用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat學位應唔應該放棄呢?
樓主: hchingbaby
go

St Cat學位應唔應該放棄呢? [複製鏈接]

引用:SC+英文並不特別深,k2已近下學期尾只是寫b

原帖由 Ocean419 於 15-05-29 發表
SC 英文並不特別深,k2已近下學期尾只是寫big, pig等絶不足夠handle starters level.能夠考到starters 嘅多 ...
早說了家長要教串字
家長唔跟就算出去什麼「專攻」依然唔會滿盾
出面一星期一、兩堂果啲,一星期串一、兩次字有乜用?
有閒$無傷大雅,冇閒$何必咁花?

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-05-29+發表SC

原帖由 siden 於 15-05-29 發表
早說了家長要教串字
家長唔跟就算出去什麼「專攻」依然唔會滿盾
出面一星期一、兩堂果啲,一星期串一、兩次 ...
如果係SC k3的程度+家長教還勉強可以handle 到starters,但要報直資私小k2下學期就要ready, SC k2的程度真的同starters有一段距離,所以貴一貴的補習班都大把捧埸客

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-29+發表早說

如果係SC k3的程度+家長教還勉強可以handle 到starters,但要報直資私小k2下學期就要ready, SC k2的程度真的 ...
你小朋友SC吧?

俾些信心你自己和小朋友,你們ok的!

我豆丁讀的幼稚園英文不及SC的强,冇上任何cambridge course, 自己教,K2 下學期報考各學校前starter已經full shield。但小朋友要肯平時看英文書,家長也要在考前幾個月跟串字。要13或14盾唔難,若要15, 就必須要好好串字。

SC英文底子那麼好,用啱心機方法就冇問題。

其實負擔得到,車程又唔遠,去上course也不壞。只是可能有些家長經濟冇咁鬆動,也可多個慳$方法。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-05-29+發表如

原帖由 siden 於 15-05-29 發表
你小朋友SC吧?

俾些信心你自己和小朋友,你們ok的!
可以分享在家溫英文串字的好方法嗎?同意在家溫習的重要性, 但小朋友暫未有串字的概念

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-29+發表早說

如果係SC k3的程度+家長教還勉強可以handle 到starters,但要報直資私小k2下學期就要ready, SC k2的程度真的 ...
其實如果不是另一間Y字幼稚園的學生幾乎人人手揸starters, 究竟又會唔會咁多人去考?

如果基於人有我有的心態,小朋友一日一日咁大,你就發現要诜嘅$,和花的時間係冇止境的。就算富豪家庭$不是問題,小朋友每日都係得24 小時。

SC 英文程度,意見真的幾两極化。有朋友好失望,亦有另一朋友好有信心,我相信是個別老師或小朋友專心問題吧。畢竟全軍fook 沒的,或零外求考入DGs的都見過。

如果決定外面學,都有好多選擇,B iitish Council 都好似有

回覆:St Cat學位應唔應該放棄呢?

請問 sc 雜費大約幾錢一個學期?  K3 嘅英文程度大約去到邊個 level?  對升小幫助大嗎?

回覆:siden 的帖子

佢聽說讀英文能力都高已經睇緊chapter books (只小在家培養良好閲讀習慣,絶對同幼稚園程度冇關),
但寫和串字能力就十分低,最簡單的3-letter words 仲係睇一個字母寫一個字母,忽大忽細,左右到轉,串完5分鐘就忘記得一乾二淨。我已接受現實要耐心等待佢開竅的一天來臨

引用:佢聽說讀英文能力都高已經睇緊chapter+book

原帖由 Ocean419 於 15-05-31 發表
佢聽說讀英文能力都高已經睇緊chapter books (只小在家培養良好閲讀習慣,絶對同幼稚園程度冇關),
但寫和 ...
咁上網download cambridge flyers vocab list, 每日同佢

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-05-31+發表佢

原帖由 picture 於 15-05-31 發表
咁上網download cambridge flyers vocab list, 每日同佢
温5個咪得口羅

己经讀chapter books 都過了startees level

我大仔sc 畢業, 個時冇補,kinder 只 join  creative writing class,  K3時有p2 level (因同P2小朋友一齊上) , 習慣charpter book/工具書, 佢不喜串字,我不勉强考cam, 因佢冇耐性做重覆的野(如串字),  我貪得意在家用mover試佢串字以外的part, 覺得ok, 最後已有幾間收左, 冇去考mover.  現熱門直資英小p3, 英程度比其它校高些, 串字佢好自然, 不用花功夫. 我覺得當初冇考 cam 都不是問題, SC 在基本英文方面已夠.  不過好多家長是精益求精, 去補或加強中英文, 尤其是speech 此類, 我同意朗誦等要在大型比賽得獎是需要外力加強.  是個人目標吧.  

我細的現亦是SC K1生,
SC 每學期(半年) 雜費(書費) 一次過2500之內, 其它不覺有多.
學費(4千幾)+書費(2500/5)+車費(我千幾一個月) 約$6500一個月.
食物SC 要求自備, 不收費.  
課外學習的暫時不多, 約4000一個月 (包括運動, 音樂等4樣, 都是玩的, 未有學術類. )

自教基本要細路平時英文底子不差,有睇開英文故事,最好有phonics 底,例如讀SC或LH之類的學校,或讀普通幼稚園但平時家中有regularly跟開英文。

如早prepare
每日串兩個
除非小朋友好懶否則應不至於大反感
太遲先準備的話就變咗每日學多咗生字,小朋友易生反感。
拎住個starters vocab list, 正常先串3 letter words, 唔使跟category,總之夠淺令佢增加成功感先
串哂3 letter words, 就串4 letters, 慢慢加
果啲什麼badminton, hockey,sausages之類的太早串只會增加挫敗感
每日除教new words, 要分批revise一些old words keep住記憶
理論上全個vocab list 要識串,但見得多past paper就知道當中10-20% 嘅字好少考。

根據個人及朋友經驗,starters 要full shield, listening果part 唔好錯多過兩題,writing 果part 最好唔好錯多過兩題,否則好易扣盾。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-5-31+22:23+編輯+

原帖由 siden 於 15-05-31 發表

自教基本要細路平時英文底子不差,有睇開英文故事,最好有phon ...

回覆:99dogdog 的帖子

其實升咗上小學,仲有需要去考 starters, movers, flyers 等等嗎?

HaYi  no need  發表於 15-6-1 09:26

isamchan 發表於 15-6-1 00:14
其實升咗上小學,仲有需要去考 starters, movers, flyers 等等嗎?
基本上flyers 叩小一或插小二就有些睇頭,其餘的對考小一幫助不大。

HaYi  ttl agreed  發表於 15-6-1 09:42

回覆:HaYi 的帖子

SC english curriculum 重聽和説小朋友口語同presentation 一般比其他幼稚園強,但相對不重寫所以要應付cambridge 一定要另外進補

如果樓主計完條數,都係覺得有d 擔心既話,請不要太勉強。幼稚園只係起步,日後慢慢長路..

回覆:Taloon 的帖子

Thanks!
其實係我想轉工,但又怕搵少咗!
所以好想了解多一點,但我研究咗一排,都好想俾女女讀,計落又唔會真係差得好多。

引用:Sc基本上分上下學期交費,中間好少再要俾錢

原帖由 mama1010 於 15-06-02 發表
Sc基本上分上下學期交費,中間好少再要俾錢,雜費好合理,又唔會迫人買,好好

...
同意!St. Cat學費同雜費都好合理,不過校車費用就貴咗小小。

回覆 hchingbaby 的帖子

我覺得基礎是長遠的,無論讀邊間小學幼兒園打好基礎都是好事,不應有「小學不是target名校未好唔抵」的心態
‹ 上一主題|下一主題