用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?  

回覆 little_yolky 的帖子

你就好,個女咁乖!我地已quiz唒,得下星期考試。睇怕佢今次中文真是一分都不能失,就可以求返佢中文quiz的失誤,不過是無乜可能。派左quiz, 嘩個分數嚇死我, 重叫我咪理。
我唔提佢温書,睇怕佢只會睇閒書。 係咪該唔好比佢去龍校,咁等佢會緊張吓去讀吓書。

scyauchris 發表於 15-6-2 11:44

你就好,個女咁乖!我地已quiz唒,得下星期考試。睇怕佢今次中文真是一分都不能 ...
係性格問題啦, 但你有龍校, 咁都唔駛要求太高分啊。我哋對分數名次無乜要求的, 只要入到聯繫要求個範圍就OK了。

little_yolky 發表於 15-6-2 10:24
係呀, 未提佢丫嘛, 連我都唔記得, 何況佢!

平時叫佢溫中文, 佢話:媽咪, 中文唔駛溫的。

你就好la, 我個好似玩cooking mama 咁,太大火就煮燶,太細火又過唔到關。

MrBeast 發表於 15-6-2 12:31
你就好la, 我個好似玩cooking mama 咁,太大火就煮燶,太細火又過唔到關。
個天係公平的, 唔會俾父母有好日子過, 大女自動自覺, 細女就攞你條命, 個pat pat永遠唔可以痴住張櫈, 坐櫈永遠都係坐半個pat pat, 因為要成日ready衝來衝去, 食餐飯要離枱一百次, 話極都無咁, 爸爸又似教育局咁係一隻無牙老虎, 無人怕佢。嚟緊9月細女上小一, 佢中文差到無朋友, 但間學校中文好鬼嚴, 我已經睇到閻王殿度門為我打開咗了。

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-6-2+12:31+你就好

原帖由 little_yolky 於 15-06-02 發表
個天係公平的, 唔會俾父母有好日子過, 大女自動自覺, 細女就攞你條命, 個pat pat永遠唔可以痴住張櫈, 坐櫈 ...
人總有強弱,第日家姐教細妹中文,細妹督促家姐做數,掂晒!無牙虎一家安享太平!

little_yolky    發表於 15-6-2 14:29

MASAYA 發表於 15-6-1 11:14
我大女平時同妳細女類似情況,之前叫佢過到自己就得佢就懶懶閒,我畀左幾年時間佢按自己步伐行,但幼稚園同 ...
我哋老師啱啱相反, 幼稚園家長日前要先寫問卷, 睇吓小朋友在家發展有咩問題。
幼稚園經驗:
老師話:爸爸媽媽, 我睇完份問題了, 你哋係唔係要求好嚴格架?

小學經驗:
班主任話:其實佢自己溫書自己準備又無出去操練, 有咁既成績已經係好好了。(其實我無話唔好, 可能老師睇到我對眼係咁望住成績表入面科C既數學, 同埋歎晒氣)

唉……都無乜特別要求,只要佢肯温書!