏細粒 12m得15磅 餐餐食粥未食已經喊定 餵既過程非常痛苦 比十幾廿樣玩具 一手比 另一手就掉
  ...
我個女都係咁, 我都好擔心

引用:Quote:鄧豆豆+發表於+15-5-27+09:02+1)+身

原帖由 happy_floren 於 15-05-27 發表
你囡幾大 實際情況點?想分享下

健康院點講?平時有無教佢做?13個月其實都再唔算係bb。bye bye, 自己飲水呢d基本野應該做到。都係睇下醫生穩陣d 吧!

回覆:13個半月b女 唔知佢仲細定有問題

發展有人快有人慢,13個半月好多B仲係唔識講野。

唔好介意我咁講,你不如上一d堂關於幼兒發展,如何處理幼兒的情緒問題。

鄧豆豆 發表於 15-5-27 21:41
你囡幾大 實際情況點?想分享下
我女11個月... 佢唔識自己拎奶樽, 唔識自己拎星星餅食... 唔爬, 要人幫企, 未識行... 未識爸媽

各位對自己小朋友懷疑的媽媽,請儘快尋求專業意見啦。簡單至回健康院要求跟進及轉介。要快的話可以到私家兒科醫生俾意見。因為有好多幫小朋友的服務都需要排隊!

引用:Quote:鄧豆豆+發表於+15-5-27+21:41+你囡幾

原帖由 happy_floren 於 15-05-28 發表
我女11個月... 佢唔識自己拎奶樽, 唔識自己拎星星餅食... 唔爬, 要人幫企, 未識行... 未識爸媽 ...
11m 又仲細 唔識都合理 但我囡13m 驚d

引用:我仔6個月手仔唔拎野健康院已經即刻refer+

原帖由 dubdub 於 15-05-28 發表
我仔6個月手仔唔拎野健康院已經即刻refer 醫院睇兒科,見左醫生同物理治療發現係遲緩。

...
囝囝幾大呀?現在進度點

我覺得健康院姑娘較著重小大肌 其他野好似唔太睇住 所以我驚佢睇漏我囡情況

引用:發展有人快有人慢,13個半月好多B仲係唔識

原帖由 貝珠 於 15-05-28 發表
發展有人快有人慢,13個半月好多B仲係唔識講野。
唔介意呀 邊度有得上 會較全面

引用:Quote:鄧豆豆+發表於+15-5-27+09:02+1)+身

原帖由 happy_floren 於 15-05-27 發表
甘佢點唔爬法?爬唔到定唔肯爬?

回覆 鄧豆豆 的帖子

我知每個小朋友都有快有慢,但都唔好同其他小朋友相差太遠。我細囡早在8個月時已叫家姐,之後9至10個月見到車,就叫車車,14個月可以不用扶,行到1X步,可以講到爸爸,嫲嫲,公公,婆婆,花,草,葉, 樹,桔,拍,打,握,雀,鴿,拜拜,伯伯,“督督”檸檬,跌,“執”垃圾,搽,抱,仲有最緊要講“食” 同 “包”。佢識用手表達拜拜,hello, 點蟲蟲,拍手掌,問佢飽末佢會放手在肚仔上,用飲管飲水,用手拿杯飲水,請請,握手,梳頭等等。

以下,是本人回答另一帖時的文章:
我大囡有語言遲緩或障礙,我就係不想錯過3歲前的治療黄金期,所以去了治療。我大囡現在3歲7個月,由2歲2個月開始治療,到現在已可以一句句咁講,雖然仍有d情況,表達出kick住kick住,但都好咗好多,你可以看一看我之前的帖關於大囡的情況。現在我有另一囡1歲8個月,佢真係快過姐姐好多,佢現在已開始出句子,用緊句子表達,例如講:我想玩多一陣,媽媽執返佢啊!,媽媽食啊!,我要食餅餅……,間中仲有問句(咩呢?xx起邊?),佢跌咗嘢會同我講同指住(跌咗馬馬,Elsa起邊?馬馬呢?),所有說話佢都好自然出,最近仲開始用代名詞:你同我,不過都唔係好識用。我現在先知,正常小朋友係好容易教,我根本無點用心去教,佢已學識點用出來;相反,大囡我用好多精神比佢,買咗好多嘢比佢來刺激佢講嘢,仲比佢阿爸話我大花筒,但每次我買完,個囡又醒咗多d,佢就唔出聲。例如:我近排買咗煮飯仔比佢,佢同阿妹玩到好開心,根住治療師就話佢醒咗,語言多咗,仲一句句完整句子咁出,開心死我了

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+15-5-29+03:34+編

原帖由 sorjomui 於 15-05-29 發表

回覆 鄧豆豆 的帖子
你細囡好叻 好彩 否則會好辛苦 我生完第一個太難湊唔敢再生

dubdub 發表於 15-5-28 12:39
我仔6個月手仔唔拎野健康院已經即刻refer 醫院睇兒科,見左醫生同物理治療發現係遲緩。

...
6 個月咁快發現係遲緩?

引用:而家8個月仲未識轉身。照左CT+未知result+

原帖由 dubdub 於 15-05-28 發表
而家8個月仲未識轉身。照左CT 未知result
要睇物理同職業治療,亦俾左信轉介去智能發展中心。大小肌delay  ...
我有朋友細囝都係甘 不過放心追得返 佢鼓勵我帶囡去多d公園刺激佢

引用:Quote:dubdub+發表於+15-5-28+12:39+我仔6

引用:Quote:原帖由+happy_floren+於+15-05-29+發

原帖由 dubdub 於 15-05-29 發表
姑娘俾野佢掂到手佢都唔識打開去拎,加上頭圍細below 3, 頭骨差唔多生埋。喱part 已經refer 返醫院check排C ...
我雖然未知我囡情況 但我好明白你心情呀 我囡都一大堆專科跟進 但好多unknown 你小朋友情況早發現 現在有專科跟 可以及早進行介入治療 媽媽唔好怪責自己 你要加油 呢度應該好多有經驗同正面媽咪幫到你 我就比較過慮同負面 所以都好想人幫 傾下都好

‹ 上一主題|下一主題