用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 前路茫茫。 感覺人生玩完
樓主: daibolam
go

前路茫茫。 感覺人生玩完

版主

自閉症的特點:

很多自閉症人士只有狹窄的活動和興趣,但是往往極度專注或沉迷於這些事物上,這使他/她們能做到一般人難以想像的事情。假如我們能善用他/她們的這些行為模式,多發崛他/她們的優勢並加以鼓勵和支持,說不定他/她們會有舉世矚目成就呢。

專心做好一件事,似乎在資訊發達的今天變得越來越困難。
有人可以,為什麼我們偏要改變他/她們?

回覆:前路茫茫。 感覺人生玩完

聽完大家講做治療都有效。 都有啲希望。 希望細妹幫到佢。 我自己細個性格都好孤獨 ,都好在有個妹陪我 。 但昨天老公話老爺叫番大陸落仔。老公話下胎機會有兩三成。 當下灰到立即訓覺唔敢諗。。

而家仲未見醫生。 仲未約做治療。 只係戒口同多啲同佢去公園同眼神望佢。 感覺上好左少少(真係好少)

回覆:daibolam 的帖子

梗係有!要佢哋改善社交,融入主流,平日既正常生常尤為重要。

回覆:前路茫茫。 感覺人生玩完

樓主加油 我仔仔1歲9個月做評估都被懷疑自閉 要等3歲再評估先確診到 但佢依家34個月佢去做訓練同學校老師都覺得佢無問題 所以可能係小朋友太細發展慢d姐 我當時(1歲9個月)評估完個刻都有d唔開心 但諗諗自閉又唔係咩病 只係生活上有d唔同 同埋我信依家個年代唔同以前 就算仔仔有自閉好多人都會明白同尊重他們 所以我照樣帶仔仔周圍去 不用怕比別人知

回覆:Sarahroman 的帖子

咁當時1歲9月時你小朋友情況如何?會講野?有玩車輪呢d?

Pm you