用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求加拿大升學意見
go

求加拿大升學意見   [複製鏈接]

我想送女兒去加拿大升學, 大家可以俾D意見嗎?
   23    0    0    1

我係為左仔仔讀書,打算全家移民去加拿大。找緊資料,或者會找顧問問下。你小孩幾大?

回覆 快樂爸爸 的帖子

你囡子幾大? 我都一直有留意緊加拿大讀中學的資料, 亦有透過agent 查詢緊.

http://www.ourkids.net/school/ad ... e=all&language=

試吓自己apply, boarding school唔多,女仔可揀全女校

Is your kid going for post-secondary or high school?

I''ve been studying in Canada since Grade 11 and I'm going into uni right now  You could say the curriculum is easier than in Hong Kong. In elementary school, they don't have exams at all. Just some tests. However, in high school, there are exams. The math there is easy as well. It's also easier for her to get into uni whether it is in Hong Kong or Canada

回覆 robbieamell 的帖子

Are there many boarding schools in Canada? How much per year?

上面的網站有私立同寄宿學校嘅資料,
出名嘅名校一般只收新生至gr.10

Depending where you study. In Toronto, there are a lot. It's around 40000 including residence uniform and textbooks

阿女9月份過多倫多, 請問有什麼要帶過去?  謝謝!

回覆:sunpiano 的帖子

多倫多好野都有得買,我會帶定秋冬衣服,平安藥物,清熱飲品,潤膚用品,参考書,手提電腦,保暖杯,即食麵等,小電器會到埗先買,畢竟電壓唔同。

你㑹買定D咩?一齐分享下!

vespa 發表於 15-7-24 23:23
多倫多好野都有得買,我會帶定秋冬衣服,平安藥物,清熱飲品,潤膚用品,参考書,手提電腦,保暖杯,即食麵 ...
基本差不多,如果係女仔,潤膚品會用好多,最好基本化裝品,去大化妝品公司買,順便即場教、介紹用法,技巧,護膚心得...。
衣服方面,夏天已暑假回港,基本都真係秋冬天氣,但因為冬天在室內都有暖氣,所以都唔好帶厚衫,基本裡面都係薄衫褲,只不同天氣穿不同外衣,冬天外套一定要超暖,考慮在加拿大買本地牌子會更好,另外要準備一套晚裝,因為外國會有咩周年晚會、聖誕party,男的西裝禮服、女的會是長短不一的吊帶裙。
平安藥也可考慮在加拿大買,大把選擇,又平,甚至小朋友放價回港叫佢買啲維他命回來孝敬吓兩老。
參考書除非選定科目,兼程度唔知識唔識合,他們很多舊書轉售,甚至免費比學弟妹,到時再決定啦!
手提電腦外,帶多兩隻手指、外置hard disk,叫他得閑做吓back up,死機或有其他問題都可問同學/學校借機用,抄定十零二十套劇,悶時都可睇吓,一般學校wifi都唔足夠用,又慢,唔係都時悶都唔知做咩好。
食真係要好好準備,平時都要寄,加拿大好早晚餐,香港人做慣夜鬼,晚上都會肚餓,麵真係要準備吓,不同種類都有啲,唔係食到悶,建議福麵、雞麵可多帶,生熟都食得,唔煮泡熱水都好方便。
一些學校很多活動/義工,鼓勵多參與,中學/大學都要寫簡介,都要計算時間,有些更可為學校做服務有收入,學習工作,又可賺吓生活費。
另外,如果足夠年齡,準備張cr. card,有時買書、買嘢方便啲,佢地限額細,下下問你用cr.card更加唔安全啦!
到步時馬上認識吓有無香港人,主動比自己電話號碼叫對方家長聯絡,在香港父母一般都樂意,大家有個照應會安心好多。
叫仔仔女女多與當地或其他地區同學相處,對佢英語學習更大幫助,眼光和眼界會更廣闊。

謝謝倆位的意見, 非常實用, 我還會帶些白花油和跌打按摩膏!

回覆:O~O 的帖子

想請教下㸃樣抄劇,我係電腦白痴一名。

回覆 vespa 的帖子

啲細佬好勁,叫佢地自己做啦!你抄嘅,佢都未必喜歡睇啦!

回覆:O~O 的帖子

亞女同我不相伯仲,不過算啦,等佢收心養性都好!

有無人知加拿大入境讀書簽證,16歲仔到步時用咩方法證明finacial可support留加洗費?要證明有幾多錢至叫夠?

mizinxash 發表於 15-8-25 16:31
我個陣去McGill讀大學係用屋企人銀行戶口既financial statement as proof.
Thanks
‹ 上一主題|下一主題