用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS 跟 St Jo 是否差不多
樓主: 水小姐
go

LS 跟 St Jo 是否差不多   [複製鏈接]

according to my record, SJ, LS and DBS last year results of the core subjects are (% of 5 or above):

Chinese: 20%, 19%, 14%
English: 63%, 46%, 63%
Math:50%, 55%, 46%
LS: 30%, 21%, 24%

人均5: 2.89, No information, 2.5

So can't say DBS is the best of the three

回覆 王家爸爸 的帖子

http://life.mingpao.com/htm/hkdse/cfm/news3.cfm?File=20140928/news/gma1.txt
男拔表現,是外界人想像不到

kwan_kwan3 發表於 15-5-27 13:31
回覆 王家爸爸 的帖子

http://life.mingpao.com/htm/hkdse/cfm/news3.cfm?File=20140928/news/gma1.txt
單憑呢篇報導, 頂多只能話DBS好過LSC, 但仍不及SJC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-27 13:49
單憑呢篇報導, 頂多只能話DBS好過LSC, 但仍不及SJC

SPCC、DGS同DBS可以直接比較,因為佢地性質類似,最好既學生去左IB。同SPCC、DGS比較,DBS當然有距離。
趙校長(前LSC副校)用DBS同LSC直接比較有啲似瞎子摸象。如果真係需要直接比較,應該唔計LSC既精英班。

王家爸爸 發表於 15-5-27 13:57
SPCC、DGS同DBS可以直接比較,因為佢地性質類似,最好既學生去左IB。同SPCC、DGS比較,DBS當然有距離。
趙 ...
呢位趙sir, 簡係係教育界既桂神

王家爸爸  我覺得SJC兩個副校有料過佢   發表於 15-5-27 14:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DBS有IB(主要收兩班精英班既學生),考DSE既主要係非精英班既人,所以如果真係要直接比較,應該唔計SJC既精英班(即係唔計6F班,淨用6A到6E既成績)。

hkpapa852 發表於 15-5-27 13:59
呢位趙sir, 簡係係教育界既桂神

王家爸爸 發表於 15-5-27 14:00
DBS有IB(主要收兩班精英班既學生),考DSE既主要係非精英班既人,所以如果真係要直接比較,應該唔計SJC既 ...
其實我覺得咁講又唔啱, 無人叫你一定要精英去讀IB (IB唔係應該合適既人先去讀咩?), 你叫得精英去讀IB又唔努力谷起其它學生, DSE成績唔夠人好就話唔應該咁比較......

自斷半臂去比賽關人咩事? 又咁睇, 個D狀元, 本身已非一般學生, 基本上係邊間B1中學讀都好大機會做狀元, 所以又唔計....... 咁應該全港學校只比較中間果班學生既表現咁先公平, 仲要男還男, 女還女呀, 唔係又話性別差異影響唔公平.....

王家爸爸  你可以咁諗   發表於 15-5-27 14:12

hkpapa852 發表於 15-5-27 14:05
其實我覺得咁講又唔啱, 無人叫你一定要精英去讀IB (IB唔係應該合適既人先去讀咩?), 你叫得精英去讀IB又唔努 ...

所以 比DSE就比DSE, 無謂太多懸念

hkpapa852  贊成  發表於 15-5-27 14:33

王家爸爸 發表於 15-5-27 13:57
趙 ...

DGS 還未有 IB

王家爸爸  Thanks for reminding  發表於 15-5-27 14:30

elbar 發表於 15-5-27 14:24
DGS 還未有 IB
十年前已經話攪IB,原來現在都未有。

王家爸爸 發表於 15-5-27 14:00
DBS有IB(主要收兩班精英班既學生),考DSE既主要係非精英班既人,所以如果真係要直接比較,應該唔計SJC既 ...
唔果再分, 官津唔應該同直資比, 因為學校同家長投放資源程度又唔同.... 官校又唔應該同津校比, XXX辦學團體同YYY辦學團體既學校又唔可以一齊比........

下刪幾十萬個比喻

hkpapa852 發表於 15-5-27 14:35
唔果再分, 官津唔應該同直資比, 因為學校同家長投放資源程度又唔同.... 官校又唔應該同津校比, XXX辦學團體 ...
我覺得只要係傳統名校,其實間間差唔多,唔會差得去邊,最重要係近屋企,方便返學。

hkpapa852  That's right!  發表於 15-5-27 14:48

hkpapa852 發表於 15-5-27 14:35
唔果再分, 官津唔應該同直資比, 因為學校同家長投放資源程度又唔同.... 官校又唔應該同津校比, XXX辦學團體 ...

上年 IB 已有比較

2014 IB Results Reporting Thread

王家爸爸  弘立好勁   發表於 15-5-27 14:58
王家爸爸    發表於 15-5-27 14:57

elbar 發表於 15-5-27 14:48
上年 IB 已有比較

2014 IB Results Reporting Thread
"比較"係前年已經開始了:2013 IB Results Reporting Thread

就係因為呢個IBDP成績, 令真道係上年小一選校時急速上位 (學校力sell自己IB成績出色), 亦令CKY俾人圍插咗一排..... 不過CKY係2014年成績有進步, 仲出咗狀元爭番口氣

hkpapa852 發表於 15-5-27 14:57
"比較"係前年已經開始了:2013 IB Results Reporting Thread

就係因為呢個IBDP成績, 令真道係上年小一選校 ...
56人考,平均34.5分,有出狀元,從另一個角度睇,即係好人好低分。一將功成萬骨枯

王家爸爸 發表於 15-5-27 15:24
56人考,平均34.5分,有出狀元,從另一個角度睇,即係好人好低分。一將功成萬骨枯 ...
扣除兩個45分狀元, 平均分也有34.1, 總比2013年既31.2進步, Passing rate亦由93%微升至95%

始終人地全民皆考IBDP, 一定有人高分有人低分

Ceci333  ...不應該看背後是否全民IB/DSE:   發表於 15-5-27 17:07
Ceci333  路過,好似雙重標準,又話不應該   發表於 15-5-27 17:05
王家爸爸  最重要係有進步  發表於 15-5-27 16:05
王家爸爸    發表於 15-5-27 16:04

hkpapa852 發表於 15-5-27 15:31
扣除兩個45分狀元, 平均分也有34.1, 總比2013年既31.2進步, Passing rate亦由93%微升至95%

始終人地全民皆 ...

Ceci333 路過,好似雙重標準,又話不應該

我只係講出咗扣除兩個狀元, 整體平均分未有大跌, 仍然比上年進步; 至於全民皆考同一種試, 成績有高有低亦係事實

Ceci333  講得好  發表於 15-5-27 17:18

引用:Quote:elbar+發表於+15-5-27+14:24+DGS+還

原帖由 王家爸爸 於 15-05-27 發表
十年前已經話攪IB,原來現在都未有。
我2006年尾去聽升中講座,校長話佢哋冇打算開IB。

‹ 上一主題|下一主題