用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小學生暑期班(麻煩大家給些意見)
go

小學生暑期班(麻煩大家給些意見)

呀仔二年級,考慮幫佢報暑期班,主要唔想佢全部時間掛住玩,上年因為冇報,所以開學時心散,其實暑期班應該報幾樣?我怕過多,請問以下暑期班schedule OK嗎?
我想呀仔學游水,因強身健體,而且游水是求生必須的,但佢驚水,所以咁多年報唔成,有乜方法令佢唔怕學游水?

星期一
上午1.5小時:升小三補習班
星期二
下午1小時:普通話併音
下午1小時:英語會話
星期三
下午1小時:奧數
星期四
下午1小時:普通話併音
下午1小時:英語會話
星期五
星期六
下午半小時: 鋼琴(一直學緊)

少少意見.見你編排太多中英上的課程,可加些繪畫堂

回覆:KirryLai 的帖子

引用:少少意見.見你編排太多中英上的課程,可加些

原帖由 ting916 於 15-05-24 發表
少少意見.見你編排太多中英上的課程,可加些繪畫堂
謝謝意見,有時自己也不擦覺

引用:我覺得好似太多學術性嘅嘢....可以改為興趣

原帖由 coco_cocopig 於 15-05-24 發表
我覺得好似太多學術性嘅嘢....可以改為興趣班,手工,畫畫,或者其他佢想試嘅嘢

...
明白,謝謝你,我將其中一個學術性改其他,問下佢想學乜先

回覆 KirryLai 的帖子

不用客氣!你都想小孩學習有進步!但是,這只是其中一部份呢!給他腦袋休息放鬆些!加油!

回覆:小學生暑期班(麻煩大家給些意見)

呀仔仍然唔敢學游水,有乜方法令佢開始敢嘗試,始終男仔懂游水會好D

我小朋友都係怕水,但佢學校有游泳堂,為免佢嚇親人,我都費吾少心神。
經驗所得,如果父母游水叻,自己教,夏天每個星期一次或2次,最有效。如果父母吾識,或者小朋友吾聽父母,就搵教練一對一教。要早報名,同泳會講小朋友怕水難搞,佢地會安排有經驗的教練,成效大d。

全攻型,強! 上年阿仔升小3個暑假報左羽毛球,乒乓球,攀石,野外定向,籃球&圖書館
另小朋友怕水,應該自己帶去玩幾次水先好學,否則頭幾堂唔止浪費$亦同樣浪費時間

有d小朋友上游泳堂,係會hea上的,扭計、喊、一堂去幾次洗手間,我會坐係附近睇實,所以都好d。

有些具經驗,又有心機的女教練,會有方法,有時又有d教具,幫到小朋友克服的。我女學校一年一式,現在她吾怕水,我們暑假開始學蛙式,應該無咁痛苦。

睇你呀仔就辛苦!我仔只報了整疍糕、砌機械人、奧數同足球班。全部都係佢㨂嘅!

引用:呀仔二年級,考慮幫佢報暑期班,主要唔想佢

原帖由 KirryLai 於 15-05-24 發表
呀仔二年級,考慮幫佢報暑期班,主要唔想佢全部時間掛住玩,上年因為冇報,所以開學時心散,其實暑期班應該 ...
我個人覺得太多學術,太辛苦啦。
可能我女只係升小2,仲可以只係報興趣班,冇報學術

引用:回覆+KirryLai+的帖子 我小朋友都係怕水,

原帖由 Jane1983 於 15-05-26 發表

我小朋友都係怕水,但佢學校有游泳堂,為免佢嚇親人,我都費吾少心神。
謝謝,我本人唔識游水,暑假叫爸爸多D教下佢游水先。

引用:有d小朋友上游泳堂,係會hea上的,扭計、喊

原帖由 Jane1983 於 15-05-26 發表
有d小朋友上游泳堂,係會hea上的,扭計、喊、一堂去幾次洗手間,我會坐係附近睇實,所以都好d。

有些具經 ...
你女之前也怕水?學校每年教一式,幾好喎。

Jane1983  係呀,學校教就逼到大家要學   發表於 15-5-27 07:33

引用:睇你呀仔就辛苦!我仔只報了整疍糕、砌機械

原帖由 karen55407 於 15-05-26 發表
睇你呀仔就辛苦!我仔只報了整疍糕、砌機械人、奧數同足球班。全部都係佢㨂嘅!

...
真的不太好?那麽我取消一樣,改其他他喜歡的活動,佢喜歡劍擊,學校之前有上過,想暑假也報,但出面很少有得學。

將心比己,返學時要努力學習,難得暑假都不停地學習,那還有甚麼生活義意?我覺得起碼要減一半才可接受,反而增加一些小朋友自己㨂的活動。