用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求加拿大升學意見
樓主: 快樂爸爸
go

求加拿大升學意見   [複製鏈接]

回覆 yy13 的帖子

yy13,

Thanks for your advice.

嚟緊有好多野要請教你,因我好多都唔知頭唔知路,個女又第一次自己去咁遠!

你個仔現讀GRADE 8,今年9月讀GRADE 9,是嗎?喺邊個省?適應嗎?功課量多嗎?

引用:回覆+yy13+的帖子 yy13,Thanks+for+your+a

原帖由 Flying-Man 於 16-01-19 發表
回覆 yy13 的帖子

yy13,
唔好講請教
大家有問題互相幫助
佢地話細唔細
話大又唔算大
始終相隔半個地球
一定會有d 擔心

我仔依家喺markham 讀緊G8
因為學校無G9-12
所以黎緊都要搵學校

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:回覆+yy13+的帖子 yy13,Thanks+for+your+a

原帖由 Flying-Man 於 16-01-19 發表
回覆 yy13 的帖子

yy13,
漏左

功課唔多
隔日有d
平常生活/學校生活佢非常適應
因為之前幾年已經比佢讀過2年summer camp
係學業上仲要d 時間

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

mummy911 發表於 16-1-19 09:05
How about "Risk Management"? which Uni is better in Canada? UT or Waterlooo pls? And any reason beh ...

---

回覆:yy13 的帖子

hi yy13,

現在我們也plan 緊帶阿囡返多倫多讀grade9 or grade 10。 你可以叫你仔仔上網check 吓不同學校的資料, 看他對边間有興趣, 阿女現在就是search 緊這些资料。

回覆:求加拿大升學意見

路過,見新聞加拿大有校園槍擊案,真係小心找學校

其實加拿大 boarding school 一般較純,應該 okay

見到槍擊案真係有啲擔心,希望只係個別事件

回覆 快樂爸爸 的帖子

如果非加拿大藉, F.4去讀書連生活費一年要多少?

讀 boarding school?
大約 CAD 40,000 - 60,000 , 睇下你讀邊間

Is GNS in victoria Ok? What about compare SMUS and Dwight School?

如果係加拿大籍,去多倫多讀公立中學, 學校可以安排寄宿或寄宿家庭嗎?

引用:請問如果想香港讀完中學直接上加拿大的大學

原帖由 Ocean419 於 15-12-03 發表
請問如果想香港讀完中學直接上加拿大的大學,除左DSE和Tofel, 仲有咩test 要考埋?

...
以前(講緊二十幾年前),有朋友拎住有A有B嘅A level成績去入大學,點知大學convert成平均分只有8x分的OAC中學成績,令到好多好科都唔收,有人選擇了入唔出名嘅大學再轉校,有人選擇重讀中學最後一年拎個9x分入U.
總之,拎香港成績入U唔着數

加拿大親人做呀女監護人,  除了找當地律師, 加拿大可在那裏作宣誓也接受?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

我諗住阿仔喺香港讀完中四先過多倫多讀書,諗住入寄宿學校,會否太遲?

引用:我諗住阿仔喺香港讀完中四先過多倫多讀書,

原帖由 wlmom 於 16-08-21 發表
我諗住阿仔喺香港讀完中四先過多倫多讀書,諗住入寄宿學校,會否太遲?

...
better leave after Form 3, as Grade 10,11,12 要開始計學分畢業,而且Grade 11 較難入到好學校。

引用:Quote:原帖由+wlmom+於+16-08-21+發表我諗

原帖由 overview 於 16-08-21 發表
better leave after Form 3, as Grade 10,11,12 要開始計學分畢業,而且Grade 11 較難入到好學校。

...
謝謝,但我見例如University of Toronto 收生是只看grade12最高分的六科?

關於日用品,skin care,  如果用開美國牌子,就不要在hk買,因為Canada 係北美,d野比hk平。文具亦然,北美d野quality好好多。只是d衫要啱hk女孩size, 就買定比較好,otherwise 北美d野都比hk平。For example, under armour d 運動衫,North face d防水防風褸,都較hk多款,便宜。

回覆:wlmom 的帖子

‹ 上一主題|下一主題