用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS 跟 St Jo 是否差不多
樓主: 水小姐
go

LS 跟 St Jo 是否差不多   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-6-6 09:21
喇沙會轄下五間中學及三間小學每年都會舉辦喇沙會聯校活動去增進各喇沙會學校之間嘅感情,在活動舉行時各學 ...
是那五中學和三小學?

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-6-6+09:21+喇

原帖由 hktraffic 於 15-06-06 發表
是那五中學和三小學?

聖若瑟小學、喇沙小學、陳瑞祺(喇沙)小學、聖若瑟書院、喇沙書院、陳瑞祺(喇沙)書院、新界喇沙中學、張振興伉儷書院全部都係Lasallian.

KikiDaddy 發表於 15-6-6 09:48
Quoted from 維基:

"在學界游泳比賽中,若瑟夫會和屬同一辦學團體喇沙書院的學生一起叫喊口號,以增大士氣 ...

Quoted from 維基 on 張振興伉儷書院:

"鼓舞田徑隊的士氣。有時甚至與其他喇沙會學校聯合一起叫喊口號打氣,或為其他喇沙會兄弟學校打氣支持。"

王家爸爸 發表於 15-6-5 12:02
其實我同意你講大學學位泛濫,不過我唔同意你話大學學位泛濫,所以入到三大,亦不見得一定是精英。因為知道 ...

我大致上同意你所說 至少你認同大學學位泛濫大學學位比以前多了很多.

只是你最後一句 […以前兩間大學時,個個都話入到大學嘅係精英,而家讀書人數多左,競爭大左,所以入到三大既機會比以前入兩間大學容易,所以我覺得入得到三大既一定係精英]
邏輯上好像有點矛盾...?

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+15-06-06+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-06-06 發表
喇沙會轄下五間中學及三間小學每年都會舉辦喇沙會聯校活動去增進各喇沙會學校之間嘅感情,在活動舉行時各學 ...
不過我在inter school 見唔係咁呢~

王家爸爸  去多幾次你就知  發表於 15-6-6 20:47

youma 發表於 15-6-6 13:04
我大致上同意你所說, 至少你認同大學學位泛濫,大學學位比以前多了很多.

只是你最後一句 […以前兩間大 ...
其實係無矛盾,兩間大學香港有五百萬人爭,平均二百幾萬一間,現在三大,香港有七百幾萬人,所以平均也是大約二百幾萬一間。所以以前入到既係精英,現在入到既都係精英。

meowymeowy 發表於 15-6-6 15:54
不過我在inter school 見唔係咁呢~
可能你去嗰次剛好係有SJC對LSC,競爭緊當然唔會為對方打氣啦。但係,當其中一隊勝出,對住DBS,SJC同LSC就會一齊叫口號。

lugano  DBS + 英華, 買人買得多, 終成男校公敵  發表於 15-6-7 23:26
KikiDaddy    發表於 15-6-6 21:08

王家爸爸 發表於 15-6-6 20:46
其實係無矛盾,兩間大學香港有五百萬人爭,平均二百幾萬一間,現在三大,香港有七百幾萬人,所以平均也是大 ...

之前你沒有說出這個新理由, 所以之前那句的矛盾仍在. (好失望).

今次你的新理由更牽強! 事實上, 三大學位並非由7百萬或5百萬人去爭, 而是由中學畢業生去爭! (好失望) 而且, 本地中學畢業生人數已由70-80年代的大約15萬人跌至目前的大約6萬人. 而學位數目則由3千個(兩大)增至近萬個(三大), 成功入讀率高了數倍!

[]的定義, 不錯是人人不同, 但入三大學生的平均質素下降, 是不爭事實. 若仍說全是, 那麼你對的定義實在比我的寬鬆得多了.

王家爸爸  你要這樣定義,我也無辦法。  發表於 15-6-6 21:41

回覆:youma 的帖子

你的數字有冇計算國內精英來港交流爭學位的數據?  國內精英,包括浸大校園附近上晒報紙最後被警方通緝那對男女

abc_dad_dad 發表於 15-6-6 22:12
你的數字有冇計算國內精英來港交流爭學位的數據?  國內精英,包括浸大校園附近上晒報紙最後被警方通緝那對 ...

當然有計算.
勿高估國內人入三大undergrad的人數. 國內來港大多讀graduate,. 而讀undergrad大一的, 平均每間每年只有數百人.

你所說的男女不是在浸大校園附, 而是在理大宿舍.

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150401/bkn-20150401220137552-0401_00822_001.html

sorry, 愈說愈遠了.

引用:Quote:meowymeowy+發表於+15-6-6+15:54+不

原帖由 王家爸爸 於 15-06-06 發表
可能你去嗰次剛好係有SJC對LSC,競爭緊當然唔會為對方打氣啦。但係,當其中一隊勝出,對住DBS,SJC同LSC就 ...
LOL我唔止去一次呢~

王家爸爸  咁你要話比佢地Brother知  發表於 15-6-7 09:02
Soundervolt  無從稽考  發表於 15-6-6 23:32

Nbranson 發表於 15-6-5 01:00
游水同足球St Joe 過去幾年比喇沙叻啲入決賽嘅機會多啲,而籃球,田徑...喇沙比St Joe 叻啲 ...

Branson 兄好, 我地兩間肯定惺惺相惜, , 不過近呢幾年 St Joe 的運動似乎真的退步了, 參考 2014 - 2015 學界運動成績

(1) 足球: 觀乎今年, 足球 D1 Overall 聖若瑟排 No 7, 喇沙排 No 2,

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/football/ft_overallresults_1415.htm

(2) 游泳 : 而 D1 游泳 Overall 聖若瑟排 No 3, 喇沙排 No 2, 繼續強勁, 希望來年能拿下 DBS

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/swimming/results/OS1_D2.TXT

(3) 田徑: 不過講到學界另一重頭戲 "田徑", 聖若瑟已經多年停留在 D2, 未能升班上 D1, 真的要努力努力升班, 而喇沙則 D1 排 No. 2, 明年繼續抗衡 DBS

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/results/OA1_D3.TXT

(4) 籃球: 今年聖若瑟香港島區 D1 Overall 排 No. 12 包尾, 下年要降班到 D2, 要努力升班。而喇沙則九龍區 D1 Overall 排 No. 3

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/basketball/bk_overallresultsHK_1415.htm

(5) 中銀香港紫荊盃: 今年學界運動終極成績表 "中銀香港紫荊盃", (: 中銀香港紫荊盃是跟據港九每校各樣運動的成績來個總計分成績來排位), 喇沙全港排第 2, 聖若瑟則全港排第 5, 未能成為男校 Big Four, 屈於宿敵港華之後

1. 男拔
2. 喇沙
3. 英華
4. 香港華仁
5. 聖若瑟

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/1415_BauhiniaBowl%20boys.pdf

Anyways, 明年大家繼續努力

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-05-27+發表十

原帖由 Band5 於 15-05-27 發表
我2006年尾去聽升中講座,校長話佢哋冇打算開IB。
Yes 校長話未有打算搞。

lugano 發表於 15-6-7 20:23
Branson 兄好, 我地兩間肯定惺惺相惜, , 不過近呢幾年 St Joe 的運動似乎真的退步了, 參考 2014 - ...
好詳盡呀! 兩間其實同氣連枝,加油!

meowymeowy 發表於 15-6-6 23:25
LOL我唔止去一次呢~

點會冇 Joint Cheering, 有片有真相, 雖然唔係成日有, 但當 mood 到, 就即興會有

去片, 呢段係上年 2014 田徑 D1 拍的, 師弟在 Facebook post 轉貼出過, 師弟們的留言大致說幾年前 SA 學生會人仕有感一些友校如港華, 九華, 每當有學界比賽, 例必坐埋互相 cheering, 覺得人地好團結, 喇沙會的學校也可效法, 於是就約埋同在 D1 的水記仔, 振興仔一齊攪個 Joint Cheering,

由於田徑 D1當日同港華, 九華坐埋附近, Br. Steve 又同兩間華仁校長老友鬼鬼, 於是 5 校學生即興大家夾埋,你一段, 我一段, 冇爭對白, 互相 Cheer, 互相拍手支持, 一齊 "聲" 擊看台另一邊的公敵 DBS !!

呢段片, 真係如 St Joe 佬桂神所講, "有今生, 冇來世",事關水記 2014 Overall 排最尾已被降班落 D2, 期待有一日, 聖若瑟和水記升班上田徑 D1 , 一齊 cheer

Lasallian Schools Joint Cheer- 片長:1:22。

https://www.youtube.com/watch?v=26RDOBXQboQ

王家爸爸    發表於 15-6-8 14:07
王家爸爸    發表於 15-6-8 14:07
like_travel    發表於 15-6-8 08:53

回覆 lugano 的帖子

游泳過去三年DBS 第一SJC第二,LS今年首次上第二。足球SJC 上年B Grade C Grade 都係冠軍,今年渣d.

其實本身喇沙係sjc嘅九龍分校
一開始係叫st joseph's branch school
後來做響左自己名堂
話就話係一家人 但有時細佬鋒芒太露
所以sjc對lasallian呢個稱呼其實有些少芥蒂
係近年好左d

王家爸爸  最初係尖沙咀  發表於 15-6-8 18:52

回覆:LS 跟 St Jo 是否差不多

ha8mo, 點解你仲唔出場比下意見呀?

回覆 longlokma 的帖子

夏伯母閉關練護體神功好耐喇噃...我都等緊佢破繭出山....

王家爸爸  可能人地出左差  發表於 15-6-8 21:51

‹ 上一主題|下一主題