用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS 跟 St Jo 是否差不多
樓主: 水小姐
go

LS 跟 St Jo 是否差不多  

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-05-27+發表十

原帖由 Band5 於 15-05-27 發表
我2006年尾去聽升中講座,校長話佢哋冇打算開IB。

回覆 王家爸爸 的帖子

My son's elder cousin studied in SPCC before and he told me the school has no bias towards IB or DSE. In fact, there are still many top students go for DSE. That's why SPCC's DSE results are still very good after the introduction of IB Curriculum.

王家爸爸 發表於 15-5-27 13:57
SPCC、DGS同DBS可以直接比較,因為佢地性質類似,最好既學生去左IB。同SPCC、DGS比較,DBS當然有距離。
趙校長(前LSC副校)用DBS同LSC直接比較有啲似瞎子摸象。如果真係需要直接比較,應該唔計LSC既精英班。

基本資料錯誤,DGS根本沒有IB班,何來「最好既學生去左IB」呢?

引用:Quote:elbar+發表於+15-5-27+14:24+DGS+還

原帖由 王家爸爸 於 15-05-27 發表
十年前已經話攪IB,原來現在都未有。
Wrong. DGS 從來冇表達過會推IB

ANChan59    發表於 15-5-30 01:22

王家爸爸 發表於 15-5-27 14:29
十年前已經話攪IB,原來現在都未有。

基本資料完全錯誤!

請問「十年前已經話攪IB」的資料來自哪裡呢?

請不要以訛傳訛

回覆:水小姐 的帖子

回覆 louiskkchan 的帖子

LS Campus無得頂,個泳池仲正! 側面仲有冷風機!

louiskkchan 發表於 15-5-29 17:29
不知道中學, st joe 小學開放日入去看過,d facility 我估有40-50年冇整,如中學一樣,我會去LS,至少有個 ...
怪不得D乜乜學校競爭力排行搒, 要分類為學校設施打分

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:louiskkchan+發表於+15-5-29+17:29+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-29 發表
怪不得D乜乜學校競爭力排行搒, 要分類為學校設施打分
講真,如果兩間學術水平接近的學校,當然揀校舍大和設施好個間。

回覆 hkpapa852 的帖子

睇學校成績應該睇平均成績,而非聚焦"狀元" .... 狀元講運氣多 d

必必  同意.  發表於 15-5-31 12:15
www  Agree  發表於 15-5-31 00:43
Soundervolt  Agree!  發表於 15-5-30 14:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-5-30 01:20
回覆 hkpapa852 的帖子

睇學校成績應該睇平均成績,而非聚焦"狀元" .... 狀元講運氣多 d ...
呢點我認同, 所以即使QC年年出狀元, 但整體/平均成績亦未必好過一些地區名校

以平均成績計, 似乎亦係 St Jo > DBS > LS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-30+01:20+回覆

原帖由 hkpapa852 於 15-05-30 發表
呢點我認同, 所以即使QC年年出狀元, 但整體/平均成績亦未必好過一些地區名校

以平均成績計, 似乎亦係 St J ...
其他少數男校成績好過DBS,冇問題的,他們一向不是以公開試成績為學校整體表現,我個人完全接受及認同!BTW,我一直以為LSC的DSE成績好過DBS,按你說,原來不是!?有點奇怪。St Jo 公開試成績好過其餘兩間男校,出乎意料之外,我只知道他們游水不錯!

回歸基本,阿仔當年選擇的時候是考慮 diversity 而非公開試成績,六年過去後,我們一家都好滿意!

補充多一點,不少人講篩選入學,難道三大不用篩選,exchange and intern 不用篩選?有何不妥? 難道入學都要搞真普選!?

IB 則是配對多於篩選,不應以訛傳訛,有興趣可以爬番我的日誌!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

It's hard to tell which school has better DSE results if you just look at the data in a particular year. In fact, most schools may have little fluctuation in its public examination results year over year. Like SJC, it had 4 10A students in the last HKCEE but its first DSE results was just mediocre.

Public examination results should be just one of the criteria for school selection. Perhaps other factors are even more important for choosing a Band1A schools.

回覆:LS 跟 St Jo 是否差不多

我覺得幾間都係top1A嘅學校,其實選校再睇成績意義不大(如果係量度對學生嘅增值就唔同),仔女入邊間將來考DSE(或者IB)會有最好成績至係最重要,但我唔相信兩者有直接關連!所以不如比較了解學校其他方面,睇下邊間更適合自己!例如游泳係選校嘅重點,我只會考慮DBS,LSC同SJC,但唔會單純因為DBS連續攞咗十幾年(好似係)全場總冠軍就揀DBS,我會深入研究邊間喺訓練,選拔等等更能配合兒子!因為我比較自私,自己仔女攞獎重要過學校攞獎!

利申:阿仔唔係讀上面3間。

Soundervolt  Agree!  發表於 15-5-30 14:12
ANChan59    發表於 15-5-30 10:49

Band5 發表於 15-5-30 10:44
我覺得幾間都係top1A嘅學校,其實選校再睇成績意義不大(如果係量度對學生嘅增值就唔同),仔女入邊間將來 ...
選校睇成績有冇意義? 每人有唔同睇法.

睇番校務報告, 才發現LSC過去3年中文科3或以上的百份比都只有7X%, 所以LSC整體33222百份比最多也只有7X%, 呢方面比不少一線學校還要差, 絶對有需要改善, 亦絶對係選校需要考慮既因素之一吧!

唔通自己子女本身中文成績不突出, 再去選一間中文較失色既學校(似乎亦未見進步), 日後恐怕真的連33222也達不到.

我D小朋友遲D先升中, 所以近年特別留意各傳統中學既資料.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-30+01:20+回覆

以平均成績計, 似乎亦係 St J ...
所以有些地區名校自行較喜歡收女生

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-30+發表

原帖由 elbar 於 15-05-30 發表
所以有些地區名校自行較喜歡收女生

女仔嘅語文能力一般都俾男仔為高,以前A-level報大學可以skip中文,宜家DSE冇得避,所以令女學生喺DSE制度下較有優勢。LS上年已下達紅頭file要由小學到書院全面提升中文科成績,剩係睇下阿仔啲增潤習作就知學校宜家對中文科有咁幾重視。

回覆 elbar 的帖子

Agree,所以我囝校(新界B1A校)都是三分一男仔,三分二女仔

引用:Quote:Band5+發表於+15-5-30+10:44+我覺得

選校睇成績有冇意義? 每人有唔同睇法.

睇番校務報告, 才發現LSC過去3年中文科3或以上的百份比都只有7X%,  ...
同意!每人有唔同嘅睇法,你嘅擔心確係有道理。

只不過,就算入到盡收天下精英嘅SPCC,入三大都係81%,點知自己仔女會唔會落咗去最後19%?人均5**有幾高都好,唔代表我個仔女攞到乜嘢成績,間學校未出個過狀元,又話唔定自己嘅仔女係第一個哩!

始終讀書要靠學生自己嘅努力!所以我覺得六年讀得開心,有良好嘅學校氣氛,同有一班夾得嚟嘅friend更緊要。我其實亦唔知點至揀到最啱嘅學校,只係會盡量跟自己嘅諗法去做!