用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求加拿大升學意見
樓主: 快樂爸爸
go

求加拿大升學意見  

回覆:求加拿大升學意見

想問下
自己上網申請學生簽證通常要幾耐?
因為我入左紙已經9個星期多
但都未有消息
下星期開學
機票又唔敢出

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

佢地通常話要一個月,  但我不到兩個星期就批下來。你上網申請,有無ref no比番你? 我係去灣仔親自交表格,比佢對齊資料才安心。你交左檢身報告未? 快打去問下

引用:佢地通常話要一個月,++但我不到兩個星期就

原帖由 sunpiano 於 15-08-27 發表
佢地通常話要一個月,  但我不到兩個星期就批下來。你上網申請,有無ref no比番你? 我係去灣仔親自交表格, ...
已經全部交齊
昨日send email 去問
等覆

回覆 Bambi 的帖子

如果已交學費、住宿費,把收條連銀行月結單一起遞交。我兒子7月中網上交表時大學未出學費單,所以我買了張本票,銀碼足夠一年學費和住宿費加月結單証明。

回覆 mizinxash 的帖子

8月尾剛去完McGill,天氣非常好!

O~O  加拿大天氣平均都比較冷,暑假是全年最好天氣的日子,冬天就差一點了,有時亦會因為大雪而停課添。   發表於 15-9-19 23:40

回覆:求加拿大升學意見

前後足足3個月
permit 終於到手

恭喜哂!  來得及開學嗎?

引用:恭喜哂!++來得及開學嗎?

原帖由 sunpiano 於 15-09-20 發表
恭喜哂!  來得及開學嗎?
sunpiano

多謝你
開曬學喇
遲左成10日
不過無辦法
無諗過要咁耐
失曬預算

係呀
想問下
張petmit 最後一行寫
This does not authorize re-entry
係咪=中間假期時間唔可以再出境入境?

批咗幾多年? 如在簽證有效日期內期間出入,有証明你會繼續返這學校就得。

引用:批咗幾多年?+如在簽證有效日期內期間出入,

原帖由 O~O 於 15-09-20 發表
批咗幾多年? 如在簽證有效日期內期間出入,有証明你會繼續返這學校就得。 ...
O~O

多謝你
只係批左1年
咁要出示咩文件?
之前封acceptance letter 得唔得?

入境時移民局會要你出示學校的acceptance letter, 記得帶埋去。佢比我到明年九月, 但叫我在到期前, 在當地辦理延期即可。

引用:入境時移民局會要你出示學校的acceptance+l

原帖由 sunpiano 於 15-09-21 發表
入境時移民局會要你出示學校的acceptance letter, 記得帶埋去。佢比我到明年九月, 但叫我在到期前, 在當 ...
我地已經到左埗喇
入境時又無要求出示學校信
不過想知道中間假期可唔可以出境
之後用呢張permit 再入境?
因為呢句話驚理解錯

引用:入境時移民局會要你出示學校的acceptance+l

原帖由 sunpiano 於 15-09-21 發表
入境時移民局會要你出示學校的acceptance letter, 記得帶埋去。佢比我到明年九月, 但叫我在到期前, 在當 ...
我都係出年9月到期
你小朋友讀咩班?
我小朋友讀G8

我讀G9.
今年都會是我過來陪她,所以沒太在意這句字.

引用:我讀G9.今年都會是我過來陪她,所以沒太在

原帖由 sunpiano 於 15-09-22 發表
我讀G9.
今年都會是我過來陪她,所以沒太在意這句字.
因為我地會聖誕/March break 返香港
所以怕只係一次性入境用

我女G10去,一批三年,期間一定來回好多次,佢又無講有咩問題,佢咩都自己準備,但我見佢除Student visa外,出入一定會帶定啲同學校有關佢仍在讀緊嘅信copy,如學費收據、獎學金...

我仔讀GRD 11, 已經開學1個月,so far都讀得好開心,活動多多,唔似香港讀書咁呆板

O~O    發表於 15-10-11 01:33

引用:我仔讀GRD+11,+已經開學1個月,so+far都讀

原帖由 Bambi 於 15-09-30 發表
我仔讀GRD 11, 已經開學1個月,so far都讀得好開心,活動多多,唔似香港讀書咁呆板 ...
bambi

唔好意思
介唔介意講/pm 你仔仔讀邊間high school?
早2日有朋友提醒叫準備搵high school
我完全無頭緒

回覆 yy13 的帖子

你好, 想請教是在港讀完中二先過去嗎? 寄宿學校嗎?

引用:回覆+yy13+的帖子 你好,+想請教是在港讀完

原帖由 michellebaby 於 15-10-19 發表
回覆 yy13 的帖子

你好, 想請教是在港讀完中二先過去嗎? 寄宿學校嗎?
我仔今年9月讀G8
但其實今年1月時已插班讀左半年G7
所以喺香港讀左半年S1就過左多倫多
佢間學校只係day school
無boarding