用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat學位應唔應該放棄呢?
樓主: hchingbaby
go

St Cat學位應唔應該放棄呢? [複製鏈接]

引用:唔好意思ECA=咩? 我俾到,但怕壓力大,因

原帖由 hchingbaby 於 15-05-27 發表
唔好意思ECA=咩?
我俾到,但怕壓力大,因為計埋細女起碼6年。
之前唔了解,怕私校好谷,但最近上EK睇得多 ...
St Cat 仲額外報英文?你朋友既朋友太高要求了吧

引用:Quote:原帖由+hchingbaby+於+15-05-27+發表

原帖由 siden 於 15-05-27 發表
St Cat 仲額外報英文?你朋友既朋友太高要求了吧
有㗎。 有的認為學校phonics 唔夠,有的要去考Cambridge 。

回覆:siden 的帖子

其實我都覺得係,見啲人話讀st cat英文好好!
我諗我會讀咗先,睇情況再算

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-27+發表St+Ca

原帖由 bubuG 於 15-05-27 發表
有㗎。 有的認為學校phonics 唔夠,有的要去考Cambridge 。
St Cat教的phonics基本夠用。要唔要出去再上睇家長要求。

Cambridge? 普通kinder小朋友可能要上course train 下,但讀St Cat再出去俾$上Cambridge course 我覺得嘥$。讀St Cat Cambridge的listening and speaking已經到starters level, 只要做past paper 已經ok, reading and writing 果part, 家長只要用心用数個月教串字加答題技巧,再做past paper亦都ok。

引用:其實我都覺得係,見啲人話讀st+cat英文好好

原帖由 hchingbaby 於 15-05-27 發表
其實我都覺得係,見啲人話讀st cat英文好好!
我諗我會讀咗先,睇情況再算

...
總有人唔補唔安樂,驚死蝕底,但你想想,讀SC都要出去英文,咁讀其他普通幼稚園咪要補幾檔英文?

若$無限,補乜都冇所謂。

若$有限,讀緊SC, 有餘$攞去上興趣班或補中、数都唔會攞去補英文la

唔該晒!

我會報畫畫班,我見女女鍾意!
佢都鍾意彈琴,但想大啲先!

引用:Quote:原帖由+hchingbaby+於+15-05-27+發表

原帖由 siden 於 15-05-27 發表
總有人唔補唔安樂,驚死蝕底,但你想想,讀SC都要出去英文,咁讀其他普通幼稚園咪要補幾檔英文?

若$無限 ...
我都識有人SC幼稚園去「創」補中文,數學就去「A」

就算錢"無限",時間都係"有限",總不能咩都去學,phonics我諗學校個套應該夠用,中,英我暫時都係自己教,我只俾錢佢出去學興趣班

引用:就算錢"無限",時間都係"有限",總不能咩都去

原帖由 kkqueendom 於 15-05-27 發表
就算錢"無限",時間都係"有限",總不能咩都去學,phonics我諗學校個套應該夠用,中,英我暫時都係自己教,我只俾 ...
您們覺得要報咩興趣班?

興趣班唔一定要報既,主要睇自己小朋友興趣同有無時間,如:男仔好動d,報多d運動興趣班,如:女仔斯文d,琴棋書畫,咩都得,如果小朋友想學第3種語言,可以試下報日文etc...其實起報興趣班既時候,家長都可以認識自己仔囡多一d

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-27+發表總有

原帖由 bubuG 於 15-05-27 發表
我都識有人SC幼稚園去「創」補中文,數學就去「A」!
我都返sc, 但去kv補習社

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-27+發表我都

原帖由 sissysze 於 15-05-27 發表
我都返sc, 但去kv補習社
識人

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-27+發表我

原帖由 sissysze 於 15-05-27 發表
識人
我識人(唔止一個)返SC,無去KV補習社,但借KV功課影印.........

hchingbaby 發表於 15-5-27 14:56
唔好意思ECA=咩?
我俾到,但怕壓力大,因為計埋細女起碼6年。
之前唔了解,怕私校好谷,但最近上EK睇得多 ...
Eca=興趣班, that inc 學術和非學術,尤其是如果你諗住讀官津,除了多看些中文書外,接小一不會有大問題。

興趣班和d乜cert 物cert 對考小作用不大,有時間多d去library 仲好。不過要一提,父母在課程上可能要involve 下,eg, 幫小朋友溫習下,做下project 工作紙,etc,唔好諗住放低個B比老師搞掂哂

siden 發表於 15-5-27 16:04

若$無限 ...
我識有d覺得sc教得太慢,真的k1/2走去學phonics

siden  要求高+閒$多的人很多  發表於 15-5-27 18:27

回覆:St Cat學位應唔應該放棄呢?

🙏多謝晒咁多位意見,我會同老公好好商量😘😘😘

SC.. better chance of getting into better primary in case you change your mind later.

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-27+發表有㗎

回覆:St Cat學位應唔應該放棄呢?

SC 英文並不特別深,k2已近下學期尾只是寫big, pig等絶不足夠handle starters level.能夠考到starters 嘅多數要出去專攻starters 嘅補習社再進補先得

‹ 上一主題|下一主題