用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求香港區好小學 ! Band1和Band2
go

求香港區好小學 ! Band1和Band2

請各香港區家長比點意見, 因急找香港區小學 ! 又唔熟香港區, 感謝大家幫忙 !!

回覆:求香港區好小學 ! Band1和Band2

小學冇分banding的

男校,女校,定男女校,邊區?

醒目開學勳章 王國長老

點急找? 插班嗎? 插班都要跟學校時間表, 有D都已經截左, 不如留意下邊間仲收生, 收左至講

其實比較好就好了,插小二班,我都搵左幾間還可以報名插班,因我唔太熟香港區小學,之前住九龍的,所以希望問下大家意見,我想大包圍,始終很小位,謝謝大家。男校或男女校也可。

王家爸爸  插小二,唔容易  發表於 15-5-23 22:13

twiggyland7 發表於 15-5-23 21:12
其實比較好就好了,插小二班,我都搵左幾間還可以報名插班,因我唔太熟香港區小學,之前住九龍的,所以希望 ...
首先需要知道插小二,絕對唔容易,原因係比較好既學校,真係好少人係小二走,所以要用平常心面對,要預左最差可能要返去原本係九龍既學校。

回覆 王家爸爸 的帖子

明白呀?所以想知港島區咩學校係二線啲,我想試下,其實我真係對港島區小學一無所知,淨係識最出名嗰間,但知道很難入。

你話找就找,好叻呀。

醒目開學勳章 王國長老

不如你講下可以報邊間,大家再俾意見啦,範圍太大了

引用:不如你講下可以報邊間,大家再俾意見啦,範

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-24 發表
不如你講下可以報邊間,大家再俾意見啦,範圍太大了
港島啟基除升中band 1得1x%外,各方面如老師,課程,校長好嗎?thanks

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

搬官好嗎?

王家爸爸  算中游學校  發表於 15-5-24 19:58
王家爸爸  般咸道官立小學幾好  發表於 15-5-24 19:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-05-24+

原帖由 SaBB 於 15-05-24 發表
港島啟基除升中band 1得1x%外,各方面如老師,課程,校長好嗎?thanks
啟基係14網最唔受歡迎學校之一(overall情況來講)。般官係區內熱門之一

twiggyland7 發表於 15-5-24 12:05
回覆 王家爸爸 的帖子

明白呀?所以想知港島區咩學校係二線啲,我想試下,其實我真係對港島區小學一無所知 ...

你係九龍讀邊間?同一辦學團體有無學校係港島?
例如讀喇沙小學,如果成績OK,可以試下叫校長寫介紹信,報灣仔SJPS。

SaBB 發表於 15-5-24 19:18
啟基之前叫街坊會小學,一直都係港島最差學校之一,可以既話唔好試。

引用:搬官好嗎?

原帖由 twiggyland7 於 15-05-24 發表
搬官好嗎?
般咸道官立?

好架!不過本身學位少。

你的小孩成績如何?唔同程度,有唔同選擇喎。

引用:Quote:SaBB+發表於+15-5-24+19:18+港島啟基

原帖由 王家爸爸 於 15-05-24 發表
啟基之前叫街坊會小學,一直都係港島最差學校之一,可以既話唔好試。
想知啟基接手後真實情況如何。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆 SaBB 的帖子

你會考慮私小嗎?

回覆:scyauchris 的帖子

我都想幫囝囝小二轉校,家住東區。希望找到一間有愛心成績又可以的小學。

引用:我都想幫囝囝小二轉校,家住東區。希望找到

原帖由 NO.1YUET 於 15-05-25 發表
我都想幫囝囝小二轉校,家住東區。希望找到一間有愛心成績又可以的小學。

...
其實玩插班,一定要成績好先得。學校都傾向揀成績好嘅學生啦。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+NO.1YUET+於+15-05-25+發表我

原帖由 chingcging 於 15-05-25 發表
其實玩插班,一定要成績好先得。學校都傾向揀成績好嘅學生啦。
係,好現實。十間有九間都先考筆試鬥高分先