用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望和藍田循道衛理小學邊間好?
樓主: KITTY0328
go

德望和藍田循道衛理小學邊間好?

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-5-26+17:06+同

原帖由 hoiyeungmum 於 15-05-28 發表
當年爭紮於gh 及兆強, 最後選了gh,  升小二後插入英津, 就算插不入, 繼續留在gh 我也不後悔, 英文底真 ...
( 就算插不入, 繼續留在gh 我也不後悔, 英文底真係好好)

唔好意思,真心想問, 英文底怎樣好?  因我仍未決定揀英小定中小,想知分別有幾大,非常感謝。

回覆 lovebb2 的帖子

英語環境好(如英語週會, 英教常, 英教數)  ; 部分 英文課分能力(如故事書課),  各工作紙等。
另外, 我認識一位在一間不算差的普通津小考全級第一插班到德望後, 英文感到頗吃力才取7x 分(當年普遍分為8x 至9x)  , 因此而令我推幾普通津小與不錯的私小的英語此終程度上有一定差別
當然, 每人對英語的重視度都唔同, 有人認為如入不到大學是因為衰了中文更加不值, 所以要自己衡量, 平衡家庭教育與學校教育的角色。

luvgaga 發表於 15-5-30 09:46
回覆 KITTY0328 的帖子

Ghs初小功課少 其實係幾開心的。環境同學都幾好。我朋友仔女讀cky 學費相對貴好多 ...
節衣縮食,如果份工係穩陣,其實都ok,畢竟錢都係賺來使。
但如果要成全家姐,要用盡屋企資源,牺牲妹妹,就係另一個層次的考慮。

講到英文教得好,好多女校都好,如Maryknoll, Marymount, St Claire, Dgjs, 聖心,St Paul ...