用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS 跟 St Jo 是否差不多
樓主: 水小姐
go

LS 跟 St Jo 是否差不多   [複製鏈接]

引用:回覆+kin818kin+的帖子 SJC+校網有列出DSE

原帖由 like_travel 於 15-05-27 發表
回覆 kin818kin 的帖子

SJC 校網有列出DSE成績, 您之前唔見咩? 上年有好多位精英入醫科, 精算及會計學呀, ...
請問你食飯時從何得知佢地係St Jo仔? 有樣睇的嗎?

hkpapa852 發表於 15-5-31 09:49
大學學位泛濫?

你跟據咩資料有呢個結論?
hkpap852, like_travel 兩位:

我說大學學位泛濫, 已註明是[個人意見], 咁都要挑釁搵野拗? 你們可不可以尊重別人的意見?

假若你大學學位近10年增加不多, 大學學位並不泛濫云云, 我亦會尊重你們的個人意見.

挑釁別人的個人意見, 圖惹爭端, 此風不可長, 請版主正視.

至於你問我[知唔知香港資料既大學學位近10年多咗幾多?], 我又反問你, 為什麼用10作比較? 為什麼不用30年? 為什麼不用50年? 你又知唔知近10, 30, 50年來整體大學學位每年都在增加? 而出生人口卻減了不少?

我用[泛濫]一詞不啻是個人意見, 但非全無根據([跟據]是別字), 希望大家明辨.

lugano 發表於 15-6-2 23:50
入到其中一間都開香檳

如果仔仔喜愛運動, 一定選喇沙, 始終喇沙的學界運動成績比 St Joe 稍勝一段距離。 ...
游水同足球St Joe 過去幾年比喇沙叻啲入決賽嘅機會多啲,而籃球,田徑...喇沙比St Joe 叻啲

sakbbjaijai 發表於 15-6-4 21:10
請問你食飯時從何得知佢地係St Jo仔? 有樣睇的嗎?

我須然大近視,但也清楚看到校徽及校Tie

Soundervolt  有三個"箭咀"嘅校徽!  發表於 15-6-6 09:41
Jackieson    發表於 15-6-5 13:29
plastic  黑色冷衫亦有"SJC"字樣, 實認到.  發表於 15-6-5 13:29
王家爸爸  咁型既校徽,好易認  發表於 15-6-5 11:35

Nbranson 發表於 15-6-5 01:00
游水同足球St Joe 過去幾年比喇沙叻啲入決賽嘅機會多啲,而籃球,田徑...喇沙比St Joe 叻啲 ...
一向我都比較膚淺, 只睇成績. 成績好入到大學就OK, 一向唔理學校曾經係甚麼學界XX比賽既第X名.

如果要我揀攞到學界冠軍定攞到3322入到大學, 我會搵後者
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-5 11:38
一向我都比較膚淺, 只睇成績. 成績好入到大學就OK, 一向唔理學校曾經係甚麼學界XX比賽既第X名.

如果要我揀 ...
留唔留意....係關唔關自己事姐....有興趣就自然會睇埋...無興趣就唔使講

玩學界又未必一定要冠軍既....玩學界又未必成績唔好既

youma 發表於 15-6-4 23:22
hkpap852, like_travel 兩位:
其實我同意你講大學學位泛濫,不過我唔同意你話大學學位泛濫,所以入到三大,亦不見得一定是精英。因為知道呢個 Topic 好 Controversial,所以無回應。

不如客觀啲睇下個問題:
1。很簡單,我讀書時,只有兩間大學,而家有八間,多左四倍。當然,如果要拗話唔泛濫,可以用台灣做比較,但係台灣好多大學收生不足,已經開始有大學倒閉。
2。以前兩間大學時,個個都話入到大學嘅係精英,而家讀書人數多左,競爭大左,所以入到三大既機會比以前入兩間大學容易,所以我覺得入得到三大既一定係精英。

hkpapa852  真係要拗既又話要睇入咗咩科  發表於 15-6-5 13:09

引用:+本帖最後由+like_travel+於+15-6-5+11:05+

原帖由 like_travel 於 15-06-05 發表
我誤會左,以為佢地喺長江中心做野,著suit都認到

王家爸爸  Cafe de Central  發表於 15-6-5 13:40
王家爸爸  長江中心有間大家樂  發表於 15-6-5 13:39

sakbbjaijai 發表於 15-6-5 13:33
我誤會左,以為佢地喺長江中心做野,著suit都認到
原來如此
不過, SJC仔係叻,人所共知,我公司真係有幾個SJC仔,好叻,做緊 Legal consultant... Risk Management等範疇。

like_travel 發表於 15-6-5 13:38
原來如此
不過, SJC仔係叻,人所共知,我公司真係有幾個SJC仔,好叻,做緊 Legal consulta ...
諗起石永泰

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞, 侮辱他人, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言/封戶, 敬請留意!

每一間學校也有其存在價值, 給予不同小朋友就讀, 切勿過於評激學校,謝謝!

Charlotte_mom 發表於 15-6-5 17:36
版主按: 請會員冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞, 侮辱他人, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言/封戶, ...
版主英明,謝版主明鑑

Going back to the topic, I do think LSC and SJC have more similarities than differences. Both are top catholic boys' schools run by the La Salle brothers, with good public examination results and great achievements in extra-curricular activities. Either school could provide a good enough environment for even the very best student to fully develop his potential.

Having said that, each school do have its own strengths over the other for the prospective parents to consider. LSC's campus spacious and well equipped campus is definitely one of the best in the city. Academic-wise, its strength is Maths and Science subjects and it wins many prizes in the relevant inter-school competitions. In terms of sport, LSC's strength is all around. It is the only boy school can compared to DBS in the track and field sports.

SJC, on the other hand, has a stronger heritage and produce lots of prominent old boys in its 140 years history. The respectable Profession Kao Kuen, our home grown Nobel prize winner, is the best example. SJC is very strong in languages subjects and it wins many prizes in inter-school debates, mock trial competitions and writing competitions.

Parents should be very happy if your boy can get into either one of these two top boys' school. Parents and students interested in these two schools should spend sometime to get some first hand information from their students and old boys in order to find the one will suit you best.

回覆:LS 跟 St Jo 是否差不多

呢個帖其實幾無謂,同問人「生仔同生女是否差不多」一样!
你喜歡仔咪仔,女咪女罗!
点解要比????

rookiemom  Totally agreed!  發表於 15-6-5 23:40

KikiDaddy 發表於 15-6-5 18:50
Going back to the topic, I do think LSC and SJC have more similarities than differences. Both are to ...
簡單形容,兩間男校有如亦舒小說筆下男主角,一個歷煉世故,一個幹勁十足,陽光充沛! 好難揀!

引用:Quote:Nbranson+發表於+15-6-5+01:00+游水

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表

如果要我揀 ...
前兩年DBS有一位林姓,一位楊姓同學因為Tennis了得被Harvard收咗,仲有Scholarship。所以有時唔好睇少課外活動嘅威力!

兩間都係好學校而且都係兄弟學校,在學界比賽嘅時候兩間學校嘅同學比賽時都會攬埋一舊一齊為互相打氣,惺惺相惜!講醒目學術成績運動成就根本就不分上下。

王家爸爸  尤其是對手係DBS時  發表於 15-6-6 10:48

引用:兩間都係好學校而且都係兄弟學校,在學界比

原帖由 Nbranson 於 15-06-06 發表
兩間都係好學校而且都係兄弟學校,在學界比賽嘅時候兩間學校嘅同學比賽時都會攬埋一舊一齊為互相打氣,惺惺 ...
笑左出來添... LS & SJ 比賽時會攬埋一齊打氣?打交咋嘛?

王家爸爸  無同對方打氣,方丈會唔高興  發表於 15-6-6 10:50
王家爸爸  點會打交?  發表於 15-6-6 10:49

引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+15-06-06+發表兩

原帖由 meowymeowy 於 15-06-06 發表
笑左出來添... LS & SJ 比賽時會攬埋一齊打氣?打交咋嘛?
喇沙會轄下五間中學及三間小學每年都會舉辦喇沙會聯校活動去增進各喇沙會學校之間嘅感情,在活動舉行時各學校亦都會用"兄弟學校"及"Lasallian"去互相稱呼大家,所以喇沙會學校之間從來都唔會有敵對氣氛。

王家爸爸  仲會交換學生(通常一個星期)  發表於 15-6-6 10:52

Quoted from 維基:

"在學界游泳比賽中,若瑟夫會和屬同一辦學團體喇沙書院的學生一起叫喊口號,以增大士氣:

“        On the way we've got you,
La Salle spirit supports you!
On the way we've got you,
St. Joseph's spirit supports you!        "

rookiemom    發表於 15-6-6 09:57
‹ 上一主題|下一主題