用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-5-26 10:01
咁我囡囡响你屋企都要俾人鬧了, 佢終於上學期衝破咗40%!
數學同體育當然都係永遠的70+, 但最重要的挫折係 ...
好既一餐唔好既又係一餐!
Exactly true!

little_yolky  我老公好nice既  發表於 15-5-28 10:42

回覆:考第幾先叫好

無謂考研考第幾。如果學習態度好,做事認真,有盡力就得了。

反正细個考第一唔代表就咁就平步青雲。

完全同意成敗絕對可取決於態度,態度差比你幾叻/幾資優都冇用

引用:Quote:simonwan+發表於+15-5-25+05:31+三班

原帖由 王家爸爸 於 15-05-25 發表
責任感、讀書興趣、讀書態度同成績相關性頗大,讀書興趣同成績甚至互為因果。 ...
好同意

引用:無謂考研考第幾。如果學習態度好,做事認真

原帖由 picture 於 15-05-28 發表
無謂考研考第幾。如果學習態度好,做事認真,有盡力就得了。

反正细個考第一唔代表就咁就平步青雲。
我只想我大仔認真做卷,小心睇題目,發揮佢本來的水準便可啦

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-05-28+發表無

原帖由 kc1016 於 15-05-28 發表
我只想我大仔認真做卷,小心睇題目,發揮佢本來的水準便可啦

agree agree

考第一名先叫好講少組

回覆:考第幾先叫好?

完全不讀書可以中上,叫好!

ANChan59    發表於 15-5-28 19:19
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 15-5-28 15:21
Exactly true!
Have common sense!
Reasoning & logical thinking!
Systematic & analytical capability!

回覆:kenwong888 的帖子

其實我幾反感呢種排名次的制度,因為早早已將competitive mentality 植入小朋友心裡,其實呢個世界係好豐富多變,考第幾不能定生死,真心希望小孩子保留童心,而唔係成日同人比較。

引用:完全不讀書可以中上,叫好! +

原帖由 Obiepapa 於 15-05-28 發表
完全不讀書可以中上有什麼好?有什麼值得高興呢?

一来中上並不算好成績,二来讀書是學生的責任。無論學生成績如何,無論學生資質如何,學生也應投入讀書的過程,這正是學生的本分,正正是學習的一部分!

小曳人  同意  發表於 15-5-29 07:55
MASAYA  同意   發表於 15-5-29 06:56

longlokma 發表於 15-5-28 23:18

一来中上並不算好成績,二来讀書是學生的責任。無論學生 ...
Learning is life-long process!
Learning does not only mean studying in school following specified teaching materials!
完全不讀書可以中上 means guys not putting much resources on revision still achieve such results!
On the other way around, guys should make proper use of time on other aspects of development like sports, arts, and etc. interest as well as other social affairs!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kenwong888 發表於 15-5-29 00:42
Learning is life-long process!
Learning does not only mean studying in school following specified te ...
咁你放心,完全唔讀書,同溫一次就掂,已經好大分別,但又唔會影響到你講嗰堆活動
响我屋企,溫書係學生責任,快手溫完咪去玩囉!
考試係我仔最愛日子,無功課,係咁咦睇下要考嘅嘢,然後就係玩玩玩!  (我亦從來唔緊張佢考得幾)

恐龍家

引用:Quote:longlokma+發表於+15-5-28+23:18+完

原帖由 kenwong888 於 15-05-29 發表
Learning does not only mean studying in school following specified te ...
温書唔代表冇社交冇課外活動冇生活體驗!

時間分配也是一種學問,家長可在孩子成長过程中引導孩子學習分配時間。

學生首要責任是讀書,讀書包括了學習及温習。温習模式及温習所需时間因人而異,但绝不能抹煞这項學習过程。

先能做個負責任的學生,将来工作时才能承擔責任,成熟處事。

小曳人 發表於 15-5-29 08:01
咁你放心,完全唔讀書,同溫一次就掂,已經好大分別,但又唔會影響到你講嗰堆活動
响我屋企,溫書係學生責 ...
所言甚是。做学生乜都唔洗做考到头1/3無乜意思(番学好闷?),但輕鬆温習考到又係另—回事,能夠—教就明,—温就記得,做野又爽手,禁就好happy.

引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+15-05-28+發表完

原帖由 longlokma 於 15-05-28 發表

一来中上並不算好成績,二来讀書是學生的責任。無論學生 ...
我估他的意思是不用花太多時間溫習,如果完全不用溫習,孩子上課一定好專心,或者做了預習,有問題,上課時弄清楚,加上記性好,有可能臨考試不用溫。

若果天賦異品,是另一回事!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 longlokma 的帖子

完全讚同,時間分配得好基本上是可以做到各方面平衡。温書是責任感問題,認真温習出來的成績無論如何,都值得讚賞。

考咩名次唔係重點。。。重點係學習態度問題!平時盡咗力做足準備功夫,考成點都冇問題,人總有失手嘅時候!但如果平時根本冇盡力,呢個就係責任同態度既問題!呢d真係要從小培養㗎!

對我嚟講,即使明知小朋友唔温習,成績都唔會差,我都要小朋友培養測考默都要温,這是學習態度問題,就算温習時間唔長都冇問題。

睇咗咁多回覆,大部份家長都係重視子女學習態度多於成績,如果見子女盡咗力就會唔計較成績名次,我相信大部份經過努力嘅學生雖然未必名列前矛,但若果子女真係盡咗力而成績真係十分唔理想,大家又會如何面對?真係會唔介意?

‹ 上一主題|下一主題