用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大女訓練完成及分享 細仔努力中
go

大女訓練完成及分享 細仔努力中

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]今日終於上完大女最後一堂言語治療 真係放鬆一口氣! 大約兩星期前治療師話就快ok我真係開心到同家人出去慶祝 仲有周圍同朋友講![color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]大女三歲幾確診語言遲緩 當時理解得兩歲半 表達得兩歲三個月 咬字又唔正 唔係屋企人真係完全聽唔明 長輩成日話大大下就會好 話我地以前都係咁樣.. 事實係依家d小朋友兩歲幾就學音樂學語言 遲左幾年就係遲左幾年 冇得好似以前咁慢慢追 e位排左好耐都冇聲氣 就去私人言語治療診所 頭幾個月沒太多進步 大約半年後開始有進步 聽指示叻左 又主動講完整句子 我同爸爸都好開心但另一方面又擔心兩歲幾的細佬 佢講野仲差過家姐細個 做完評估真係語言遲緩 表達理解都係得一歲半 加自閉症譜系同過度活躍徵狀 知道左嗰一排我一諗起就喊 之後帶細佬去同一個診所做治療 點知細佬一入去就係咁喊 去四次喊足四次 咁我就轉左第二間 呢間細佬第二次去就冇喊 但係佢一唔聽話d治療師就好似唔知點算 仲要當佢怪物咁 我小朋友冇需要就唔洗搵你係唔係先 講真我真係嬲 小朋友唔係特登曳的
之後家姐同學仔個家長介紹左佢小朋友入e位前的上門言語治療師給我 話佢做過自閉中心 請左佢教細佬 幾個月由單字去到短句 亦望多左人! 之後家姐都轉佢教 依家咬字ok 語言追返正常小朋友的語言水平
希望細佬都可以好似家姐咁開心讀書 識朋友仔 健康長大! 下一步係想搵感統治療師俾佢 希望下一次update係細佬有好大進步!
好想提醒家長 小朋友有問題要及早解決 唔好驚同拖 錯過黃金時期 仲有最好同小朋友一齊上治療 學下日常訓練 對小朋友進步好大幫助! 對付語言問題同自閉都係一場仗 結果會跟小朋友一世 各位一齊加油!

進度好好呀
想問你細仔判定係自閉症譜系時
有無玩車輪,叫名唔應,自轉呢 d 野?

回覆 DENNIS201 的帖子

佢以前最鍾意就係玩車輪 叫名要叫三四次 仲要另佢個頭過黎一係我行去佢前面 不過一兩秒就望左第二度 依家大約叫三次就會自動應 仲可以維持四至五秒 仲有識正常玩車 最驚佢喺學校唔識正常玩玩具同學仔唔同佢玩! 自轉又未見過!

回覆:tszkinmama 的帖子

係唔係果時都係BB話多?會自己up ABC 123?

回覆 DENNIS201 的帖子

嗰時會講有意義的單字 識讀1-10

請問可否pm有關上門言語治療師資料?萬分感激!
小兒4歲4個月,自閉譜系,少言語仍未識對答,確診到依家共試過7個言語治療師,依家呢個好亦夾小兒(星期五上午訓練),可惜9月小兒入讀l位轉返全日,ST短期內都冇位轉下午時間,希望能有幸遇上好亦適合治療師!

回覆 tszkinmama 的帖子

我也想問下你位治療師的資料,可否介紹,謝謝!小兒在特殊學校讀小三

回覆 Fa媽媽 的帖子

真係好可惜 搵到適合的治療師很難呀 我pm了你了

回覆 wmlmama 的帖子

pm了你!

回覆 tszkinmama 的帖子

我pm你了,請check, 感激呀

可以提供言語治療師資料嗎?
Thanks.

回覆 sharonso2 的帖子

已pm!

回覆:大女訓練完成及分享 細仔努力中

可否提供語言治療師給我,🙏

引用:今日終於上完大女最後一堂言語治療+真係放

原帖由 tszkinmama 於 15-05-25 發表
今日終於上完大女最後一堂言語治療 真係放鬆一口氣! 大約兩星期前治療師話就快ok我真係開心到同家人出去慶 ...
可否share 語言治療師的資料?thanks so much !

回覆:tszkinmama 的帖子

我想問3歲半還有BB音是否語言遲緩的提醒?

可否pm言語治療師資料,謝謝!

引用:回覆+sharonso2+的帖子 已pm!

原帖由 tszkinmama 於 15-06-02 發表
回覆 sharonso2 的帖子

已pm!
Can send me the info of st? Thx

回覆樓主:

可以pm給我嗎?

可以pm我治癒師資料及收費嗎?thx

回覆樓主:

can uou send me the teacher information. tks  (emoji)(emoji)(emoji)