用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

回覆:考第幾先叫好

其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好好,我發呢個帖,係因為剛剛經歷以下事件,我囝囝小一,考第10,其實我已經覺得好叻仔,咁朋友個囡大我囝2年,讀小二,她在小一,小二都是頭考5名的,朋友問我囝考第幾,咁我就話,第10啦,佢個反應就好大話,你有無鬧佢,罰佢,我就話無呀,我覺得佢考得好好,無問題呀!咁朋友就話,而家啲小朋友,唔可以考得咁差,考第10已經唔得了,我唔會比我個囡考5名以外,最好頭3名啦!考第5我都要罰佢架

little_yolky  agree x 2:遠離損友  發表於 15-5-26 09:33
Yanamami  都係果句:遠離損友  發表於 15-5-24 15:04

引用:其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好

原帖由 babykenny 於 15-05-24 發表
其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好好,我發呢個帖,係因為剛剛經歷以下事件,我囝囝小一,考第10, ...
你千奇唔好學你朋友!如果你朋友講得啱,咁豈不是一班學生最少有廿幾人要鬧要罰!有無這個可能?
其實你好好,你欣賞你小朋友,盡咗佢能力已經足夠!
可以的話,勸下你朋友,萬一你朋友個女第日一下失手就大件事!

引用:Quote:原帖由+babykenny+於+15-05-24+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-05-24 發表
你千奇唔好學你朋友!如果你朋友講得啱,咁豈不是一班學生最少有廿幾人要鬧要罰!有無這個可能?
其實你好 ...
認同,樓主做得好好,只要明白小朋友盡自己力量,做好自己,已足夠。

至於你朋友,我真心替其小朋友担心,其媽媽給她的壓力,最終只會害了小朋友。

babykenny 發表於 15-5-24 14:42
其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好好,我發呢個帖,係因為剛剛經歷以下事件,我囝囝小一,考第10, ...
我覺得你朋友係講風凉說話,如果佢小朋友係考十幾二十的料,吾信佢會日日打女。
而家先初小,說話講到甘盡,第日吾如願,點搞。

引用:Quote:babykenny+發表於+15-5-24+14:42+其

原帖由 Jane1983 於 15-05-24 發表
我覺得你朋友係講風凉說話,如果佢小朋友係考十幾二十的料,吾信佢會日日打女。
而家先初小,說話講到甘盡 ...
無錯,樓主朋友有晒命成份!但我真係聽過有名校家長講,佢話間學校考得頭嗰D學生,有D係打出來的!佢仲好疑惑咁話,咁是否真係要打下佢個小朋友呢!我當然即刻否定佢,叫佢唔好咁做啦!
但而家有D父母真係好癲!

回覆 wan_sosin 的帖子

打係得的,尤其細個,但長遠無用,仲令小朋友憎恨父母。
親子感情好重要,打佢等佢醒定d,考試好d,吾會試。

babykenny 發表於 15-5-24 14:42
如果打同罰係workable,我宜家已經係博士了!

引用:其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好

其實我好想答你朋友:呀媽,你生得我咁蠢,如果考試3名外我就罰你!

Jane1983  哈哈  發表於 15-5-24 17:04

每個孩子、每间学校情況都唔同。甲學生在甲校某次考第6可能代表大退步,乙學生在乙校某次考第10原來已是大躍進。

天外有天, 地球是圓的, 當你以為跑在其他人前面, 其實你只是跑緊最後

karenlyk    發表於 15-5-28 13:01

回覆 大件仔 的帖子

我覺得係ga,你要考高幾名,但如果牺牲了看書、玩體藝、遊戲和留白hea吓的時間,我覺得吾值得。

wan_sosin 發表於 15-5-24 15:16
無錯,樓主朋友有晒命成份!但我真係聽過有名校家長講,佢話間學校考得頭嗰D學生,有D係打出來的!佢仲好疑 ...
我也聽過dbs 舊生都是比校長打過,但都是很感恩,不過因曳而被罰vs 因achieve 不到自己控制唔到的resukt 是很不同,到青春期佢地就知。

睇吓全班有幾多人啦。考25聽落好好,原來全班得25人。。。。

little_yolky  我諗係用級名次計  發表於 15-5-26 09:37

回覆:babykenny 的帖子

引用:你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細

你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
40 人一定有考第尾!

回覆:Yanamami 的帖子

我都是講學習態度!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:考第幾先叫好?

這個問題令我想起一本在amazon 買的小二英文grammar exercise,第一個exercise係訓練小朋友判斷一句子是opinion定係fact , 樓主這個問題好明顯係opinion,opinion即係沒有對錯,只是因人而異。

Twins 媽咪

MrBeast 發表於 15-5-24 18:05
我也聽過dbs 舊生都是比校長打過,但都是很感恩,不過因曳而被罰vs 因achieve 不到自己控制唔到的resukt 是 ...

到青春期出問題,家長都未必會認係自己的教導不當!

不知道那些被打而考前幾名的,拿著成積時,會是高興取得好成積,還是高興呀媽會打少D?

我唔會睇考第幾,我會睇份卷深淺/平均分。
我會同佢講「你唔係要同人鬥名次,你係同自己鬥,你要挑戰自己,比上次既自己叻。」

我都在意佢既名次,有幾多個家長真係唔在意佢考包尾。我知自己個仔能力,唔會要求佢考第幾。只要求佢做得更好,但其實呢個比第幾更難。考幾可能係能力範圍以內只係爭小心謹慎,而更好就係要佢越自己。我覺得自己比第幾既父母更貪心。

‹ 上一主題|下一主題