用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望和藍田循道衛理小學邊間好?
樓主: KITTY0328
go

德望和藍田循道衛理小學邊間好? [複製鏈接]

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-5-26+11:03+回覆

原帖由 hkpapa852 於 15-05-26 發表
小朋友未必知高唔高級, 但個個同學都搭過得佢無搭過既話, 一定唔開心.

小朋友即使幾純真都好, 都識"比較"
咁,去台灣同海南島la

都係搭飛機,平過去歐洲

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-26+11:19+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-26 發表

先唔好講到禁遠,講番基本学費。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁咪比佢試一次去泰國或者台北,但吾使次次。
教養小朋友真係盡量去物質化,小朋友會比較的...好似我地兩公婆日日送女上校車,住樓下個同學見到都想要,結果佢亞爸日日訓少d,陪埋媽媽送佢上校巴

Jane1983 發表於 15-5-26 11:26
回覆 hkpapa852 的帖子

咁咪比佢試一次去泰國或者台北,但吾使次次。
宜家好多父母會身教d小朋友...係機場打咭...不停facebook yummy/景點/resort推介
仲識埋買守信俾同學仔....唔識比較就難dd...

Jane1983  睇吓父母點教  發表於 15-5-26 11:33

回覆:德望和藍田循道衛理小學邊間好

樓主,好老實私小家長一定大部分環境唔錯,我女之前讀2線私小,先講假期家長約出去玩,好多時去山卡啦咁遠既地方玩,人地10個家庭有8個私家車去,我就帶住2個搵公共交通工具去,走既時候唔易有車,都要調節自己心態!

另外,我女2年班暑假前,朋友間已經討論暑假去邊旅行,我女最後比我發現講大話(我地之前年年去,咁岩個年換樓裝修洗唔少錢,所以有同佢講過今年唔去,但阿女同人講去邊去邊), 最後當然又要同阿女講道理!

仲有,冇論講官津私小,都會出去學下基本野,我2個都幾千個月!

我叫好好彩大女3年級比佢插到津小帶埋阿妹上小一,一天光哂

回覆:德望和藍田循道衛理小學邊間好

同埋諗清楚係咪有能力供2個,如果供一個唔供一個我地真係做唔出,當日如果家姐插唔到津小2個讀私小,我地計過應付到不過辛苦d!同埋要承受6年收入既壓力,唔可以收入減少

我諗入得GH 都係叻女, 在藍循讀都應該會讀得好.
經濟環境呢d野真係無得勉強.

GH同藍循係無得比, 但藍循比下有餘, 都有好多人搶住入, 入到呢間都係令父母放心的. 細妹唔洗煩都係重點.

無論去邊間, 父母抱極力支持和喜愛學校的心都好重要, 常嫌學校有d野唔好, 具懷疑的心,  咁小朋友都會有影響.

lauwingtai    發表於 15-5-26 14:23

4001cc 發表於 15-5-26 09:41
其實點只學費咁簡單!

如同學家長叫去食$500一位既自助餐, 再睇場戲, 或去一個10天法國意大利團. 會唔會跟 ...

我一定跟不到

引用:我自己也喜歡德望,+但一想起學費就........

原帖由 KITTY0328 於 15-05-26 發表
我自己也喜歡德望, 但一想起學費就.........
希望你唔會認為我建議你俾大女讀私小,細女入津校。最後一句只希望你考慮到呢點並認真反思。德望讀一兩年如果成績理想,出外插好嘅津校不無機會,仲可以惠及妹妹。但係到時又會甘心俾佢跳返出嚟嗎?想循規蹈矩的話,當然選藍遁一了百了。冇人比你自己更了解自己多方面嘅狀況。想想吧!

回覆:isamchan 的帖子

補充一下,叩津亦有 risk,並非一定如願⋯

引用:你們會怎樣選?

原帖由 KITTY0328 於 15-05-25 發表
你們會怎樣選?
同老公傾下錢係咪真係咁緊拙? 學校有無資助計劃?

教育付出的錢永遠唔會浪費。名校除了學習氣氛仲有人際網絡,然後我都覺得德望女仔有種氣質,近朱者赤。我反而覺得佢考到你唔比佢讀,佢大咗如果佢知會唔係咁開心。 我又覺得… 阿妹有佢的人生,唔應該因為就阿妹而要壓低家姐。

小朋友係德望幼稚園升上小學定外校生考到? 要知道外校生真係好少位,考到代表好有料。如果咁叻女建議你來緊叩門st.mary, 天神之類,就可能咩問題都解決,藍循真係好似嘥咗d。我唔係話藍循好差,只係德望太吸引,儘量唔好比機會自己後悔

回覆:KITTY0328 的帖子

其實會睇你們父母的睇法和能力。有些行業,越做越旺。有些行業,在香港發展空間越來越有限。有人覺得;日子如何,力量也如何。亦有人覺得;冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽。你們的心理狀態決定一切!

回覆:evacalbee 的帖子

其實 KITTY0328,你係已經有呢兩個 offer 喺手了嗎?

evacalbee 發表於 15-5-26 17:06

教育付出的錢永遠唔會浪費。名校除了學習氣氛仲有人際網 ...
當年爭紮於gh 及兆強, 最後選了gh,  升小二後插入英津, 就算插不入, 繼續留在gh 我也不後悔, 英文底真係好好

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-5-26+17:06+同

原帖由 hoiyeungmum 於 15-05-28 發表
當年爭紮於gh 及兆強, 最後選了gh,  升小二後插入英津, 就算插不入, 繼續留在gh 我也不後悔, 英文底真 ...

謝分享
英文底真係唔係補習就可以好好,實在無得比較。

回覆:evacalbee 的帖子

引用:Quote:原帖由+KITTY0328+於+15-05-25+發表

原帖由 evacalbee 於 15-05-26 發表

教育付出的錢永遠唔會浪費。名校除了學習氣氛仲有人際網 ...
認同

我都有朋友女兒讀德望
普通家庭

樓主,你要自己衡量
畢竟你自己最清楚自己經濟環境
怎樣養育女兒

各人想法都不同
決定過後就不要後悔
為人父母一定想給最好的予孩子

回覆 Qqbb2015 的帖子

聽聞GH都有頗多女生插入Maryknoll, 樓主可考慮考慮.

回覆 evacalbee 的帖子

語文是各部分的木大一卜整合, 學校+家庭+個人+ 生活環境

回覆 KITTY0328 的帖子

Ghs初小功課少 其實係幾開心的。環境同學都幾好。我朋友仔女讀cky 學費相對貴好多。朋友一家真係節衣縮食為交學費  其實都好慘  其實好學校何其多  
‹ 上一主題|下一主題