用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?  

如果我女考頭四十,我已好滿意,不過我地學校無出名次。視競爭對手是否有些無謂,講真考試成績睇個細路是否夠細心,父母基本上肯幫佢温都控制唔到佢掂做卷。我女試過遊魂做英文聆聽,個成績係插水,試過一次佢咪要留心聽老師指示。

出左成績鬧來都無用,不如坐下同小朋友檢討有乜可以改進或改善。理論上温左書又完全明白,該可以取到唔差的分數,不過小朋友答題有奇怪的想法真是大人理解唔到。

Yanamami  Exactly!  發表於 15-5-27 08:29

回覆 ren 的帖子

我囡囡講過如果考第一就慘,日日都怕比人追過自己。不過我女係一定無可能考第一,頭三十都偷笑。

scyauchris 發表於 15-5-27 08:22
回覆 ren 的帖子

我囡囡講過如果考第一就慘,日日都怕比人追過自己。不過我女係一定無可能考第一,頭三十 ...

其实考第一果个未必如你女所講有禁大壓力,除非係家長要求或个小朋友本身性格对自己有要求,—般头十內小朋友相差0.0x分,真係寫少个句号都無左。我地学校老師总係話头十既同学能力大致—样,学你話斎,睇边个小心d, 做卷做得好d而矣。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Yanamami 發表於 15-5-27 08:36
其实考第一果个未必如你女所講有禁大壓力,除非係家長要求或个小朋友本身性格对自己有要求,—般头十內小 ...

我發現... 未必爭咁少當我一次又一次見到阿仔失誤,都仲係考班第一,我好驚訝!
試過打聽隔離班第一嗰位 (我估係全級第一嗰位),平均分相差足3分呀!

Soundervolt  總分3分or平均分3分?  發表於 15-5-27 10:44
Yanamami  三分都唔係好多啩~  發表於 15-5-27 09:24
恐龍家

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-27+08:36+其实

原帖由 小曳人 於 15-05-27 發表
我發現... 未必爭咁少當我一次又一次見到阿仔失誤,都仲係考班第一,我好驚訝!
試過打聽隔離班第一嗰位, ...
咁您囝仔超哂班吖嘛。

小曳人  超班未輪到佢!  發表於 15-5-27 11:08

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-27+08:36+其实

你仔失誤,其他同學都會同樣有失誤,所以結果都係一樣!
初小分數真係好近,我仔學校級名次約莫頭嗰廿幾名,平均分是90以上,即每個名次相差無1分!不過以我所知,唔少人有補習!

印象中你囝仔係我阿仔校友,當高年級時front tier嗰啲同學嘅總成績平均分係非常接近,甚至乎係小數點後兩位數嘅分別,如果喺front tier嘅同學只著重名次係已經不切實際。

Yanamami  係呀~~  發表於 15-5-27 11:12

大家學校平均分平唔平均架?每次考試都差不多分數?

我女學校平均分好飄忽,可以平均分跌左4分,但級名次進左5名,即係大家一齊跌,跌得少就考得好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我女學校無平均分的,得個grade自己都計唔到個分數如何計出來,因為考試分是加平日quiz 個分plus 上課態度。 可以原校直上已滿意,希望佢大些會有目標肯温書。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 15-5-27 10:38
印象中你囝仔係我阿仔校友,當高年級時front tier嗰啲同學嘅總成績平均分係非常接近,甚至乎係小數點後兩位 ...

可能真係低年班,分別會大d啦
但在我,平均分相差幾分,呢個分別一d都唔細!講緊係可能全級頭5名內已有咁大分別!當然,係嗰位同學自己"跑出"咗,我相信其他跟住嗰幾個應該唔差好遠

MrBeast  仲以為你個失手都高人3分,我會   發表於 15-5-27 13:06
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

你仔好叻!

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast  仲以為你個失手都高人3分,我會

係失手都仲係班第一
係阿仔少人3分呀!哈哈~ 唔好意思,令大家誤會咗
恐龍家

小曳人 發表於 15-5-27 13:54
MrBeast  仲以為你個失手都高人3分,我會

係失手都仲係班第一
全級第一,同全班第一,係會有相差,我仔嗰班考第一的,係級名次考第12!

wan_sosin 發表於 15-5-27 14:06
全級第一,同全班第一,係會有相差,我仔嗰班考第一的,係級名次考第12!
未分精英班都咁大落差?我女一級四班,有三班好平均,只有一班成績略差,我問過相信係個班老師教得一般
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 15-5-27 14:06
咁跨張??? 我哋係平均地分班, 無精英班, 考班第一係級第四, 好正常, 但班第二就跌去級15了。

MASAYA 發表於 15-5-27 14:11
未分精英班都咁大落差?我女一級四班,有三班好平均,只有一班成績略差,我問過相信係個班老師教得一般 ...

學校有5班,小一前無需考分班試,照計無計成積分班,點解咁我都唔肯定.

只係尋日剛發覺英文老師教得麻麻!我之前已經覺得有點奇怪,我仔係學校回來,常要執下佢d英文!尋日問清楚個仔,原來老師係咁倚讀下就去第二頁,難聽d有時係學校學完返來仲差咗.聽見有個同學,之前英文有8X分,唔讀卷變6X,個同學根本連問題問乜都睇唔明.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-27+08:36+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-27 發表
其實頭嗰10名,考試成績應該都係
鬥小心, 所以態度影響成績。

小曳人  very true!  發表於 15-5-27 14:49
Yanamami  Yes~  發表於 15-5-27 14:41

有學習動機最重要.  我曾經講笑咁同大女講如果佢考全班第一就比佢養寵物. 結果佢就考全班第二. 係得果一次咁勁.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:有學習動機最重要.++我曾經講笑咁同大女講

原帖由 palmchristy 於 15-05-27 發表
有學習動機最重要.  我曾經講笑咁同大女講如果佢考全班第一就比佢養寵物. 結果佢就考全班第二. 係得果一次 ...
好可惜我囝真係無慾無求,利誘唔到佢

我囡都一樣,氹丙都唔温。唉……考試就到,又開始quiz,掂解要求佢温書。