用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求香港區好小學 ! Band1和Band2
樓主: twiggyland7
go

求香港區好小學 ! Band1和Band2

回覆:求香港區好小學 ! Band1和Band2

插班,想向上走,一定要成績好,如只係成績普通,唔好話向上,打橫走都唔使唸,應只可向下行。

王家爸爸  Exactly   發表於 15-5-26 10:42

有無多點資料?好小學有好多

回覆:Charlotte_mom 的帖子

都明白遊戲規則,請問有什麼選擇?

NO.1YUET 發表於 15-5-26 10:39
都明白遊戲規則,請問有什麼選擇?
外人唔知頭唔知路,好難答你。最少需要知道原本讀邊間?成績點?點解需要轉?

樓主想揾band one插2既首要條件係本身成绩都要有睇頭,並且有d 技能機會先大d,band 2既收得生,一定簡最好成績嗰個,不過相對Band one 考既人會少d, 重要一関就係要做paper test考高一年级,所以本身如果無咩條件好難争,上年小兒同樣去插小2, 茂茂東區直資,單單考小二人數over 2百,位只有2-3個,小兒亦無咩條件争到,最後去左國際學校,见樓主會報國際學校,可以排下隊等下, 但最緊要諗好未來條路,吾好急於求位。

醒目開學勳章 王國長老

引用:樓主想揾band+one插2既首要條件係本身成绩

原帖由 gigi812 於 15-05-26 發表
樓主想揾band one插2既首要條件係本身成绩都要有睇頭,並且有d 技能機會先大d,band 2既收得生,一定簡最好 ...
某某東區直資應該無200人考咁勁(咁多級加埋就應該有)。不過的確插得入都有咁上下。唔係一定讀唔掂至轉校,家長都有唔同考慮因素,可能搬屋、可能唔鐘意原先學校的教學法/校風、又或者想轉龍校避左升中壓力。點都好,試都要試,唔試機會就一定係零

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我記得當時分隊考P2-P5,我地no.16x,見到no.係由1起的,所以甘推斷,btw樓主, 考吾考到或考到去那間,都係缘份平常心,考吾留原校慢慢再等機轉。

引用:Quote:NO.1YUET+發表於+15-5-26+10:39+都明

原帖由 王家爸爸 於 15-05-26 發表
外人唔知頭唔知路,好難答你。最少需要知道原本讀邊間?成績點?點解需要轉? ...
小兒成績尚可,因班內太多百厭同學,現讀學校水平一般,有向老師及校長提出問題及調班。但反應官腔!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-05-26+發表外

原帖由 NO.1YUET 於 15-05-27 發表
小兒成績尚可,因班內太多百厭同學,現讀學校水平一般,有向老師及校長提出問題及調班。但反應官腔!

...
請問你小朋友讀邊間? 官校?

引用:Quote:原帖由+NO.1YUET+於+15-05-27+發表小

原帖由 conniecheung 於 15-05-27 發表
請問你小朋友讀邊間? 官校?
不方便開名,但不是官校。