用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS 跟 St Jo 是否差不多
樓主: 水小姐
go

LS 跟 St Jo 是否差不多   [複製鏈接]

咩SPCC 盡收天下精英,唔係好多人話冇考慮入直資咩?
以喜樂的心迎接每一天

回覆:LS 跟 St Jo 是否差不多

係指SPCC用盡佢嘅位嚟收天下精英啫!如果我中文唔好,請指教!

引用:係指SPCC用盡佢嘅位嚟收天下精英啫!如果我

原帖由 Band5 於 15-05-30 發表
係指SPCC用盡佢嘅位嚟收天下精英啫!如果我中文唔好,請指教!
問題是好多精英無興趣山長水遠過去讀,亦有人唔考慮讀直資。

gorgeous_1988    發表於 15-6-1 14:43

1.        因有有些名校行ib, 單單比較dse公開成績已冇意義.
2.        況且LSC 中一收250人, 人數全港數一數二(其他名校除培正外大都不足200人) , LSC 運動員佔1/3, 平庸的(什麼特異功能都欠奉)又佔1/3, 實際讀得的只有約1/3. 所以其dse 整體平均成績一直被拖低.
3.        但觀乎近幾年大小Science比賽 ( math IMO , Pui Ching Math,  Phy O, Chem O, programming,  等等), LSC 所取獎項係拋離其他院校 (st jo 甚至好像隱形).
4.        可見LSC 內部人才其實相當參差.

引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-05-30+發表係指S

原帖由 KIDSINHK 於 15-05-30 發表
問題是好多精英無興趣山長水遠過去讀,亦有人唔考慮讀直資。
作為家長,有幾多精英唔想讀呢間學校唔係我選校嘅考慮!我只有興趣知道有幾多人唔係精英都入到SPCC,同埋有幾多精英入咗SPCC而其後入唔到三大!

Band5 發表於 15-5-30 22:04
作為家長,有幾多精英唔想讀呢間學校唔係我選校嘅考慮!我只有興趣知道有幾多人唔係精英都入到SPCC,同埋有 ...

Good Questions.

1. SPCC 話, 入到來的都是精英.

2. According to SPCC's website announcement for 2014, 110 (74%) of their 149 DSE graduates received offers from HKU, CUHK and HKUST (excluding IB students).

(但個人意見:大學位泛濫,入到大,亦不見得一定是精英.)

like_travel    發表於 15-5-31 00:48

youma 發表於 15-5-31 00:01

大學位泛濫?

你跟據咩資料有呢個結論?
你知唔知香港資料既大學學位近10年多咗幾多?

如果你話自資同sub-degree學位多咗, 咁又另一回事.

當然, 你又可以講, 如果入三大係入咗Pure Science果D科, 咁都易入過其它大學既熱門它科目既

like_travel    發表於 15-5-31 09:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+youma+於+15-5-31+00:05+編輯+

原帖由 youma 於 15-05-31 發表
呢個帖講LSC同SJC,我唔想拉得太遠,只想以SPCC嘅情況作LSC,SPC或同級學校嘅選擇參考。

Top官津自行同直資收生學校都全係精英,唔係精英,考慮都係陡然!精英嘅目標係三大或者外國名大學應該好自然,但卻似乎不能保證呢班精英入到三大!官津因為有抽獎位,更令數據有偏差。

我覺得學校成績好,同收生質素有一定程度關係。優質學生再加上努力去到邊間都應該掂,無需太注重學校成績,只要係有同自己程度差唔多嘅同學就OK。唔係話完全唔睇成績,但係對其他各方面嘅了解,可能更重要!

Band5 發表於 15-5-31 09:56
呢個帖講LSC同SJC,我唔想拉得太遠,只想以SPCC嘅情況作LSC,SPC或同級學校嘅選擇參考。

Top官津自行同直 ...
同意!  更重要的是一線學校的資源及同學互相良性競爭,讀書氣氛影響下令學業成績更上一層樓!  直資在資源back up上應該勝於官津!

like_travel 發表於 15-5-31 10:03
同意!  更重要的是一線學校的資源及同學互相良性競爭,讀書氣氛影響下令學業成績更上一層樓!  直資在資源ba ...
都要睇下係邊個辦學團體
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Band5 發表於 15-5-31 09:56

Top官津自行同直 ...
入唔到三大, 亦唔代表好差.
我覺得只要係degree course,  那怕只係pure science, 都OK. 好過入咗sub-degree.

畢竟, 以資歷架構角度睇, degree就係degree, 任何sub-dgree都係低佢至少一級

hkpapa852 發表於 15-5-31 10:09
都要睇下係邊個辦學團體
一線直資 您話幾多間先? 咁您又估吓我意思係邊幾間?

hkpapa852 發表於 15-5-31 09:49
大學學位泛濫?

你跟據咩資料有呢個結論?

sorry按錯回覆您,我應按回覆youma

有得呢個result, 是否入到3大泛濫學位? 我們應給與孩子信、望、愛。 跟唔上的,暫時未做到人中龍鳳唔緊要,重要的是,學校教育的六年裡,學懂書本以外的包容、尊重,建立崇高的品德,以及,建立工作不可缺的人脈!

回覆:hkpapa852 的帖子

唔到三大, 亦唔代表好差.

我唔會話係差,這亦可能只代表部份學生嘅意願,我只想知道有冇部份小學尖子,到咗完成中學,最後同佢原本嘅目標有一段頗大嘅距離,如果有呢個情況,同佢升中揀邊間學校有冇直接關係!

Band5 發表於 15-5-30 17:30
同意!每人有唔同嘅睇法,你嘅擔心確係有道理。

只不過,就算入到盡收天下精英嘅SPCC,入三大都係81%,點 ...

SPCC係會收晒小學部的學生,所以當中一定有band2生,

而部份SPCC小學部的學生因家境富裕,父母給他們自由發展度好大,
也就是不須要去追趕成績,而係去發展自己的各種興趣。

youma 發表於 15-5-31 00:01

所言甚是
以喜樂的心迎接每一天

St. Joe 仔傳統一定唔會係斯文啦.... 多口吋嘴就差唔多!陳奕迅林海峰陳百祥黃興桂許庭亨方力申關楚耀劉浩龍都得到真傳!把口呢就唔使講啦,大律師公會過去幾任嘅男主席全部都係St Joe.... 十個資深大律師就有一個係St Joe 仔

bugsmummy  Agreed~串嘴+串樣😂  發表於 15-6-2 00:41

加多句St Joe 仔追女仔都好勁,陳方安生,范徐麗泰,周梁淑怡,楊千嬅都嫁St Joe 仔.... 容祖兒都快掛

daisy17772    發表於 15-6-2 00:55

入到其中一間都開香檳

如果仔仔喜愛運動, 一定選喇沙, 始終喇沙的學界運動成績比 St Joe 稍勝一段距離。

gwan  完全同意  發表於 15-6-3 09:02

引用:Quote:水小姐+發表於+15-5-27+00:13+感覺+s

原帖由 octopusdad 於 15-05-27 發表
其實真係冇咩聽過有人用斯文黎形容 st. jo 仔
Exactly! LOL!

‹ 上一主題|下一主題